dyo-logo-200

Καθημερινές συνήθειες για υγιές συκώτι!

Ήπαρ, το μεγαλύτερο, μετά το δέρμα, όργανο του σώματός μας. Το εσωτερικό εργαστήριο του οργανισμού με ευρύ φάσμα διεργασιών, με πολλαπλή και σύνθετη λειτουργία.
Εκεί συντελούνται βιοχημικές λειτουργίες που σχετίζονται με τη χώνεψη της τροφής, την παραγωγή ουσιών που συμβάλλουν στη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, την αποτοξίνωση του οργανισμού, την παραγωγή πρωτεϊνών, την αποθήκευση ιχνοστοιχείων, μετάλλων, βιταμινών, σακχάρων.

Ένα υγιές συκώτι μπορεί να ανταποκρίνεται πλήρως σε αυτές τις ανάγκες, για αυτό πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα για την εξασφάλιση της υγείας του. Πολλώ δε επειδή είναι ένα όργανο που δεν δίνει εμφανή δείγματα δυσλειτουργίας (πόνο, κτύπους όπως η καρδιά ή βήχα όπως οι πνεύμονες).

Ένα ασθενές και «γερασμένο» ήπαρ (η βιολογική του ηλικία δεν συμβαδίζει πάντα με την ηλικία του ατόμου) κάνει τον οργανισμό μας να μη λειτουργεί καλά στο σύνολό του.

Η πιο σοβαρή τοξική βλάβη του ήπατος, «κίρρωση ήπατος», έχει σαν αιτία τον αλκοολισμό. Όμως η πιο συχνή μορφή χρόνιας ηπατοπάθειας παρατηρείται σε άτομα που δεν καταναλώνουν απαραίτητα αλκοόλ και αυτή είναι η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (Non Alcoholic Fatty Livery Disease – NAFLD). Την προκαλεί η συσσώρευση λίπους στο συκώτι , λόγω παχυσαρκίας, μεταβολικού συνδρόμου, χαμηλών επιπέδων χολίνης, διαβήτη και υπέρτασης.

Με προσοχή στη διατροφή μας, άσκηση, με ενδεδειγμένα και στοχευμένα συμπληρώματα και συμβουλές από ειδικούς επιστήμονες υγείας, ιατρούς, διατροφολόγους, φαρμακοποιούς μπορούμε να εξασφαλίσουμε καλή υγεία, «νεανική ηλικία» και ζωή στο συκώτι μας.

Άλλωστε η επιστήμη και η φαρμακοβιομηχανία δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, για το λιπώδες ήπαρ έχουμε στη διάθεσή μας προϊόντα που μπορούν γενικά να βοηθήσουν την αποτοξίνωσή του και ειδικά να βελτιώσουν και να αναστρέψουν τη δημιουργία λιπιδίων στα ηπατοκύτταρα.

Αδιαφορία και άγνοια δεν δικαιολογούνται όταν πρόκειται για την υγεία μας, το πολυτιμότερο αγαθό.

Είναι στο χέρι μας να αποφύγουμε ή να διορθώσουμε με την κατάλληλη αγωγή και συμμόρφωση τις καταστροφικές συνέπειες που εξασθενούν τον οργανισμό μας. Ειδικά σήμερα που η επιστήμη, μας έχει εξασφαλίσει πολλά διαθέσιμα όπλα.

 

 

 


Η Health Editor Προτείνει:

 

Κοινοποίησε αυτο το άρθρο:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email

Σχετικά άρθρα:

Ανακάλυψε το τελευταίο τεύχος του Δ.Υ.Ο.

Περισσότερα Άρθρα

kali ugeia sunentefksi
«Για καλή υγεία χρειάζεται μέτρο και κοινή λογική»
p kormas article
«Το τοπίο στην oρθοπαιδική αλλάζει συνεχώς»
klentzeris upogenitikotita
Πώς η πανδημία COVID19 προκάλεσε πτώση των γεννήσεων στην Ευρώπη και στην χώρα μας
antidoto pathitikotita
Η πανδημία απο την σκοπιά της ομάδας "Αντίδοτο στην Παθητικότητα"
main banner foitites
Ε.Φ.Φ.Ε: " Η πανδημία αποτέλεσε πρόκληση για εμάς "
kostas sirigos 1
Έχει σημασία να αποκτήσουμε παιδεία και κουλτούρα πρόληψης;
prwtovoulia newn
Πώς ο covid-19 άλλαξε την ζωή της νεολαίας
MINA GKAGKA COVER
ΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ «Είμαστε έτοιμοι για το δεύτερο κύμα»
stefanos kales
«Πιθανό να έχουμε εμβόλιο για τον COVID το φθινόπωρο ή τον χειμώνα»
mouzaka cover
Συνέντευξη της Λυδίας Μουζάκα στο περιοδικό Ciao