Πολύς ντόρος γίνεται τα τελευταία χρόνια για τα parabens, τα χημικάσυντηρητικά που μπαίνουν σε πολλά τρόφιμα και καλλυντικά προϊόντα. Το βασικό έργο τους είναι να προστατεύουν και να επιμηκύνουν τη ζωή των προϊόντων αποτρέποντας την ανάπτυξη βακτηρίων. Με αυτόν τον τρόπο, μας προστατεύουν από πιθανές δερματικές μολύνσεις. Ο λόγος που έχουν έρθει στο προσκήνιο είναι γιατί πολλοί τα κατηγορούν ότι είναι καρκινογόνα και ότι προκαλούν δερματικές παθήσεις. Πολλές εταιρείες καλλυντικών τα έχουν ήδη αφαιρέσει από τις συνθέσεις των προϊόντων τους καλού κακού για να καθησυχάσουν και τους πιο προβληματισμένους καταναλωτές. Πάντως, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δεν έχει απαγορέψει τη χρήση τους τονίζοντας μάλιστα ότι δεν υπάρχει πραγματικός λόγος ανησυχίας, ενώ η πιο αυστηρή Ευρωπαϊκή Ένωση έχει περιορίσει τη μέγιστη συγκέντρωση δύο βασικών συντηρητικών, του propylparaben και του butylparaben, από το 0.4% στο 0,14 % απαγορεύοντας τη χρήση τους σε
προϊόντα leave-in, όπως έκανε και με το methylparaben. Τα parabens ενδέχεται να έχουν ερεθιστική δράση στο δέρμα ειδικά αν συναντώνται σε υψηλές συγκεντρώσεις μέσα στις καλλυντικές συνθέσεις. Το ευαίσθητο και δυσανεκτικό δέρμα καλό είναι να αποφεύγει τη χρήση τους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όσοι τα χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά
τους θα παρουσιάσουν κάποια αλλεργική αντίδραση. Επιπλέον, τα parabens έχουν μπει στο στόχαστρο και των οικολογικών οργανώσεων, οι οποίες τα ενοχοποιούν ότι σκοτώνουν τα κοράλλια και απειλούν τη θαλάσσια ζωή.

Επιμέλεια Πάτια Ιορδανίδου, Beauty Editor