Xαρείτε το καλοκαίρι με ασφάλεια

Home ΥΓΕΙΑ Xαρείτε το καλοκαίρι με ασφάλεια
young couple on the beach sexlife

Είναι γεγονός ότι η περίοδος του καλοκαιριού συνδέεται με πιο έντονη σεξουαλική ζωή, τόσο στα ζευγάρια που βρίσκονται σε σταθερή σχέση όσο και σε σχέσεις που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια των διακοπών και μπορούν να έχουν μικρή ή μεγαλύτερη διάρκεια.
Η σύγχρονη γυναίκα έχει κατακτήσει επάξια έναν ενεργό ρόλο στο επαγγελματικό, στο κοινωνικό και το εργασιακό της περιβάλλον. Η καθημερινότητά της είναι έντονη, οι στιγμές ξεκούρασης μέσα στο χρόνο είναι ελάχιστες, οπότε η περίοδος του καλοκαιριού είναι εκείνη η εποχή του χρόνου που αναμένεται από όλες τις γυναίκες με μεγάλη προσδοκία. Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να προσέξουν οι γυναίκες, ώστε η καλοκαιρινή περίοδος να μη συνοδευτεί με δυσάρεστες εκπλήξεις, αλλά και να εξασφαλιστεί ότι η επάνοδος στην καθημερινότητα του φθινοπώρου να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή.
Οι βασικοί παράγοντες που πρέπει να έχει υπόψη της κάθε γυναίκα το καλοκαίρι είναι η πιθανότητα ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, οι αυξημένες πιθανότητες για κολπίτιδες, ουρολοιμώξεις ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως o ιός HPV, τα χλαμύδια, το μυκόπλασμα και το ουρεόπλασμα, αλλά και οι σοβαρότερες λοιμώξεις, όπως η ηπατίτιδα, η σύφιλη και το AIDS. Δυστυχώς όμως, με τη γενικότερη «χαλάρωση» που επέρχεται στις καλοκαιρινές διακοπές πολλοί  και ειδικότερα τα πολύ νεαρά άτομα έχουν την τάση να μην παίρνουν «προφυλάξεις» κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.
Η αποφυγή μια ς ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης εξασφαλίζεται με τη χρήση αντισυλληπτικών, όπως το χάπι , ο δακτύλιος, το σπιράλ ή τα αυτοκόλλητα επιδερμικά αντισυλληπτικά.
Αυτό που θα πρέπει να θυμάται κάθε γυναίκα είναι ότι το χάπι είναι μεν μια εξαιρετική μέθοδος αντισύλληψης, δεν προστατεύει όμως από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα  ως εκ τούτου, θα πρέπει να γίνεται και χρήση προφυλακτικού για την ολοκληρωμένη προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα! Η χρήση του προφυλακτικού θεωρείται ο ασφαλέστερος τρόπος πρόληψης, ενώ επιπλέον είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος αντισύλληψης.
HPV: Το προφυλακτικό δεν αρκεί Ειδικά για τον ιό HPV, που έχει αποκτήσει ιδιαίτερη δημοσιότητα στις μέρες μας λόγω της ευαισθητοποίησης του πληθυσμού αλλά και της ύπαρξης πολυδύναμων εμβολίων, η χρήση του προφυλακτικού ελαττώνει, αλλά δεν εξαλείφει την πιθανότητα μετάδοσης του ιού.
Ο ιός ενοχοποιείται για την εμφάνιση τόσο κονδυλωμάτων όσο και καρκίνου τραχήλου, ξεκινώντας από ελαφριά μορφή δυσπλασίας της επιφάνειας του τραχήλου και φτάνοντας σε μορφές διηθητικού καρκίνου που απειλούν άμεσα την υγεία και τη ζωή των γυναικών. Η χρήση του εμβολίου από τις κοπέλες σε νεαρή ηλικία, όπως έχει καθιερωθεί και στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού των δυτικοευρωπαϊκών χωρών, είναι το μεγαλύτερο όπλο άμυνας απέναντι στον ιό που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή. Είναι σημαντικό λοιπόν να γίνει συνείδηση σε κάθε γυναίκα ότι ο εμβολιασμός με το πολυδύναμο εμβόλιο παρέχει την προστασία που χρειάζεται και πρέπει να γίνει έγκαιρα στον ευρύ πληθυσμό. Άλλωστε, οι φόβοι που υπάρχουν για την εμφάνιση αυτισμού, νευρολογικών νόσων ή άλλων χρόνιων παθήσεων δεν επιβεβαιώνονται από καμία μελέτη, γι’ αυτό άλλωστε και η ύπαρξη των εμβολίων είναι μια από τις σημαντικότερες κατακτήσεις της δυτικής Iατρικής.
Η περίοδος του καλοκαιριού είναι η πιο όμορφη περίοδος του έτους. Ακολουθώντας απλές συμβουλές, οι γυναίκες μπορούν να χαρούν τις διακοπές τους χωρίς το άγχος της υγείας τους και της βιαίας επιστροφής στην καθημερινότητα του φθινοπώρου.
Η χώρα μας δέχεται κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες για τη θάλασσα και τις υπόλοιπες φυσικές της ομορφιές. Όλες οι γυναίκες μπορούν να απολαύσουν με ασφάλεια το ελληνικό καλοκαίρι!