Η δύσκολη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, η επάρκεια ιατρικών υπηρεσιών κατά την φάση της εγκυμοσύνης καθώς και του τοκετού, το υψηλό κόστος προγεννητικού ελέγχου, τοκετού και ελέγχου της κύησης, είναι οι βασικές αιτίες υπογονιμότητας, ειδικά στις ακριτικές και ημιαστικές περιοχές.
Τα παραπάνω αποκαλύπτει μελέτη που πραγματοποίησε το Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς για λογαριασμό της HOPEgenesis, με την υποστήριξη της Eurolife ERB. Χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο ότι, όταν οι ερωτηθέντες ρωτήθηκαν αν θα αποφάσιζαν κάνουν παιδί αν υπήρχε οικονομική στήριξη (π.χ. κάλυψη εξόδων σταθμού, έξοδα τοκετού), απάντησαν στην πλειοψηφία τους θετικά.
Παράγοντες που ευθύνονται για την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα
Αναλυτικότερα, η μελέτη με τίτλο «Διερεύνηση των παραγόντων που δημιουργούν το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα», έδειξε ότι στις ακριτικές ηπειρωτικές περιοχές και στα ακριτικά νησιά, αλλά και στις ορεινές ημιαστικές περιοχές, η τοπική παρουσία γυναικολόγου ή μαίας είναι αδύνατη, ενώ η παρουσία του αγροτικού ιατρού δεν δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας και ηρεμίας στις γυναίκες, προκειμένου να πάρουν τη δύσκολη απόφαση για εγκυμοσύνη.
Στα αστικά κέντρα, τα πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας και οι περιορισμοί που επιβάλλει το εργασιακό περιβάλλον στις γυναίκες είναι οι κύριοι παράγοντες που αποθαρρύνουν τις γυναίκες να αποκτήσουν παιδιά.
Για αυτό και ο Καθηγητής Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών κ. Αθανάσιος Κυριαζής, τόνισε ότι πέρα από τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας σε μακροχρόνια βάση, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε εθνικές πολιτικές οικονομικής ενίσχυσης των οικογενειών (ελαφρύνσεις, παιδικοί σταθμοί κ.λπ.) και επιμέρους πολιτικές, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιομορφίες κάθε περιοχής της Ελλάδας.
Οι ειδικοί έκρουσαν μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε χώρα γερόντων- σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις το 2050, το 35% του πληθυσμού θα είναι ηλικίας άνω των 65 ετών. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος, «η γήρανση του πληθυσμού τα επόμενα χρόνια θα προκαλέσει συνθήκες ασφυξίας στο ΕΣΥ, θα περισσεύουν σχολεία που θα πρέπει να μετατραπούν σε κέντρα για μακροχρόνια πάσχοντες, ενώ δεν θα έχουμε δυναμικό για να στηρίξουμε την ανάπτυξη της χώρας»!