woman taking probiotic pills

Υγιές έντερο σημαίνει υγιές σώμα

Το έντερο αποτελεί το κλειδί για τη συνολική μας υγεία. Το σύγχρονο lifestyle διαταράσσει σημαντικά την εντερική ισορροπία, όμως τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να αποκαταστήσουν, διασφαλίζοντας την υγεία όχι μόνο του εντέρου, αλλά και ολόκληρου του οργανισμού.

Το υγιές έντερο και η εύρυθμη λειτουργία του αποτελεί βασική προϋπόθεση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και όχι μόνο. Επηρεάζει την καρδιά, τον εγκέφαλο, το δέρμα, ακόμη και την ψυχική υγεία του ανθρώπου, αφού παίζει σημαντικό ρόλο στη διάθεση και την ψυχολογία του.
Παρ’ όλα αυτά, ιδιαίτερα στη σύγχρονη εποχή, το έντερο επηρεάζεται από ποικίλους παράγοντες. Οι γρήγοροι ρυθμοί στην καθημερινή ζωή, το άγχος και το στρες, η έλλειψη ή ανεπάρκεια ύπνου, η συχνά κακή διατροφή που συνδυάζεται με την κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων, όλα αυτά συνιστούν αίτια διατάραξης του πεπτικού συστήματος.
Στην αντιμετώπισή τους συντελεί σαφώς η βελτίωση του τρόπου ζωής και η υιοθέτηση καθημερινών συνηθειών που θα θωρακίσουν το έντερο και τον οργανισμό μας γενικότερα.

almora-normobowell

Πώς βοηθούν;

Τα προβιοτικά, δηλαδή τα καλά μικρόβια, συμβάλλουν στη διατήρηση της φυσιολογικής μικροβιακής χλωρίδας. Πιο συγκεκριμένα, σταθεροποιούν τον εντερικό φραγμό έναντι παθογόνων μικροοργανισμών ή παράγουν ουσίες που αναστέλλουν την ανάπτυξή τους.
Επίσης, βοηθούν στην αποκατάσταση του μικροβιακού πληθυσμού στο εντερικό σύστημα όταν έχει διαταραχθεί, ενδεχομένως από κάποια αντιβίωση ή ασθένεια. Επιπρόσθετα, τα προβιοτικά ανταγωνίζονται τους ανεπιθύμητους μικροοργανισμούς και διεγείρουν την ανοσολογική απόκριση.
Όποια και αν είναι η ανάγκη του ανθρώπινου οργανισμού, αποκατάσταση ή εξισορρόπηση του εντερικού βλεννογόνου, τα προβιοτικά μπορούν να ενταχθούν στην καθημερινή μας διατροφή με την επιλογή πάντα κατάλληλων τροφών, καθώς και αντίστοιχων συμπληρωμάτων διατροφής.

Φυτικά συμπληρώματα – σύμμαχοι

Φυτικά συμπληρώματα που περιέχουν συστατικά, όπως εκχύλισμα ρίγανης και μαστίχα Χίου, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στη θεραπεία παθήσεων του γαστρεντερικού συστήματος.
Η ρίγανη στην παραδοσιακή ιατρική έχει χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων και για προβληματικές καταστάσεις του γαστρεντερικού (διάρροια, δυσπεψία, στομαχικός πόνος). Τα οφέλη της στην ανθρώπινη υγεία αποδίδονται στις φυτοχημικές ενώσεις που βρίσκονται σε αυτή. Μάλιστα, έχουν ταυτοποιηθεί 64 ενώσεις που αντιπροσωπεύουν τη συνολική σύνθεση της ρίγανης.
Η μαστίχα Χίου είναι η ρητινώδης έκκριση από το μαστιχόδεντρο, τον γνωστό σε όλους μας αειθαλή θάμνο, ο οποίος ευδοκιμεί αποκλειστικά στη νότια Χίο, στην Ελλάδα.
Για περισσότερα από 2.500 χρόνια η ρητίνη της μαστίχας Χίου χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ελληνική ιατρική, κυρίως για γαστρεντερικές διαταραχές. Οι σύγχρονες μελέτες αποδεικνύουν την ευεργετική δράση της σε παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος, όπως ο πόνος στο στομάχι (γενικός πόνος και σε κατάσταση άγχους), ο πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα, η καούρα και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Τα φυτικά συμπληρώματα δεν περιέχουν γλουτένη, λακτόζη, συντηρητικά και τεχνητά χρώματα. Είναι κατάλληλα για όλες τις δίαιτες. Πάντα όμως πρέπει να λαμβάνονται ύστερα από σχετική υπόδειξη του θεράποντος ιατρού.

O ρόλος των προβιοτικών

Μελέτες έχουν δείξει πως τα προβιοτικά βοηθούν στην καθημερινή φροντίδα του εντέρου, καθώς και στην ολιστική προστασία του γαστρεντερικού συστήματος. Έχουν την ιδιότητα να προλαμβάνουν και εξισορροπούν συμπτώματα που σχετίζονται με:
Διαταραχές του πεπτικού συστήματος, όπως η διάρροια, είτε λόγω μόλυνσης είτε λόγω λήψης αντιβιοτικών φαρμάκων, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου και οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου.
✤ Κολπικές μολύνσεις.
✤ Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
✤ Αλλεργικές διαταραχές, για παράδειγμα ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα) και αλλεργική ρινίτιδα.
✤ Φθορά δοντιών, περιοδοντίτιδα και άλλα προβλήματα στοματικής υγείας.
✤ Κολικούς στα βρέφη.
✤ Ηπατικά προβλήματα.
✤ Κρυολόγημα.
✤ Λοιμώξεις του αναπνευστικού.
✤ Ψυχική υγεία.