Το ζεστό ντους ξεραίνει την επιδερμίδα

Home ΟΜΟΡΦΙΑ Το ζεστό ντους ξεραίνει την επιδερμίδα
hot showers

Όσο κι αν μας βοηθά να ζεσταθούμε και να χαλαρώσουμε, το καυτό νερό, βλάπτει σοβαρά την ισορροπία της επιδερμίδας. Η έντονη αφυδάτωση που συνοδεύεται από τραχιά υφή και ενοχλητικό τράβηγμα, είναι μόνο η αρχή. Ιδίως όταν ο χειμώνας δείχνει τα δόντια του…

Για τις περισσότερες από εμάς, ο καλύτερος τρόπος για να αποφορτιστούμε μετά από μια δύσκολη μέρα, είναι ένα ζεστό ντους . Σκόνη, ρύποι, στρες και συσσωρευμένη ένταση εξαφανίζονται ως δια μαγείας. Το νερό που πέφτει με δύναμη στον αυχένα, τους ώμους και την πλάτη προσφέρει ένα μίνι χαλαρωτικό και ιδιαίτερα ευεργετικό μασάζ. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα που το ντους συστήνεται ως ένα φυσικό αναλγητικό για τις ημικρανίες και τους πονοκεφάλους από έντονο στρες. Όμως, όσο εμείς απολαμβάνουμε την ηρεμία που μας προσφέρει , η επιδερμίδα… υποφέρει. Και όταν αυτή η διαδικασία διαρκεί αρκετή ώρα, τα πρώτα σημάδια αφυδάτωσης- αίσθηση τραβήγματος και τραχιά υφή- δεν αργούν να φανούν.

Τι ακριβώς συμβαίνει. Αυτό που εμείς ονομάζουμε επιδερμίδα δεν είναι παρά η εξωτερική από τις τρεις στιβάδες του δέρματος. Η κεράτινη στιβάδα είναι φτιαγμένη από νεκρά κύτταρα, στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους χάρη σε ένα μείγμα λιπιδίων, σμήγματος και κεραμιδίων για να αποτρέπουν τη διείσδυση βλαβερών ουσιών. Αυτά τα κύτταρα, μαζί με το σμήγμα, συνθέτουν τον επιδερμιδικό φραγμό, το προστατευτικό φιλμ στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Οι υψηλές όμως θερμοκρασίες αφαιρούν από την κεράτινη στιβάδα τα φυσικά της λιπίδια, με αποτέλεσμα να αδυνατεί πλέον να συγκρατήσει τα αποθέματα υγρασίας. Στα παραπάνω, προσθέστε και τους σκληρούς καθαριστικούς παράγοντες, που περιέχονται σε πολλά σαπούνια και αφρόλουτρα, οι οποίοι απογυμνώνουν ακόμη περισσότερο την επιδερμίδα, μειώνουν το pH και τη μετατρέπουν από όξινη σε αλκαλική. Σταδιακά, το φυσικό αμυντικό σύστημα αποδυναμώνεται και η επιδερμίδα γίνεται πλέον ευάλωτη σε παντός είδους ερεθισμούς ή μολύνσεις.

7+1 κινήσεις προστασίας.

  • Συντομεύουμε, πρώτα απ’ όλα, το χρόνο παραμονής μας στο ντους, που δεν πρέπει να ξεπερνά τα 10 λεπτά.
  • Ρυθμίζουμε το νερό σε μέτρια θερμοκρασία.
  • Χρησιμοποιούμε απαλά προϊόντα καθαρισμού με ουδέτεροpH, που περιέχουν ενυδατικούς παράγοντες και θρεπτικά έλαια, τα οποία σέβονται το υδρολιπιδικό φιλμ της επιδερμίδας.
  • Δεν την τρίβουμε ποτέ με δύναμητην επιδερμίδα, την σκουπίζουμε ταμπονάροντάς την απαλά.
  • Όσο είναι ακόμη νωπή -δεν ξεπερνάμε τα τρία λεπτά από τη στιγμή που βγαίνουμε από το ντους- απλώνουμε μια πλούσια ενυδατική κρέμα. Τώρα τον χειμώνα, αντικαθιστούμε τις ελαφριές λοσιόν και τα δροσερά τζελ του καλοκαιριού μεπλούσια γαλακτώματα και body butters. Αναζητούμε, κατά προτίμηση, συνθέσεις με βαζελίνη, γλυκερίνη, υαλουρονικό οξύ, βούτυρο karite που σχηματίζουν φραγμό στην επιφανειακή στιβάδα αποτρέποντας, με αυτόν τον τρόπο, την απώλεια υγρασίας.
  • Ιδιαίτερα αποτελεσματικά είναι ταξηρά έλαια που ενυδατώνουν σε βάθος την επιδερμίδα άμεσα χωρίς να αφήνουν λιπαρά κατάλοιπα.
  • Επιμένουμε ιδιαίτερα στα σημεία- αγκώνες, γόνατα, πατούσες- που έχουν την τάση να ξηραίνονται ευκολότερα.
  • Τις κρύες μέρες του χειμώνα φροντίζουμε να φοράμε -εκτός από την προστατευτική μας μάσκα- ζεστάκασκόλ, γάντια και σκούφο, που να καλύπτει και τα αυτιά, κατά προτίμηση από συνθετικό υλικό όπως είναι το fleece και όχι μάλλινα.

Πηγή: https://skingurus.gr/