​Zoom …στα σημάδια του λαιμού

Home ΟΜΟΡΦΙΑ ​Zoom …στα σημάδια του λαιμού
model neck

Έπειτα από ένα και πλέον χρόνο που έχουμε περάσει δουλεύοντας στο σπίτι, με το κεφάλι σκυμμένο πάνω στον υπολογιστή -όταν δεν κάνουμε scroll down στο Instagram από το κινητό μας- οι οριζόντιες γραμμές που βλέπουμε με τρόμο ότι  εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του λαιμού, μας πείθουν ότι το λεγόμενο “tech neck” δεν είναι τόσο πολύ μύθος όσο νομίζαμε …Και τώρα τι κάνουμε;

Αν αισθάνεστε άσχημα για το λαιμό σας τον τελευταίο καιρό, σίγουρα δεν είστε οι μόνες. Το 2020, οι αναζητήσεις στο Google με το καυτό ερώτημα “πώς να συσφίξω το δέρμα του λαιμού μου” αυξήθηκαν κατά 120%! Ένα πιθανό σενάριο, λένε οι ειδικοί, για το πώς ξαφνικά αρχίσαν να μας ανησυχούν τα σημάδια γήρανσης σε αυτήν την εύθραυστη και συνήθως παραμελημένη ζώνη, είναι η αλλαγή που έφερε η χρονιά της πανδημίας στον τρόπο που ζούμε και δουλεύουμε. Και δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η τηλεργασία μας «έδεσε» με τον υπολογιστή και μας ανάγκασε να περνάμε ώρες με χαμηλωμένο το κεφάλι σε αυτή την άβολη γωνία των 45 μοιρών -ας μη μιλήσουμε για την εξάρτησή μας από το κινητό. Είναι και η ζωντανή εικόνα μας που βλέπουμε να εμφανίζεται, αφιλτράριστη και κακοφωτισμένη, στην οθόνη, κάθε φορά που μας καλούν σε ένα επαγγελματικό meeting μέσω Zoom. Μια εικόνα που, όσο την παρατηρούμε «μαρτυρά» ολοένα και περισσότερα ψεγάδια και αφρόντιστες λεπτομέρειες , με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την επιδερμίδα του λαιμού…

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το κεφάλι μας είναι αρκετά βαρύ, ζυγίζει περίπου 8 κιλά. Το δέρμα του λαιμού πάλι, είναι πολύ πιο λεπτό από άλλα μέρη του σώματος -μόνο στα βλέφαρα είναι λεπτότερο-και έχει μικρότερη μυϊκή υποστήριξη από ό,τι του προσώπου. Όταν λοιπόν το κεφάλι είναι διαρκώς λυγισμένο προς τα εμπρός, το δέρμα πιέζεται, οι πτυχώσεις που δημιουργούνται πολύ εύκολα μπορούν να μετατραπούν σε λεπτές γραμμές και ρυτίδες και με τη «συνέργεια» του νόμου της βαρύτητας να εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια χαλάρωσης. Και, καθώς γι’ αυτήν την πρόωρη φθορά -τα σημάδια είναι ορατά από πολύ νωρίς- αποκλειστικός υπεύθυνος είναι η στενή μας επαφή με την τεχνολογία, το… φαινόμενο ονομάστηκε “tech neck”.

Ο λαιμός στα…γρανάζια του χρόνου και του lifestyle.

Ακόμα όμως κι όταν δεν τίθεται θέμα “tech neck” η γήρανση της επιδερμίδας του λαιμού είναι ούτως ή άλλως μια διαδικασία …fast track. Τα σημάδια του χρόνου στην περιοχή αυτή προηγούνται αυτών του προσώπου, καθώς πολύ συχνά εκδηλώνονται πριν από την ηλικία των 35 ετών.

Όσα φέρνει ο χρόνος…

  • Η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης μειώνονται. Το δέρμα του λαιμού λεπταίνει, αρχίζει να χαλαρώνει, να «τσαλακώνεται» και να χάνει την ελαστικότητά του- ταχύτερα από οποιοδήποτε άλλο σημείο.
  • Η παραγωγή μελανίνης ατονεί και η χροιά της επιδερμίδα χάνει σταδιακά την ομοιογένειά της.
  • Οι λιγοστοί σμηγματογόνοι αδένες μειώνονται ακόμα περισσότερο, γεγονός που οδηγεί σε έντονη ξηρότητα. Ο προστατευτικός φραγμός διαταράσσεται και η επιδερμίδα του λαιμού γίνεται πιο ευάλωτη στις επιθέσεις της UV ακτινοβολίας.
  • Ο ρυθμός ανανέωσης των κυττάρων επιβραδύνεται και τα νεκρά κύτταρα συσσωρεύονται στην επιφάνεια δίνοντας στην επιδερμίδα θαμπή και γκρίζα όψη.

…και πολλαπλασιάζουν οι συνήθειές μας

  • Ο πλημμελής καθαρισμός και περιποίηση της επιδερμίδας του λαιμού.
  • Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και στην ατμοσφαιρική ρύπανση
  • Το κάπνισμα
  • Ο ύπνος στο πλάι
  • H απότομη απώλεια βάρους

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Το λάθος μας με την επιδερμίδα του λαιμού είναι ότι σε αντίθεση με το πρόσωπο -που έχουμε πλέον εκπαιδευτεί- σπάνια λειτουργούμε προληπτικά. Για χρόνια αμελούμε τη φροντίδα και την προστασία της αλλά μόλις εμφανιστούν τα σημάδια, απαιτούμε να διορθώσουμε άμεσα τη φθορά που δεν προνοήσαμε να αποφύγουμε. Όμως “στιγμιαίες λύσεις” δεν υπάρχουν. Οι εξειδικευμένες κρέμες μπορεί να συσφίξουν και να τονώσουν προσωρινά την περιοχή του λαιμού, όμως το κλειδί της επανόρθωσης βρίσκεται στη συνεπή χρήση τους. Μόνο τότε τα δραστικά συστατικά τους -σε συνδυασμό πάντα με καθημερινή αντηλιακή προστασία- θα μπορέσουν να μας προσφέρουν χειροπιαστά και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Tip: Εάν τα οικονομικά σας το επιτρέπουν, επενδύστε σε μια κρέμα ή serum σχεδιασμένη για την περιοχή του λαιμού και του ντεκολτέ. Εκτός από τα προφανή οφέλη, υπάρχει και μια ψυχολογική παράμετρος: το γεγονός ότι θα έχετε αγοράσει μια κρέμα ειδικά για το λαιμό, θα σας υποχρεώσει να ασχοληθείτε πιο συστηματικά με την φροντίδα του.

Πηγή: www.skingurus.gr

 


Η Προτείνει: