Υγρή χλωροφύλλη: Το καυτό beauty trend του TikTok

Home ΟΜΟΡΦΙΑ Υγρή χλωροφύλλη: Το καυτό beauty trend του TikTok
χλωροφύλλη

Οι τάσεις ξεκινούν από το TikTok! Μετά τις πόζες, τις συνταγές για μακαρόνια με τυρί και τα “εναλλακτικά” δημητριακά για το πρωινό, οι απανταχού Tiktokers στρέφονται στην ομορφιά και στο wellbeing. Η πιο πρόσφατη “ανακάλυψη” της Gen-X είναι η υγρή χλωροφύλλη! Διαλυμένες σε νερό οι “μαγικές” πράσινες σταγόνες υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα για την επιδερμίδα σου και όχι μόνο.

Οι ηθοποιοί Reese Witherspoon, Mandy Moore και Gwyneth Paltrow είναι από τις θερμές οπαδούς της υγρής χλωροφύλλης.

Δυο λόγια για την χλωροφύλλη

Εκτός από τη θρεπτική αξία, τις βιταμίνες και τα μέταλλα που έχουν τα πράσινα τρόφιμα, είναι πλούσια σε χλωροφύλλη. Υπεύθυνη για τη φωτοσύνθεση, δηλαδή για τη μετατροπή της ηλιακής ακτινοβολίας σε χημική ενέργεια που παράγει οξυγόνο, η χλωροφύλλη είναι μια πράσινη χρωστική ουσία που βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα φυτά, τα φύκια και τα κυανοβακτήρια. Πρόκειται για “συμπυκνωμένη ηλιακή ενέργεια” λέει σχετικά ο καθηγητής φυσικής Dr. Birscher.

Αλκαλοποιητής που λειτουργεί σαν φυσικό αντιοξειδωτικό, η χλωροφύλλη ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά το σώμα να προστατευτεί από τις ελεύθερες ρίζες. Χάρη στην οξυγόνωση που προσφέρει, η υγρή χλωροφύλλη χρησιμοποιείται και σαν φυσικό συμπλήρωμα αντιγήρανσης. Το μόριο της χλωροφύλλης και το μόριο της αίμης που βρίσκεται στον πυρήνα της αιμοσφαιρίνης, έχουν ουσιαστικά παρόμοια δομή. Η διαφορά είναι ότι το βασικό συστατικό της αίμης είναι ο σίδηρος, ενώ της χλωροφύλλης είναι το μαγνήσιο. Αυτή η σχεδόν ταυτόσημη δομή δίνει την ικανότητα στη χλωροφύλλη να μιμείται το αίμα, μετατρέποντας τα πράσινα τρόφιμα σε φυσικά αντιοξειδωτικά.

Χλωροφύλλη σε σταγόνες

Η ικανότητα της χλωροφύλλης να οξυγονώνει το αίμα και τους ιστούς, συνδέεται με την ομορφιά και την αντιγήρανση, όμως δεν σταματάει εκεί. Υπόσχεται βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας, του αγγειακού συστήματος, των εντέρων, των αναπαραγωγικών οργάνων και των πνευμόνων.

Eπιπλέον Λειτουργίες της Υγρής Χλωροφύλλης:

  • Μείωνει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκεριδία.
  • Υποστηρίζει την καρδιά, ενισχύει τον καρδιακό μυ, βελτιώνει την κυκλοφορία, μειώνει την αρτηριακή πίεση.
  • Πλούσιο σε καροτενοειδή, το σώμα ενεργοποιεί τα απαραίτητα ένζυμα ώστε να γίνεται σωστή αφομοίωση των θρεπτικών ουσιών.
  • Βοηθά τα ευεργετικά βακτήρια χάρη στα ένζυμα, τη λιπάση, την αμυλάση και την πρωτεάση διεγείρει τα έντερα, το ήπαρ και τους νεφρούς.
  • Βοηθά στην αποτοξίνωση του ήπατος.
  • Βοηθά στην επούλωση του έλκους.
  • Δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πέντε λόγοι για να δοκιμάσεις την υγρή χλωροφύλλη

1. Θεραπεία του δέρματος

Προστατεύει την επιδερμίδα σου! Έχει αντιοξειδωτική δράση και μειώνει την καταστροφή των ελευθέρων ριζών από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η ηλιακή ακτινοβολία και η ατμοσφαιρική μόλυνση. Παράλληλα υποστηρίζει τη λειτουργία των μιτοχονδρίων που ευθύνονται για την ενίσχυση των κυττάρων της επιδερμίδας.

Βασικό συστατικό της υγρής χλωροφύλλης, η χλωροφυλλίνη έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή και την ανάπτυξη βακτηρίων στις πληγές του δέρματος. Μια ανασκόπηση του 2008 για μελέτες φροντίδας τραυμάτων έδειξε ότι οι αλοιφές με παπαΐνη, ουρία και χλωροφυλλίνη είναι πιο αποτελεσματικές καθώς μειώνουν τον πόνο και τον χρόνο θεραπείας κατά το ήμισυ.

Καθώς έχει την ιδιότητα να θεραπεύει τις πληγές και να σκοτώνει τα μικρόβια η χλωροφυλλίνη μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική για ήπια έως μέτρια ακμή, γεγονός που δικαιολογεί απόλυτα την τεράστια απήχησής της στους χρήστες του TikTok. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη σε άτομα με ακμή και μεγάλους πόρους, η τοπική χρήση τζελ χλωροφυλλίνης αποφέρει αισθητά αποτελέσματα μετά από τρείς εβδομάδες εφαρμογής.

2. Αποτοξίνωση και απώλεια βάρους

Διαλυμένες σε νερό 5-15 σταγόνες υγρής χλωροφύλλης, βελτιώνουν την πέψη και διευκολύνουν τη πρόσληψη και την αφομοίωση των θρεπτικών ουσιών. Σαν να πίνεις μια τεράστια πράσινη σαλάτα γεμάτη πράσινα λαχανικά! Σίγουρα ένα υγιεινό, αποτοξινωτικό ρόφημα που σύμφωνα με εκατομμύρια χρήστες του TikTok βοηθά και την απώλεια βάρους. Το ρόφημα βοηθά το σώμα να αποβάλει τις τοξίνες, προωθεί την υγιή ροή του αίματος και ενισχύει την φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού από από βαρέα μέταλλα και τη χημική τοξικότητα από φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα. Κλινικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι άτομα που έλαβαν συμπλήρωμα μεμβράνης πράσινων φυτών συμπεριλαμβανομένης της χλωροφύλλης σε καθημερινή βάση, είχαν μεγαλύτερη απώλεια βάρους από μια ομάδα που δεν έλαβε το συμπλήρωμα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το συμπλήρωμα μείωσε τα επιβλαβή επίπεδα χοληστερόλης.

3. Ένα φυσικό αποσμητικό

“Δεν είμαι σίγουρη αν οι σταγόνες χλωροφύλλης κάνουν όλα όσα υπόσχονται. Το μόνο σίγουρο είναι πως όντως λειτουργούν σαν… αποσμητικό. Από την πρώτη μέρα είδα διαφορά, ακόμα και μετά το γυμναστήριο.” λέει μια νεαρή χρήστης του TikTok. Σε πρόσφατη μελέτη ατόμων με τριμεθυλαμινοουρία, μια ουσία που προκαλεί έντονη σωματική οσμή, διαπιστώθηκε ότι η χλωροφυλλίνη μείωσε σημαντικά την ποσότητα των τριμεθυλαμινών.

