Καρδιαγγειακές παθήσεις: Κι όμως η πρόληψη είναι εφικτή!

Home ΥΓΕΙΑ Καρδιαγγειακές παθήσεις: Κι όμως η πρόληψη είναι εφικτή!
avoid heart probs 1

Το 80% των καρδιαγγειακών παθήσεων μπορεί να προληφθεί

Στα καρδιαγγειακά νοσήματα οφείλεται το 40% των θανάτων παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και διευθυντής της θεραπευτικής κλινικής του ΓΝΑ “Αλεξάνδρα”, κ. Ιωάννης Κανακάκης, στο πλαίσιο πρόσφατης ενημερωτικής εκδήλωσης της ΕΚΕ. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα, πρόσθεσε ο ίδιος, δεν οφείλονται μόνο σε μεταβολικούς παράγοντες, αλλά και στο κάπνισμα, στις διατροφικές συνήθειες και στη μόλυνση της ατμόσφαιρας. Από τους παράγοντες αυτούς μάλιστα, το κάπνισμα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς. «Όλοι οι ενήλικες είναι σημαντικό να ερωτώνται από τον γιατρό τους για τη χρήση καπνού και οι καπνιστές να παροτρύνονται να ζητήσουν βοήθεια στη διακοπή του καπνίσματος με παρεμβάσεις συμπεριφοράς και φαρμακευτική θεραπεία», εξήγησε ο κ. Ιωάννης Γουδέβενος, Πρόεδρος της Ε.Κ.Ε., Καθηγητής Καρδιολογίας, από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Στην ίδια εκδήλωση τονίστηκε ότι το 80% των καρδιαγγειακών παθήσεων μπορεί να προληφθεί, διορθώνοντας τέσσερις παράγοντες συμπεριφοράς (κάπνισμα, φτωχή διατροφή, αυξημένο βάρος σώματος, καθιστικός τρόπος ζωής/ έλλειψη φυσικής άσκησης) και ελέγχοντας τρεις κύριους παράγοντες κινδύνου: τη δυσλιπιδαιμία, την υπέρταση και τον σακχαρώδη διαβήτη.

Μάλιστα, η ΕΚΕ, σε συνεργασία με τη φαρμακευτική εταιρεία Pfizer τρέχει καμπάνια ενημέρωσης με τίτλο «Νιώσε τον Παλμό», συστήνοντας τη συχνή παρακολούθηση των καρδιακών παλμών με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό και αντιμετώπιση της Κολπικής Μαρμαρυγής (ΚΜ), του δεύτερου σημαντικότερου παράγοντα κινδύνου εκδήλωσης Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων (ΑΕΕ), μετά την υψηλή αρτηριακή πίεση. “Η μέτρηση του σφυγμού είναι μία πολύ απλή διαδικασία που μπορεί να γίνει στο σπίτι ή το γραφείο, που μπορεί να οδηγήσει εγκαίρως τον ασθενή στον καρδιολόγο, ο οποίος θα συστήσει την κατάλληλη θεραπεία”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κώστας Τσιούφης, Καθηγητής Καρδιολογίας Ε.Κ.Π.Α., Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική Γ.Ν. «Ιπποκράτειο», Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης. “Χρησιμοποιήστε 2 δάχτυλα (για να εντοπίσετε τον σφυγμό σας), μετρήστε δύο φορές την ημέρα, για 2 εβδομάδες και θα αποκτήσετε την αίσθηση αν κάτι δεν πηγαίνει καλά με τον σφυγμό σας”, συμβουλεύει ο κ. Τσιούφης.