gluko

Το Γλυκό Αλλιώς! Για απόλαυση χωρίς ενοχές

Είμαστε προγραμματισμένοι να μας αρέσουν τα γλυκά. Σε άλλους περισσότερο και σε άλλους λιγότερο, ανάλογα με τα γονίδιά μας αλλά και το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώσαμε. Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις που κάποιοι πρέπει να στερηθούν το γλυκό είτε λόγω σακχαρώδη διαβήτη είτε γιατί επιθυμούν να διαχειριστούν το βάρος τους;

Ευτυχώς υπάρχουν λύσεις, ώστε όλοι να μπορούν να απολαύσουν τη γλυκιά γεύση με ασφάλεια και χωρίς επιπλέον θερμίδες!

ok-gold
Καινοτόμο προϊόν που αντικαθιστά τη ζάχαρη.

Κλειδί 1: Ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά

Η ζαχαρίνη και η στέβια είναι εγκεκριμένα συστατικά πολλαπλάσιας γλυκύτητας συγκριτικά με τη ζάχαρη. Στην πράξη χρησιμοποιούνται σε τόσο μικρή ποσότητα που αποδίδουν τελικά μηδενικές θερμίδες. Παράλληλα, δεν αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα, πράγμα που τα καθιστά κατάλληλα και για τα άτομα με διαβήτη.
Μπορούν να ενσωματωθούν σε σπιτικά γλυκά, στο τσάι, τον καφέ, το κακάο…

Κλειδί 2: Προϊόντα χωρίς προσθήκη ζάχαρης

Από την άλλη, στο εμπόριο κυκλοφορούν έτοιμα γλυκίσματα χωρίς ζάχαρη όπως μπισκότα, σοκολατάκια, μους κ.ά. Προσοχή όμως στις ετικέτες τροφίμων αφού τα γλυκίσματα αυτά εξακολουθούν να έχουν άλλα συστατικά, όπως υδατάνθρακες που επηρεάζουν το σάκχαρο στο αίμα και έλαια που τους προσθέτουν επιπλέον θερμίδες. Έχετε κατά νου πως
ένα από τα γλυκίσματα που δεν περιέχει ούτε ζάχαρη ούτε και άλλα συστατικά τα οποία επηρεάζουν το σάκχαρο του αίματος είναι το ζελέ χωρίς ζάχαρη.

Παρακάτω θα βρείτε υγιεινά γλυκά χωρίς προσθήκη ζάχαρης που μπορείτε να φτιάξετε κυριολεκτικά στο «πι και φι»!

Εύκολο cheesecake
Σε χαμηλό ποτήρι βάζουμε ως βάση 2 θρυμματισμένα μπισκότα χωρίς ζάχαρη, 1 κεσεδάκι γιαούρτι 2% ανακατεμένο με 60g τυρί κρέμα light και ξύσμα από λεμόνι. Σερβίρουμε με 1 κ.σ. μαρμελάδα φράουλα χωρίς ζάχαρη και 2 κ.σ. μούρα.

Τρουφάκια ενέργειας
Σε ένα blender αναμιγνύουμε 10 χουρμάδες, 1 κούπα κάσιους και ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας. Προσθέτουμε 1 κ.σ. νερό και ½ κούπα raspberries και συνεχίζουμε την ανάμιξη μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Πλάθουμε σε μπαλάκια και πασπαλίζουμε με σκόνη κακάο ή κατεψυγμένα raspberries.

Μπάρες δημητριακών με κακάο
Μουλιάζουμε 400g χουρμάδες σε χλιαρό νερό για 15 λεπτά και έπειτα τους χτυπάμε σε ένα blender με 8 κ.σ. νερό μέχρι να γίνουν πάστα. Αναμιγνύουμε σε ένα μπολ 60g αλεύρι βρόμης, 130g ψιλοκομμένα αμύγδαλα, 40g ψιλοκομμένα φουντούκια, 20g κακάο, 20g ινδοκάρυδο και την πάστα από χουρμάδες μέχρι να κατανεμηθεί ομοιόμορφα το μίγμα.
Απλώνουμε σε ταψί με λαδόκολλα το μίγμα, το πατάμε με τα χέρια ώστε να μην υπάρχουν κενά και τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Κόβουμε σε 12 μπάρες ίσου μεγέθους.

Cake του λεπτού
Αναμιγνύουμε σε ένα blender 50g βρόμη, 1 αυγό, 1 κ.σ. κακάο, 1 κ.γ. baking powder και 80g γάλα 1,5% και, αφού τοποθετήσουμε το μίγμα σε ένα ατομικό μπολ, ψήνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για 2’.

ΚΟΡΊΝΑ ΠΑΣΧΑΛΊΔΟΥ – Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Μεταπτυχιακό στην Ιατρική Σχολή ΑΠΘ