man-haircut

Τριχόπτωση: Πότε το φυσικό γίνεται ανησυχητικό

Νίκος Πανταζής
Δερματολογος-Αφροδισιολόγος

 

Τα τελευταία χρόνια η σταδιακή αύξηση της χρήσης και η επικράτηση της ενασχόλησης μας με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε και σχετιζόμαστε. Ζούμε στην εποχή της εικόνας και η εμφάνισή μας παίζει καθοριστικό ρόλο στην κοινωνική, προσωπική και επαγγελματική μας ζωή.
Η τριχόπτωση ανέκαθεν αποτελούσε πηγή άγχους και αιτία προβληματισμού τόσο ανάμεσα στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Οι θεραπείες απαιτούν τη συμμόρφωση του ασθενούς σε συστηματικές και τοπικές θεραπείες. Η αντιμετώπιση της ανδρικής φαλάκρας αποτελούσε θέμα taboo, τα τελευταία χρόνια όμως, ολοένα και περισσότεροι άνδρες ψάχνουν τρόπους να την αντιμετωπίσουν, ζητώντας τη βοήθεια του δερματολόγου.

Καθημερινά όλοι μας χάνουμε έναν μεγάλο αριθμό τριχών, περίπου 100, ως αποτέλεσμα της φυσικής διαδικασίας ανανέωσης των τριχών μας. Τριχόπτωση ορίζουμε είτε την ξαφνική απώλεια μεγάλου αριθμού τριχών ή τη συστηματική αυξημένη απώλεια τριχών για μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα την εμφάνιση αραίωσης της τριχοφυίας μας.
Τα αίτια της τριχόπτωσης μπορεί να είναι είτε γονιδιακά, όπως στην ανδρογενετική αλωπεκία (φαλάκρα), είτε αποτέλεσμα εξωγενών παραγόντων. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανδρών μετά την ηλικία των 60 θα εμφανίζει σημεία ανδρογενετικής αλωπεκίας.
Η κακή διατροφή ή η απότομη απώλεια βάρους ως αποτέλεσμα εξουθενωτικής δίαιτας, η έλλειψη βασικών βιταμινών και ιχνοστοιχείων όπως ο σίδηρος και η βιταμίνη Β12 αδυνατίζουν την τρίχα και δεν επιτρέπουν την υγιή ανάπτυξη της.

Λοιμώξεις του τριχωτού όπως οι μυκητιάσεις αλλά και συστηματικές λοιμώξεις όπως ο COVID19 μπορούν να επηρεάσουν είτε μικρές περιοχές του τριχωτού είτε το σύνολο των τριχών μας.
Παθήσεις του θυρεοειδούς αλλά και φυσιολογικές κατά τα άλλα καταστάσεις όπως η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός μπορούν να αποτελέσουν επίσης αίτια αυξημένης τριχόπτωσης. Μην ξεχνάμε ότι φάρμακα,με χαρακτηριστικό εκπρόσωπο τα χημειοθεραπευτικά, μπορούν να οδηγήσουν σε ξαφνική απώλεια του συνόλου των τριχών μας.
Το έντονο στρες αποτελεί επίσης παράγοντα που επηρεάζει την τριχοφυία μας και γεγονότα που συνοδεύονται από έντονο άγχος μπορούν να οδηγήσουν σε τριχόπτωση.
Τέλος προσοχή χρειάζεται στα προϊόντα περιποίησης των μαλλιών καθώς και στις μεθόδους styling. Το ζεστό πιστολάκι και το συνεχές τράβηγμα των τριχών μπορούν να οδηγήσουν σε αλωπεκία εξ έλξεως. Οι επιθετικές βαφές επίσης καταστρέφουν την τρίχα και πρέπει να αποφεύγονται σε εμφάνιση τριχόπτωσης.

Βασική προϋπόθεση της σωστής αντιμετώπισης της τριχόπτωσης είναι η σωστή διερεύνηση και διάγνωση της αιτίας που την προκάλεσε από τον δερματολόγο σας.
Η θεραπεία θα βασιστεί στο ιστορικό σας, την εξέταση του τριχωτού και τον εργαστηριακό έλεγχο όταν αυτό κριθεί απαραίτητο. Η πιστή εφαρμογή των οδηγιών του δερματολόγου σας και η υπομονή μέχρι την βελτίωση ή αποκατάσταση του προβλήματος είναι πολύ σημαντική. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει συμπληρώματα διατροφής, ειδικά σαμπουάν, λοσιόν ή και ενέσιμες μεσοθεραπείες αλλά και τροποποίηση της διατροφή μας και του τρόπου περιποίησης των μαλλιών μας
Όλες όμως θέλουν χρόνο ώστε η τρίχα να δυναμώσει και να ανακτήσει το επιθυμητό μήκος. Ακόμα και η μεταμόσχευση μαλλιών, η πιο αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης της ανδρογενετικής αλωπεκίας, απαιτεί σχεδόν έναν χρόνο μέχρι το τελικό αποτέλεσμα.

Συνοψίζοντας, η τριχόπτωση είναι ένα μείζον πρόβλημα που όμως με την έγκαιρη και σωστή θεραπευτική παρέμβαση μπορεί να αντιμετωπιστεί. Εμπιστευτείτε τον δερματολόγο σας για την κατάλληλη διερεύνηση του προβλήματος σας και την στοχευμένη αντιμετώπιση.