Καμπανάκι κινδύνου για τις ποσότητες ζάχαρης που καταναλώνουν τα μικρά παιδιά κρούει στη Βρετανία το Βασιλικό Κολλέγιο Παιδιάτρων και ο Βρετανικός Οδοντιατρικός Σύλλογος.
Παιδίατροι και οδοντίατροι ζητούν από την κυβέρνηση να θεσπίσει υποχρεωτικά όρια στις ποσότητες ζάχαρης και αλατιού που περιέχουν οι παιδικές τροφές.
Όπως αναφέρουν το 1/4 των τροφών που προορίζονται για παιδιά κάτω των 12 μηνών περιέχουν σχεδόν τα 2/3 της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σακχάρων που μπορεί να καταναλώσει ένας ενήλικας.
Τα παιδιά που καταναλώνουν πολλή ζάχαρη έχουν αυξημένο κίνδυνο για φθορές στα δόντια, αύξηση του σωματικού τους βάρους, υπέρβαρο και ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2, που συνακόλουθα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου.
Οι γονείς παρασύρονται από ετικέτες που αναφέρουν “βιολογικό προϊόν”, “με φυσικά σάκχαρα”, “εγκεκριμένο από διαιτολόγους” και δεν ελέγχουν τις ετικέτες για τη ζάχαρη που περιέχουν τα τρόφιμα.
Πόση ζάχαρη μπορούν να καταναλώνουν;
- Τα παιδιά 4-6 ετών: έως 19 γραμμάρια ημερησίως
- Τα παιδιά 7-10 ετών: έως 24 γραμμάρια
- Τα παιδιά άνω των 11 ετών: έως 30 γραμμάρια
- Οι ενήλικες: όχι πάνω από 30 γραμμάρια ημερησίως