Η διατροφική αξία του περιβόητου gojiberry

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η διατροφική αξία του περιβόητου gojiberry
KOYRGIA2 e1574249626162

Το ασιατικό φυτό gojiberry ή wolfberry τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ευρέως γνωστό για τις θαυματουργές του ιδιότητες. Ο καρπός του συγκεκριμένου φυτού θυμίζει έντονα τα μούρα με έντονο πορτοκαλί-κόκκινο χρώμα, μακρόστενο σχήμα και ευχάριστη γεύση. Ανήκει στην οικογένεια Solanaceae, όπως η ντομάτα, η πατάτα, η πιπεριά και η μελιτζάνα.

Μέχρι και σήμερα θα έλεγε κανείς ότι στην ευρωπαϊκή αγορά το φρέσκο μούρο είναι δυσεύρετο λόγω της ευαισθησίας του και της χαμηλής διάρκειας ζωής του. Η πιο διαδεδομένη μορφή του είναι αποξηραμένο και συναντάται πιο συχνά στα καταστήματα ξηρών καρπών και ειδών υγιεινής διατροφής.

Συνηθίζεται να καταναλώνεται ωμό ή αναμιγνύεται με διάφορες τροφές, όπως το γιαούρτι, τα δημητριακά, τους ξηρούς καρπούς, και πιο σπάνια προστίθεται σε διάφορα μαγειρεμένα κρέατα, όπως στο κοκκινιστό κρέας. Σκεφτείτε μια αντίστοιχη χρήση, όπως η σταφίδα ή άλλα είδη μούρων.

Γνωριμία με τη διατροφική αξία του gojiberry

 

Πρόκειται για ένα εξωτικό φυτό, με πληθώρα πολύτιμων θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό. Πιο συγκεκριμένα, τα 100 γρ. αποξηραμένου φρούτου (μισό φλιτζάνι τσαγιού) περιέχουν 350 θερμίδες, με μεγάλη περιεκτικότητα σε σύνθετους υδατάνθρακες, κατάλληλο για διαβητικούς. Επίσης, αποτελεί πολύ καλή πηγή καροτενοειδών (προβιταμίνης Α), βιταμίνης C, περισσότερης σε σχέση με το πορτοκάλι, σιδήρου, ασβεστίου και επιπλέον είναι πλούσιo σε φλαβονοειδή, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, απαραίτητες για την υγεία μας.

Σε ό,τι αφορά πιθανές παρενέργειες, υπάρχει ένας μικρός αριθμός αναφορών για ήπια πεπτικά προβλήματα μετά την κατανάλωσή τους. Επίσης, ενδέχεται να προκύψουν αλληλεπιδράσεις, εάν τα μούρα γκότζι καταναλώνονται ενώ λαμβάνονται κι άλλα φάρμακα, όπως αυτά που περιλαμβάνουν τη βαρφαρίνη ή φάρμακα για τον διαβήτη ή την υπέρταση.

Στο Διαδίκτυο υπάρχουν έντονοι ισχυρισμοί ότι πρόκειται για μια «υπερτροφή» με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Ενδεικτικά ακολουθούν κάποιες από τις πιο διαδεδομένες.

  1. Ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
  2. Βοηθάει στην απώλεια βάρους, εξαιτίας της υψηλής θρεπτικής αξίας, σε συνδυασμό με τον αυξημένο όγκο φυτικών ινών. Επιπλέον, τα νωπά, καθώς και τα ξηρά μούρα περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βοηθούν το ανθρώπινο σώμα να μεταβολίζει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη.
  3. Η υψηλή συγκέντρωση θρεπτικών ουσιών, σε συνδυασμό με τη ζεαξανθίνη ενός αμινοξέος με αντιοξειδωτική ικανότητα, καθιστά την «υπερτροφή» σημαντική για την υγεία του δέρματος.
  4. Βοηθάει στη ρύθμιση του σακχάρου.
  5. Μελέτη σε αρουραίους δείχνει ότι βελτιώνει την κίνηση του σπέρματος και τη σεξουαλική ικανότητα.
  6. Έχει αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες.
  7. Διευκολύνει την πέψη και ανακουφίζει από πεπτικά προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα.

Το βασικό ερώτημα είναι αν τελικά ισχύουν οι παραπάνω ισχυρισμοί. Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι μελέτες αυτές δεν σχεδιάζονται σωστά ή έχουν αβέβαια και ασήμαντα αποτελέσματα. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιώσουν τα οφέλη για την υγεία των μούρων. Παρ’ όλα αυτά, πρόκειται για έναν καρπό με αυξημένη συγκέντρωση θρεπτικών στοιχείων. Η αλήθεια είναι ότι στην παραδοσιακή Ιατρική, ολόκληρος ο καρπός ή τα εκχυλίσματά του φέρεται να είχαν θετικές επιπτώσεις στην υγεία, στοιχεία που είναι επιστημονικά ανεπιβεβαίωτα.

Συμπερασματικά, σε περίπτωση που αναζητάτε μια νέα «υπερτροφή» να εντάξετε στο διαιτολόγιό σας, μπορείτε να επιλέξετε τα gojiberry, μια τροφή με πλούσιo θρεπτικό περιεχόμενο, αλλά ίσως υπερτιμημένο, καθότι, όπως αναφέραμε, δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για όλους αυτούς τους ισχυρισμούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιμείνετε στα ελληνικά «superfoods», όπως η σταφίδα, το σύκο, το ρόδι, η ελιά και το τσάι.

Μην ξεχνάτε, η υγεία μας δεν είναι αποτέλεσμα μιας τροφής, αλλά μιας συνολικής ισορροπημένης διατροφής, όπως ακριβώς μας διδάσκει η μεσογειακή πυραμίδα.


ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΟΥΡΓΙΑ

Διατροφολόγος Διαιτολόγος

Master practitioner on eating disorders & obesity

Μέλος της επιστημονικής ομάδας Διατροφή www.diatrofi.gr

vkourgia@dietforyou.gr