Διαχειριστείτε αποτελεσματικά τον Διαβήτη Κυστικής Ίνωσης

Home ΥΓΕΙΑ Διαχειριστείτε αποτελεσματικά τον Διαβήτη Κυστικής Ίνωσης
DYO diavitis kystikis inosis 1

Τί είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης της Κυστικής Ίνωσης 

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης της Κυστικής Ίνωσης (ΣΔΚΙ)είναι μια ιδιαίτερη μορφή σακχαρώδους διαβήτη που προκαλείται εξαιτίας της νόσου και εμφανίζεται αρκετά συχνά στους πάσχοντες από Κυστική Ίνωση. Με την έγκαιρη διάγνωση της νόσου και την κατάλληλη θεραπεία ο διαβήτης της Κυστικής Ίνωσης μπορεί να ρυθμιστεί με επιτυχία.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης της Κυστικής Ίνωσης (ΣΔΚΙ) είναι ένας διαφορετικός τύπος διαβήτη που φέρει χαρακτηριστικά τόσο του διαβήτη τύπου 1 (γνωστού ως νεανικού διαβήτη), όσο και του διαβήτη τύπου 2 που παρατηρείται σε μεγαλύτερες ηλικίες και σε υπέρβαρους ασθενείς.

Όπως είναι γνωστό, οι περισσότεροι  ασθενείς με Κυστική Ίνωση  παρουσιάζουν βαριά παγκρεατική ανεπάρκεια από τη γέννησή τους, διότι παχύρρευστη και κολλώδης βλέννα καταστρέφει το πάγκρεας σταδιακά με αποτέλεσμα να μην παράγονται από τον οργανισμό τα ένζυμα  που απαιτούνται για την πέψη των τροφών και να διακόπτεται ή να υπάρχει μειωμένη παραγωγή ινσουλίνης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση Σακχαρώδους Διαβήτη σε ασθενείς με Κυστική Ίνωση (ΣΔΚΙ). Επίσης, λόγω των φαρμάκων που λαμβάνουν οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση και του νοσήματος από το οποίο πάσχουν, αναπτύσσουν ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη, με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνονται με τον ίδιο τρόπο στην ινσουλίνη όπως οι υπόλοιποι διαβητικοί ασθενείς.

Οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση που πάσχουν από διαβήτη είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν επεισόδια υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, λόγω λοίμωξης ή άλλων φαρμάκων που λαμβάνουν όπως είναι τα στεροειδή (π.χ κορτιζόνη) ή τα ανοσοκατασταλτικά που λαμβάνονται από μεταμοσχευμένους ασθενείς. Σε μερικές περιπτώσεις αυτό το πρόβλημα μπορεί να είναι παροδικό, και να λυθεί όταν η λοίμωξη αντιμετωπιστεί με επιτυχία, ή αν ο ασθενής μειώσει την ποσότητα στεροειδών που λαμβάνει ή σταματήσει την θεραπεία με στεροειδή.

Πολλοί ινοκυστικοί ασθενείς αγνοούν ότι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και πιθανόν να μην έχουν κάποιο σύμπτωμα, μέχρι να εξεταστούν για διαβήτη. Συμπτώματα του σακχαρώδους διαβήτη, όπως πολυδιψία, αυξημένη ούρηση, απότομη απώλεια βάρους, έντονη καταβολή και ανεξήγητη πτώση της αναπνευστικής λειτουργίας είναι οι συνηθέστερες αιτίες για να τεθεί η διάγνωση του ΣΔΚΙ.

Αντιμετώπιση Διαβήτη Κυστικής Ίνωσης

Οι οδηγίες για την αντιμετώπιση του ΣΔΚΙ συνιστούν όλοι οι ινοκυστικοί ασθενείς ηλικίας άνω των 10 ετών να υποβάλλονται ετησίως σε έλεγχο για διαβήτη με την από του στόματος δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη.

Η επιτυχής ρύθμιση του ΣΔΚΙ  με την λήψη της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής, στόχο έχει να διατηρήσει ο ασθενής τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα του στα φυσιολογικά επίπεδα ώστε να νιώσει καλύτερα, να διατηρήσει τη μυϊκή του μάζα, να προσλάβει βάρος και να έχει περισσότερη ενέργεια και να βελτιώσει την αναπνευστική του λειτουργία.

πρωτείνηΕξαιτίας του νοσήματος και της ανάγκης για πρόσληψη βάρους και για λήψη τροφών με υψηλή θερμιδική αξία, η δίαιτα που πρέπει να εφαρμόζουν για τον διαβήτη τα άτομα που έχουν Κυστική Ίνωση είναι τελείως διαφορετική από αυτήν των υπολοίπων ατόμων που πάσχουν από διαβήτη, εφόσον όμως ο διαβήτης διαγνωστεί εγκαίρως από τον εξειδικευμένο ιατρό που παρακολουθεί τον ινοκυστικό ασθενή και δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες και θεραπευτική αγωγή, ο σακχαρώδης διαβήτης στους ινοκυστικούς ασθενείς μπορεί να ρυθμιστεί με επιτυχία. Οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση λόγω της παγκρεατικής ανεπάρκειας και του συνδρόμου δυσαπορρόφησης και της μεγάλης απώλειας άλατος που χάνουν με τον ιδρώτα, συμπτώματα τα οποία παρουσιάζουν εξαιτίας του νοσήματός τους, πρέπει να τρώνε ιδιαίτερα αλμυρές τροφές, καθώς και να λαμβάνουν τροφές και διατροφικά συμπληρώματα πλούσια σε θερμίδες, λίπος και πρωτεΐνες. Επειδή οι τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες όταν καταναλωθούν μετατρέπονται σε γλυκόζη στο αίμα, οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση πρέπει να υπολογίζουν τους υδατάνθρακες στις τροφές που τρώνε ώστε να χορηγήσουν στον εαυτό τους την απαιτούμενη ποσότητα ινσουλίνης.

τζόκινγκΗ φυσική δραστηριότητα και η άσκηση είναι πολύ καλή για την αναπνευστική λειτουργία και μπορεί να βελτιώσει την ανταπόκριση του οργανισμού στην ινσουλίνη. Οι ασθενείς με ΣΔΚΙ ενθαρρύνονται να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά κάθε εβδομάδα, μια μέτριας έντασης αερόβια άσκηση ή άλλη δραστηριότητα όπως ελαφρύ τρέξιμο, ή κάποιο σπορ. Είναι σημαντικό να ελέγχονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πριν και μετά από την άσκηση, δεδομένου ότι η άσκηση μπορεί να ρίξει τα επίπεδα  του σακχάρου όταν οι μύες το χρησιμοποιούν για την  παραγωγή ενέργειας. Από τη στιγμή που θα διαγνωστεί ένας ασθενής με ΣΔΚΙ θα πρέπει να υποβάλλεται σε ετήσιο έλεγχο για τυχόν προσβολή των νεφρών, των ματιών, των ποδιών από το διαβήτη, όπως γίνεται και στους υπόλοιπους ασθενείς με διαβήτη. Σε κάθε περίπτωση, οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση που έχουν διαγνωστεί με ΣΔΚΙ, θα πρέπει να συζητούν με το θεράποντα ιατρό τους για τους ενδεδειγμένους τρόπους θεραπείας, άσκησης, διατροφής και φαρμακευτικής αγωγής.