coconuts

Υπάρχουν υγιεινές εναλλακτικές της ζάχαρης;

Θαλής Παναγιώτου , Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

https://allazwdiatrofi.gr/

 

Σιρόπι αγαύης, ζάχαρη καρύδας, σιρόπι σφενδάμου και φρουκτόζη πλασάρονται ως υγιεινές εναλλακτικές της ζάχαρης. Είναι όντως υγιεινές εναλλακτικές και σε τι διαφέρουν από τις γλυκαντικές ύλες; Οι απαντήσεις, στις γραμμές που ακολουθούν.

Η κοινή γνώμη στρέφεται ολοένα και περισσότερο σε εναλλακτικές ουσίες της ζάχαρης με σκοπό να βρεθεί μια πιο υγιεινή εναλλακτική. Ζάχαρη καρύδας, σιρόπι αγαύης, σιρόπι σφενδάμου, μέλι, καστανή ζάχαρη, φρουκτόζη και πολλές άλλες ουσίες διεκδικούν την πρώτη θέση στο ποια είναι η πιο “υγιεινή” εκδοχή για αντικατάσταση της κλασσικής επιτραπέζιας ζάχαρης.

Η αλήθεια είναι πως όλες αυτές οι ουσίες, ουσιαστικά αποτελούν “ξαδερφάκια” της ζάχαρης. Πρόκειται δηλαδή για παρόμοιας χημικής δομής ουσίες, οι οποίες βιοχημικά επεξεργάζονται κατά πολύ παρόμοιο τρόπο από το σώμα μας. Όλες αυτές δηλαδή οι ουσίες παρέχουν στον οργανισμό μας ελεύθερα σάκχαρα και θερμίδες.

Ανήκουν τα Γλυκαντικά στις Εναλλακτικές Πηγές Ζάχαρης;

Αυτά που δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία είναι τα γλυκαντικά, όπως είναι η Στέβια, η μαλτιτόλη, η ερυθριτόλη, η ζαχαρίνη κ.ά. Τα γλυκαντικά δεν παρέχουν ελεύθερα σάκχαρα ή θερμίδες στον οργανισμό μας, ωστόσο χρειάζονται προσοχή. Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες σε επικαιροποιημένες οδηγίες που εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προτείνει να ελαχιστοποιηθεί τόσο η κατανάλωση ελεύθερων σακχάρων όσο και γλυκαντικών.

Συγκεκριμένα, η οδηγία που δόθηκε αναφέρει ότι η συστηματική κατανάλωση γλυκαντικών μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων ή/και σακχαρώδη διαβήτη. Έτσι, προτείνει πως τα άτομα θα πρέπει να προσπαθούν να καλύπτουν την ανάγκη τους για γλυκιές γεύσεις μέσω φυσικών τροφίμων και αγνών προϊόντων, όπως είναι τα φρούτα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

https://allazwdiatrofi.gr/zachari-karydas-einai-i-kalyteri-enallaktiki-pigi-zacharis/