foods

Υπερτροφές του φθινοπώρου, το οπλοστάσιο για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού

ΘΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Κλινικός Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
www.allazwdiatrofi.gr

 

Η είσοδος του φθινοπώρου συνοδεύεται πάντα με τον ερχομό ανεπιθύμητων επισκεπτών.

Οι ιώσεις, το κρυολόγημα, η εποχιακή γρίπη κάνουν την εμφάνιση τους και θέτουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα σε μία δοκιμασία. Τι πρέπει να κάνουμε εμείς για να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας; Να οπλίσουμε και να προετοιμάσουμε την άμυνα του οργανισμού μας.

Μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, η οποία περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά κι αντιφλεγμονώδη στοιχεία) είναι βασική προϋπόθεση για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

Γενικές διατροφικές οδηγίες, για την περίοδο του Φθινοπώρου:
1. Καταναλώστε καθημερινά φρούτα και λαχανικά.
2. Εντάξτε τα όσπρια στη διατροφή σας (2 φορές την εβδομάδα)
3. Μη ξεχνάτε το ψάρι (2 φορές την εβδομάδα)
[Extra tip! Προτιμήστε τα λιπαρά ψάρια].
4. Δώστε βάση στην κατανάλωση νερού.
5. Αποφύγετε την κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων και αλκοόλ.

Πέρα από τις γενικές διατροφικές συμβουλές, ας δούμε μερικές μόνο από τις «Υπερτροφές» του φθινοπώρου. Φρέσκες επιλογές, πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά!
Γλυκοπατάτα Φθινοπωρινή επιλογή πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες (ιδιαίτερα βιταμίνη Α) και αντιφλεγμονώδη στοιχεία. Αποτελεί ένα πολύ νόστιμο υλικό για μία ζεστή σούπα.
Κολοκύθα Αντίστοιχα μία πολύ καλή ιδέα για μία ζεστή φθινοπωρινή σούπα και εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών είναι και η κολοκύθα, με το λαχανικό αυτό να είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C, φυτικές ίνες, κάλιο και αντιοξειδωτικά.

Ρόδι Πλούσιο σε βιταμίνες Α , Ε και C , αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ενώσεις, το ρόδι είναι μια εξαιρετική επιλογή τόσο για ένα σνακ με βάση το γιαούρτι, όσο και ως extra προσθήκη στη σαλάτα σας.

Μήλα Επέστρεψε και η εποχή του πολυαγαπημένου για πολλούς μήλου. Το κόκκινο μήλο πρόκειται για μία ιδιαίτερα θρεπτική και αντιοξειδωτική επιλογή, αφού περιέχει βιταμίνη C, φυτικές ίνες αλλά και μία ακόμη πολύ ωφέλιμη ένωση, τις πολυφαινόλες.

Πράγματι, οι 4 τροφές είναι παραδείγματα εξαιρετικών επιλογών για την εποχή του φθινοπώρου και τις ανάγκες του οργανισμού. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν είναι η ανάγκη για μία συνολικά υγιεινή προσέγγιση της διατροφής, με τις επιλογές για να τα καταφέρετε να είναι αμέτρητες.