Turn back time με σύμμαχο τη φύση!

Home ΟΜΟΡΦΙΑ Turn back time με σύμμαχο τη φύση!
beauty model leaves

Τα φυτικά συστατικά κερδίζουν διαρκώς έδαφος στην αντιγήρανση και στην αντιμετώπιση δερματολογικών προβλημάτων, καθώς προσφέρουν λύσεις που σέβονται το σώμα και το δέρμα, στοχεύοντας στην αποκατάσταση της εσωτερικής τους ισορροπίας.

Το κλειδί για την υγεία και την ομορφιά του δέρματος βρίσκεται στην εσωτερική ισορροπία του οργανισμού. Όταν αυτή διαταραχθεί, μπορεί να εμφανιστούν διάφορα δερματολογικά νοσήματα, από ακμή μέχρι έκζεμα και ψωρίαση. Η ενσωμάτωση της ολιστικής ιατρικής στην καθημερινή κλινική πρακτική της δερματολογίας στοχεύει στην ταχύτερη αποκατάσταση της υγείας του δέρματος, μέσω της αποτοξίνωσης και της ενίσχυσης της ομοιόστασης του οργανισμού. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση φυτικών σκευασμάτων, αλλά και τη χορήγηση της κατάλληλης ανά περίπτωση διατροφής μετά από εργαστηριακό έλεγχο του ασθενούς.

Σε ένα πρόσωπο με ακμή, για παράδειγμα, είναι μάταιο να χρησιμοποιούνται “βαριά” τοπικά φαρμακευτικά σκευάσματα που ταλαιπωρούν τον ασθενή με ερεθισμό, ερυθρότητα και ξεφλούδισμα ή χάπια, όπως τα χάπια ισοτρετινοϊνης που εκτός από τοπικές έχουν και σοβαρές παρενέργειες για το σύνολο του οργανισμού. Οι επιθετικές αυτές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην καθημερινή κλινική πράξη της Δερματολογίας το μόνο που κάνουν είναι να “μαραίνουν” και να ελαττώνουν προσωρινά τα σπυράκια, τα οποία επανεμφανίζονται δριμύτερα αργότερα, ακριβώς επειδή δεν έχει αποκατασταθεί η “εσωτερική ανισορροπία” του οργανισμού που τα δημιουργεί.

Αντίθετα, σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των περισσότερων δερματολογικών νοσημάτων παίζει η χορήγηση από τον γιατρό της κατάλληλης διατροφής μετά από έλεγχο του ορμονικού και βιοχημικού προφίλ του ασθενούς. Η «λανθασμένη» διατροφή προκαλεί ανισορροπία στην έκκριση κάποιων παραγόντων-κλειδί στη δημιουργία του νοσήματος. Στην περίπτωση της ακμής, για παράδειγμα, η διαταραχή εντοπίζεται στην ινσουλίνη και στους ανάλογους αυξητικούς παράγοντες, αλλά και στο σύστημα των ανδρογόνων του οργανισμού και των υποδοχέων τους. Είναι ενδιαφέρον ότι μία «light» διατροφή δεν είναι απαραίτητα και η σωστή για την υγεία του δέρματος. Για παράδειγμα, ένα κλασσικό διαιτητικό σνακ, το απλό γιαουρτάκι με φρούτα ή μέλι, μπορεί να διαταράξει σημαντικά την ορμονική ισορροπία και το μεταβολισμό του δέρματος!

Η σημασία της αποτοξίνωσης

Πολύ σημαντικός είναι επίσης ο ρόλος των φυσικών μέσων αποτοξίνωσης εντέρου και ήπατος. Πρόσφατες έρευνες κατέδειξαν ότι η υγεία του εντέρου αντανακλάται στην υγεία του δέρματος, μέσω ειδικών “μηνυμάτων” που στέλνουν στο δέρμα τα πολυπληθή μικρόβια που το κατοικούν. Έτσι, είναι ζωτικής σημασίας ο αποικισμός του εντέρου από “καλά” μικρόβια που διαβιούν σε ένα υγιές εντερικό περιβάλλον και αλληλεπιδρούν θετικά με τα κύτταρα του δέρματος, για ένα καθαρό, υγιές δέρμα, χωρίς σπυράκια.