4. Καλύτερη ποιότητα αίματος

Η χλωροφύλλη είναι ένα superfood. Είναι γεμάτο με μαγνήσιο, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνη Α, βιταμίνη Κ, βιταμίνη Ε, βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και β-καροτένιο. Καθαρίζει το αίμα, βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου, καταπολεμά την αναιμία, έχει καθαριστική επίδραση στο αίμα και συμβάλλει στη δημιουργία θρεπτικών συστατικών. Προστατεύει επίσης τα κύτταρα σου από τις βλαβερές επιπτώσεις της ακτινοβολίας, όπως από ακτίνες Χ ή μαγνητικές τομογραφίες. Επιπλέον, η υγρή χλωροφύλλη μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα σου.

5. Βοηθά στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της χλωροφύλλης και της χλωροφυλλίνης στον καρκίνο. Μελέτη σε ζώα έδειξε ότι η χλωροφύλλη μείωσε την επίπτωση των όγκων του ήπατος κατά 29%-63% τοις εκατό και των όγκων του στομάχου κατά 24%-45%. Ωστόσο, δεν έχουν γίνει επαρκείς κλινικές μελέτες σε ανθρώπους ώστε να είναι ασφαλής η ευρεία κατανάλωση της χλωροφύλλης για την καταπολέμηση του καρκίνου. Μια έρευνα σε μικρή κλίμακα, με μόλις 4 εθελοντές συμμετέχοντες, έδειξε ότι η κατανάλωση χλωροφύλλης ενδεχομένως εμποδίζει την κατάποση της αφλατοξίνης, μιας ουσίας γνωστής για την πρόκληση καρκίνου. Προς το παρόν, εξετάζεται επιπλέον το πώς η διατροφή πλούσια σε χλωροφύλλη, δηλαδή η κατανάλωση φυλλωδών πράσινων λαχανικών όπως το σπανάκι και ο μαϊντανός, επηρεάζει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.

Συμπληρώματα χλωροφύλλης

Τα συμπληρώματα χλωροφύλλης είναι διαθέσιμα σε καταστήματα υγιεινής διατροφής και σε φαρμακεία. Ως συμπλήρωμα διατροφής, η χλωροφύλλη διατίθεται σε υγρή μορφή, σε σπρέι και σε κάψουλες. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, η μέση δοσολογία των συμπληρωμάτων χλωροφύλλης κυμαίνεται μεταξύ 100 και 300 χιλιοστόγραμμα (mg) ημερησίως σε τρεις διαιρεμένες δόσεις. Συμβουλέψου το γιατρό σου για να αποφασίσει εάν τα χρειάζεσαι και να καθορίσει την ορθή ποια δοσολογία εσένα. Οι σταγόνες χλωροφύλλης ενσωματώνονται εύκολα στη διατροφή σου προσθέτοντας τες σε νερό, χυμό ή σάλτσες.

Φρέσκια χλωροφύλλη

Τα φυτά που είναι φρέσκα και πράσινα είναι μια καλή πηγή χλωροφύλλης. Αυτό σημαίνει λαχανικά και βότανα όπως: φασολάκια, σπανάκι, μαϊντανός, ρόκα, αρακάς και πράσα.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, ένα φλιτζάνι ακατέργαστο σπανάκι περιέχει περίπου 24 mg χλωροφύλλης. Ο μαϊντανός έχει περίπου 19 mg ανά φλιτζάνι. Η καλύτερη πηγή χλωροφύλλης προέρχεται από λαχανικά και βότανα που είναι πράσινα, μέσα και έξω. Για παράδειγμα, λαχανικά όπως το μπρόκολο και τα σπαράγγια μπορεί να είναι πράσινα στο εξωτερικό, αλλά το υπόλευκο εσωτερικό τους μειώνει τη περιεκτικότητά τους σε χλωροφύλλη.

Υπάρχουν κίνδυνοι και ποιοι είναι;

Η φυσική χλωροφύλλη δεν είναι τοξική και οι έρευνες από την χρήση της ως συμπλήρωμα διατροφής ελλιπείς. Πριν δοκιμάσεις το νέο super trend του TikTok, καλύτερα να συμβουλευτείς πρώτα τον γιατρό σου.

Πηγή: https://www.beautemagazine.gr/