human_eye_fb_sm

Πώς να αποφύγετε τους τραυματισμούς των ματιών στο σπίτι

Όλο και  περισσότεροι άνθρωποι τραυματίζονται τις μέρες της καραντίνας στα μάτια, καθώς οι περιορισμοί στις μετακινήσεις παρέχουν μοναδική ευκαιρία για να γίνουν δουλειές στο σπίτι, την αυλή ή τον κήπο που χρόνιζαν από καιρό.

Xειρουργός-Oφθαλμίατρος Δρ Αναστάσιος Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision και καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU Medical School) εκτιμά πως, εκτός από την προμήθεια ειδικών προστατευτικών γυαλιών για τα μάτια, μπορούμε με την τήρηση συγκεκριμένων κανόνων να προλάβουμε προβλήματα στα μάτια:

Στο σπίτι

* Πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε καθαριστικό (π.χ. για τον φούρνο, για την κουζίνα, για το μπάνιο), διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα. Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες χρήσεως.

* Μην αναμιγνύετε ποτέ τα καθαριστικά προϊόντα μεταξύ τους.

* Να προσέχετε το πιτσίλισμα του λίπους όταν μαγειρεύετε. Αν τηγανίζετε, να χρησιμοποιείτε ειδικό προστατευτικό πλέγμα για να μην βρεθεί το λάδι ή κομμάτι τροφής (π.χ. από μανιτάρια, καλαμαράκια, πατάτες) στο μάτι σας.

* Προσέξτε πως ανοίγετε τα μπουκάλια με αφρώδη οίνο. Δεν είναι καθόλου αστείο να τα ανακινείτε και ύστερα να ανοίγετε απότομα τον φελλό. Να τυλίγετε το στόμιο με μία πετσέτα πριν ξεβιδώσετε το σύρμα, ώστε να συγκρατήσετε τον φελλό. Προσέξτε επίσης ώστε το στόμιο της σαμπάνιας να είναι στραμμένο μακριά από ανθρώπους την ώρα που την ανοίγετε.

* Όταν διανοίγετε τρύπες ή καρφώνετε σε σκληρές επιφάνειες (π.χ. τούβλο, τσιμέντο), μην αφήνετε τίποτα να αποσπά την προσοχή σας. Οι βίδες, τα καρφιά ή θραύσματα από την τοιχοποιία μπορεί εύκολα να πεταχτούν στον αέρα και να σας τραυματίσουν. Πάντα φορώντας προστατευτικά γυαλιά .

* Να προσέχετε πολύ όταν χρησιμοποιείτε καυτά αντικείμενα (π.χ. ισιωτικές μαλλιών, ψαλίδια για μπούκλες) κοντά στο πρόσωπό σας. Η επαφή με τα μάτια σας μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό.

* Να ασφαλίζετε τα χαλιά, τα κουρτινόξυλα, τις ψηλές βιβλιοθήκες και τις ιδιαίτερα αιχμηρές γωνίες των επίπλων, ιδίως εάν έχετε μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους στο σπίτι.

Στο μπαλκόνι και στον κήπο

* Αν έχετε φυτά με αιχμηρά φύλλα (π.χ. γιούκα), να αποφεύγετε να σκύβετε πολύ κοντά τους. Το ίδιο και αν έχετε τριανταφυλλιές ή άλλα φυτά με αγκάθια.

* Αν έχετε γρασίδι, να το καθαρίζετε πρώτα από πέτρες, κλαδιά και άλλα σκληρά αντικείμενα και ύστερα να το κουρεύετε.

* Να κλαδεύετε τακτικά τα φυτά σας για να μην πετάνε σκληρές γωνίες ή φύλλα

* Να κλαδεύετε τους φράχτες .

* Να μην βάζετε φωτιά στα κλαδιά και στα φύλλα όταν έχει αέρα (υπάρχει και κίνδυνος πυρκαγιάς).

Στο γκαράζ και στην αποθήκη

* Να διατηρείτε τα εργαλεία σας σε καλή κατάσταση. Αν κάποιο χαλάσει, δώστε το στον ειδικό για επιδιόρθωση ή αντικαταστήστε το.

* Αν κάνετε δουλειές με διαλυτικά ή άλλα χημικά, βεβαιωθείτε πως τα στόμια εκροής «βλέπουν» στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν όπου βρίσκεστε.

* Αν κάνετε οποιαδήποτε εργασία που δημιουργεί θραύσματα ή μόρια σκόνης, να φοράτε προστατευτικά γυαλιά.

* Να μην κάνετε ποτέ καμία εργασία που δημιουργεί σπινθήρες χωρίς να φοράτε ειδικά προστατευτικά γυαλιά.

* Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν στερεώνετε αντικείμενα ή τον εξοπλισμό σας, ιδίως αν χρησιμοποιείτε ελαστικούς ιμάντες πρόσδεσης. Αν κοπούν ή δεν πιάσουν καλά και τιναχτούν προς το μέρος σας, μπορεί να σας τραυματίσουν.

Να θυμάστε πως όλες οι παραπάνω δραστηριότητες είναι επικίνδυνες και για τα άτομα που βρίσκονται δίπλα σας. Επομένως κι εκείνοι πρέπει να είναι προσεκτικοί. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για τα μικρά παιδιά που τους αρέσει να παρακολουθούν ή και να συμμετέχουν ακόμα στις «δουλειές των μεγάλων».

Εάν, τέλος, συμβεί κάποιος οφθαλμικός τραυματισμός, «συμβουλευθείτε αμέσως έναν οφθαλμίατρο. Μην αμελήσετε ή καθυστερήσετε την ιατρική συμβουλή, επειδή φοβάστε να πάτε στο νοσοκομείο, εξαιτίας του κορωνοϊού», συνιστά ο κ. Κανελλόπουλος. «Μερικοί τραυματισμοί φαίνονται αθώοι, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ σοβαροί και η παραμικρή καθυστέρηση μπορεί να εντείνει το πρόβλημα».