Η αποτοξίνωση του ήπατος με ειδικά φυτικά εκχυλίσματα είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας όχι μόνο του δέρματος, αλλά και ολόκληρου του οργανισμού, δεδομένου ότι ένα υγιές ήπαρ απομακρύνει όλους τους βλαπτικούς παράγοντες που εισέρχονται στο σώμα μας.
Παράλληλα, με τη χορήγηση άλλων φυτικών συμπληρωμάτων επιτυγχάνεται επίσης ο έλεγχος της φλεγμονής στο δέρμα, η καλύτερη ενυδάτωση του δέρματος, η αύξηση της επουλωτικής του ικανότητας και η γρηγορότερη εξάλειψη των ουλών.

Έτσι, με τη χρήση φυσικών μέσων αποτοξίνωσης και κατάλληλης διατροφής αποφεύγεται ή ελαχιστοποιείται η λήψη των χημικών φαρμακευτικών σκευασμάτων (όπως τα χάπια ισοτρετινοϊνης στην ακμή, τα ανοσοκατασταλτικά χάπια στην ψωρίαση και τα χάπια κορτιζόνης στην ατοπική δερματίτιδα) και συνεπώς οι σοβαρές παρενέργειες αυτών.
Τη θεραπεία των δερματολογικών νοσημάτων υποβοηθούν οι στοχευμένες τοπικές αγωγές που απευθύνονται στην αποκατάσταση της ισορροπίας του δέρματος σε τοπικό επίπεδο.

Έξυπνα peelings

Στην ακμή χρησιμοποιούνται οι σύγχρονες μέθοδοι υγρού καθαρισμού του δέρματος όπως τα νέα “έξυπνα” peelings (smart peelings) της ακμής, φυτικής προέλευσης, με ενσωματωμένο ειδικό φορέα (carrier) βαθιάς διείσδυσης που επιτυγχάνουν καθαρισμό και απολύμανση σε βάθος και με διάρκεια. Η εφαρμογή αυτών των νέων θεραπειών είναι άνετη, χωρίς καμία ενόχληση για τον ασθενή, ενώ το δέρμα δεν ερεθίζεται και δεν ξεφλουδίζει.
Τη θεραπεία της ακμής, εφηβικής ή ενηλίκων, συμπληρώνουν οροί, κρέμες και εξατομικευμένες μάσκες, που περιέχουν φυτικά έλαια και εκχυλίσματα που αντικαθιστούν τις συνήθεις ερεθιστικές φαρμακευτικές ουσίες και φτιάχνονται ειδικά για τον τύπο της ακμής του δέρματος, αλλά και την ηλικία του ασθενούς. Με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζεται και η ακμή, αλλά και θέματα όπως πόροι, ρυτίδες, χαλάρωση που συνοδεύουν συχνά την ακμή στους ενήλικες ασθενείς. Ο στόχος είναι όχι μόνο ένα δέρμα χωρίς σπυράκια, αλλά ένα υγιές, όμορφο και λαμπερό δέρμα.

Forever young με φυτικά συστατικά και συμπληρώματα 

Η γήρανση του δέρματος, που εκδηλώνεται με θαμπό, αφυδατωμένο δέρμα με χαλάρωση και ρυτίδες, αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση διατροφής και φυτικών συμπληρωμάτων που ενισχύουν τους αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς και την επανόρθωση του οργανισμού “γυρίζοντας πίσω” το βιολογικό ρολόι. Προηγείται γενετικό τεστ που εντοπίζει με ακρίβεια τη βιολογική ηλικία του δέρματος, αλλά και τις ειδικές ανάγκες του κάθε ασθενή και προτείνει custom made καλλυντικά σκευάσματα που περιέχουν φυτικά εκχυλίσματα και βιομιμητικά πεπτίδια, αλλά και τα κατάλληλα φυτικά συμπληρώματα για την ενίσχυση όχι μόνο της εμφάνισης του δέρματος, αλλά και της συνολικής υγείας του ασθενή, τα οποία είναι ειδικά για αυτόν και μοναδικά.
Με την ενσωμάτωση στην κλινική δερματολογία των μεθόδων της ολιστικής ιατρικής επιτυγχάνουμε την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση πολλών δερματικών νοσημάτων, ενώ παράλληλα ελαχιστοποιείται η χρήση των χημικών φαρμακευτικών σκευασμάτων και οι σοβαρές παρενέργειές τους.