Σ. Τσιόδρας: Όχι στον φόβο και στον πανικό

Home ΥΓΕΙΑ Σ. Τσιόδρας: Όχι στον φόβο και στον πανικό
no panic

Πρακτικές συμβουλές για τη στήριξη της ψυχικής μας υγείας ώστε “να βγούμε νικητές από όλη αυτή την περιπέτεια”, έδωσε το Σάββατο ο λοιμωξιολόγος, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος συνέστησε στους Έλληνες πολίτες:

  • Να προτιμούν την έγκυρη ενημέρωση, να περιορίσουν την επαναλαμβανόμενη και ασταμάτητη έκθεση σε ειδήσεις, η οποία αυξάνει τα επίπεδα άγχους και δυσφορίας και μπορεί να αποτελέσει και πηγή παραπληροφόρησης.
  • Να διατηρήσουν την επικοινωνία τους με τους σημαντικούς για αυτούς ανθρώπους, την οικογένειά τους, τους φίλους τους. Η επικοινωνία δημιουργεί ένα ισχυρό δίκτυο ψυχικής προστασίας που μας στηρίζει. Ο ψυχισμός του κάθε ατόμου δοκιμάζεται σημαντικά αυτή την εποχή.
  • Επίσης, να φροντίσουν για μια ισορροπημένη διατροφή, αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ και καπνίσματος, ιδιαίτερα τώρα που σε πολλές οικογένειες που έχουν παιδάκια, τα παιδιά είναι στο σπίτι.
  • Επαρκή ξεκούραση και σωματική άσκηση, όσο είναι αυτό δυνατόν, εντός του σπιτιού.

“Είναι μια νόσος που μας αφορά όλους, εμάς και τους αγαπημένους μας. Πολλοί λίγοι έχουν ανοσία από τη νόσο και δεν πρέπει αυτό να χαλάσει την επικοινωνία μας με τους άλλους. Αυτή μπορεί και πρέπει να διατηρηθεί. Η κοινωνική απόσταση, η αποστασιοποίηση, όπως τη λέμε, δε μπορεί και δεν πρέπει να σημαίνει κοινωνική απομόνωση, ούτε μοναξιά. Έχουμε τους τρόπους να μην βγούμε φοβισμένοι και χαμένοι, αλλά να βγούμε νικητές από όλη αυτή την περιπέτεια”, τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, ο οποίος πρόσθεσε: “Ευτυχώς έχουμε να κάνουμε στη μεγάλη πλειοψηφία της με μια ήπια νόσο, ιδιαίτερα στους συνανθρώπους μας που δεν έχουν προβλήματα υγείας. Δεν πρέπει να δίνουμε μεγάλη δημοσιότητα στις εξαιρέσεις και να σκορπάμε φόβο και πανικό”

Επιμέλεια: Νεκταρία Καρακώστα