Η βιταμίνη D ασπίδα προστασίας κατά του κορονοϊού

Home ΥΓΕΙΑ Η βιταμίνη D ασπίδα προστασίας κατά του κορονοϊού
vit d covid

Το τελευταίο διάστημα διαβάζουμε συνεχώς για μελέτες σχετικά με τον ρόλο της βιταμίνης D στη μείωση των επιπτώσεων από τη νόσο COVID-19.

H έλλειψη βιταμιίνης D έχει συνδεθεί με χειρότερη έκβαση των ασθενών με COVID-19. Οι πρώτες μελέτες δείχνουν ότι οι ασθενείς που νοσούν βαριά από COVID-19 ή μπαίνουν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) από τον ιό COVID-19 έχουν σε συντριπτικό ποσοστό έλλειψη βιταμίνης D. Τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι σύμφωνα με τις μελέτες αντιστρόφως ανάλογα με την πιθανότητα ανάπτυξης Συνδρόμου Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας που απαιτεί νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας σε ασθενείς με κορονοϊό.

«Η έλλειψη βιταμίνης D είναι αυτή που καθορίζει όσο ευάλωτος είναι κάποιος από τον κορονοϊό», τονίζει ο επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ, Δόκτωρ Άντονι Φάουτσι, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να συστήσει τη χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D και γνωστοποιώντας ότι και ο ίδιος λαμβάνει αντίστοιχα συμπληρώματα.
Τα συμπληρώματα βιταμίνης D έχουν τη δυναμική να αποτελέσουν μία ικανοποιητική ασπίδα κατά της ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο ιός. Ο ρόλος της βιταμίνης D στην ορθή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στον μεταβολισμό περιορίζοντας τον κίνδυνο αναπνευστικών λοιμώξεων είναι άλλωστε γνωστός εδώ και χρόνια και έχει επιβεβαιωθεί από δεκάδες μελέτες.
Το θέμα είναι πως η σύσταση για περισσότερη βιταμίνη D, μια βιταμίνη που συντίθεται ως επί το πλείστον στο δέρμα μας κατά την έκθεση στον ήλιο, ήλθε σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία οι καραντίνες και οι εγκλεισμός ήλθαν να επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο το λεγόμενο «μεσογειακό παράδοξο», δηλαδή το φαινόμενο της έλλειψης και ανεπάρκειαςβιταμίνης D3 σε μεγάλα ποσοστά του πληθυσμού, παρά το γεγονός ότι ζούμε σε μια χώρα με υψηλή ηλιοφάνεια.

Αυτός ήταν προφανώς και ο λόγος για τον οποίο, στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε τη δωρεάν διάθεση συμπληρωμάτων βιταμίνης D στους τροφίμους των οίκων ευγηρίας, σε μέλη ευπαθών ομάδων, καθώς και στους εγκλείστους στις φυλακές.

 

 


Η Health Editor Προτείνει: