Η γιόγκα όπως μας τη δίδαξαν στο Ρίσικες

Home ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Η γιόγκα όπως μας τη δίδαξαν στο Ρίσικες
yga art

Ταξιδεύοντας στην Ινδία, τη χώρα των αντιθέσεων, το πρώτο που παρατηρεί κανείς είναι φτώχεια, πείνα, δυσωδία και ανθρώπους που ζουν κάτω απο άθλιες συνθήκες διαβίωσης κι όμως χαμογελάνε. Αν κοιτάξεις πίσω από αυτό το χαμόγελο, βρίσκεις απίστευτη πνευματικότητα.

 Σε ένα ταξίδι έξι ωρών απο το Νέο Δελχί προς το βόρειο μέρος της Ινδίας, είδαμε επιβλητικά παλάτια, παράγκες, απίστευτη φύση και έντονη κίνηση από αυτοκίνητα, ποδήλατα, λεωφορεία, αγελάδες και ανθρώπους σε δρόμους χωρίς κώδικα οδικής κυκλοφορίας! Η ανυπόφορη στην ατμόσφαιρα δυσωδία πού και πού μπερδευόταν με μυρωδιές απο τσίλι και σανταλόξυλο, ενώ σιγά σιγά δεν μας ενοχλούσε καν.  Βλέποντας μια πινακίδα «προσοχή ελέφαντες» και τις πρώτες μαϊμούδες καταλάβαμε οτι πλησιάζουμε στον προορισμό μας!

 Φτάνοντας στο Ρίσικες, την πύλη για τα Ιμαλάια, ένα από τα πιο ιερά μέρη της Ινδίας, όπου το αλκοόλ και το κρέας είναι απαγορευμένα, όπου μεγάλοι δάσκαλοι όπως ο Shivananda διέδωσαν ξανά τη γιόγκα στους ανθρώπους και διάσημοι όπως οι Beattles βρήκαν τον προσωπικό τους θεό και μαθήτευσαν δίπλα στον guru τους, μια εμπειρία γιόγκα σε περιμένει σε κάθε βήμα σου!

Στον δρόμο καθένας μας χαιρετούσε τοποθετώντας τα χέρια στο κέντρο της καρδιάς λέγοντας «Namaste». Ντόπιοι, έμποροι, πλανόδιοι, άστεγοι, μικρά παιδιά, σε κάθε ευκαιρία μας έδειχναν έτσι τη φιλοξενία, την αγάπη και τον σεβασμό τους!

Άνθρωποι απ΄ όλο τον κόσμο βρίσκονταν εκεί με κοινό σκοπό τη γιόγκα.

Όμορφοι γιόγκι μοιράζονταν μαζί μας τις γνώσεις τους και μας φώτιζαν με τη σοφία τους.

Αυτοί μας δίδαξαν την παραδοσιακή γιόγκα.

 Αρχικά μας τόνισαν πως στη δύση η γιόγκα είναι γνωστή ως ένα σύστημα φυσικής άσκησης που σκοπό έχει να γυμνάσει και να δυναμώσει το σώμα. Στην πραγματικότητα όμως είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία που βασίζεται στη φυσική, νοητική και πνευματική άσκηση του ανθρώπου. Μέσω των διαφόρων πρακτικών πραγματοποιείται έλεγχος της αναπνοής (pranayama), του σώματος (asana), των αισθήσεων (pratyahara) και του νου (dhyaana). 

 Μας μίλησαν για την κοσμική μας ταυτότητα, για τα εφτά ενεργειακά κανάλια (chakras) που βρίσκονται στο σώμα μας, για τα πέντε στοιχεία της φύσης (φωτιά, νερό, γη, ουρανός, αιθέρας) και το πώς συνδέονται με αυτά, μας δίδαξαν δονήσεις, συμπαντικούς ήχους, στοίχους με θετικό περιεχόμενο (mantras) που έχουν θετική επίδραση σε μας και τους γύρω μας και κυρίως για μια προσωπική και παγκόσμια αγάπη και ειρήνη.

 Όσο μείναμε εκεί, μας μύησαν στη γιογκική κουζίνα, πλήρη χορτοφαγικά γεύματα και σε γιογκικές τεχνικές καθαρισμού με πιο συχνό τον ρινικό καθαρισμό με αλατόνερο (jal neti), ενώ δεν πίναμε καφέ και απαγορευόταν το κάπνισμα.

Τα παραπάνω κύριο σκοπό είχαν να δυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να καθαρίσουν το σώμα μας εσωτερικά.

Στη γιόγκα δυναμώνεις το σώμα και αποκτάς ισορροπία μέσω των asanas και έπειτα φροντίζεις τον νου. Μέσω του διαλογισμού μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι τις σκέψεις σου, βρίσκεις γαλήνη και ηρεμία, ενώ αντιλαμβάνεσαι την ενέργεια.

Ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια είναι αυτό της αναπνοής. Όταν παρατηρούμε και ελέγχουμε την αναπνοή μας μπορούμε να ελέγξουμε τα πάντα γύρω μας. Όσο εξασκούμαστε σε τεχνικές pranayama τόσο περισσότερο μεγαλώνει η εισπνοή και η εκπνοή μας. Και η ζωή μας δεν διαρκεί ανάλογα με την ηλικία μας αλλά με το πόσο βαθιά αναπνέουμε (Swamiji Sudhiranand).

 Η γιόγκα απευθύνεται σε όλους ανεξάρτητα από καταγωγή, θρησκεία, ηλικία, φύλο, φυσική κατάσταση.

Είναι επιστήμη και είναι παγκόσμια. Δεν χρειάζεται κανείς ούτε ειδική ενδυμασία ούτε να πιστεύει σε κάποιον συγκεκριμένο θεό ή άγιο. Το μόνο που χρειάζεται είναι θέληση, να είναι έτοιμος να αποκτήσει πειθαρχία στην καθημερινότητά του και να μη βαριέται και σύντομα θα αποβάλει συναισθήματα εγωισμού, υπερηφάνειας, μίσους που αφορούν καθαρά την αρνητική ενέργεια. Επίσης η σχέση με τους συνανθρώπους του θα αλλάξει, καθώς θα εστιάζει μόνο στα καλά χαρακτηριστικά του καθενός.

 Με την πρακτική μυστικά για καλή υγεία και πνευματικά ανώτερες καταστάσεις έρχονται στην επιφάνεια.  Η γιόγκα χρησιμοποιείται σαν εναλλακτική θεραπεία για ένα μεγάλο εύρος ασθενειών. Από ένα απλό κρυολόγημα ή πόνους στην πλάτη, τον αυχένα, τη μέση, για ψυχικές ασθένειες, απο ένα απλό άγχος μέχρι κατάθλιψη και σχιζοφρένεια, για καρδιακές παθήσεις, για άσθμα, αναιμία, ρύθμιση ορμονών όπως του θυροειδή, ακόμη και για σοβαρότερες ασθένειες όπως ο καρκίνος και συμπτώματα του ιού HIV.

 Αφήνοντας το Ρίσικες, έπειτα από έναν μήνα εκπαίδευσης, και διασχίζοντας για τελευταία φορά τη γέφυρα πάνω από τον ιερό ποταμό Γάγγη, φύγαμε με μια γλυκιά μελαγχολία και συναισθήματα ευγνωμοσύνης για ό,τι είδαμε και νιώσαμε, για όλους τους ανθρώπους που συναναστραφήκαμε και μοιραστήκαμε αυτή την εμπειρία, τους συμμαθητές, τους δασκάλους μας και τον Swami μας Sudhiranand που μας έδειξε το μονοπάτι της γιόγκα.