Tips που πρέπει σίγουρα να γνωρίζετε για κάθε τύπο ακμής!

Home ΟΜΟΡΦΙΑ Tips που πρέπει σίγουρα να γνωρίζετε για κάθε τύπο ακμής!
kopela maska miso proswpo

Γνωρίζατε ότι υπάρχουν 6 διαφορετικοί τύποι ακμής; Ναι, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένα προϊόντα λειτουργούν διαφορετικά στο δέρμα σας. Μην ανησυχείτε, καθώς όλοι οι τύποι ακμής έχουν απλές θεραπείες. Πριν δοκιμάσετε ένα νέο προϊόν στο δέρμα σας, πρέπει να καταλάβετε τι είδους ακμή έχετε, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας The art of healthy living.

Βρείτε τον τύπο της ακμής σας!

Συνήθως, η ακμή σχετίζεται με υπερβολικό σμήγμα, νεκρά κύτταρα του δέρματος και βακτήρια που φράζουν τους πόρους του δέρματος. Για να μην αναφερθούμε στις ορμόνες. Μερικοί τύποι ακμής μπορεί να καταστρέψουν το δέρμα σας.

Δύο κύριοι τύποι ακμής στο δέρμα σας  καθιστούν εύκολο να διακρίνετε τα σπυράκια σας:

  1. Μη φλεγμονώδης ακμή: Αυτή που δεν προκαλεί πόνο.
  • Μαύρα στίγματα
  • Άσπρα στίγματα
  1. Φλεγμονώδης ακμή: κοκκινωπά, πρησμένα, επώδυνα σπυράκια
  • Βλατίδες
  • Φλύκταινες
  • Οζίδια
  • Κύστες

Τύποι ακμής και πώς να τις θεραπεύσετε;

Μαύρα στίγματα

Τα σπυράκια, γνωστά και ως φαγέσωρες, είναι η πιο κοινή μορφή ακμής και συνήθως υπάρχουν στα άτομα με  λιπαρό δέρμα. Τα σπυράκια αυτά εμφανίζονται όταν το δέρμα σας απελευθερώνει υπερβολικό σμήγμα, φράζοντας τους πόρους με νεκρά κύτταρα του δέρματος και βακτήρια. Αυτά τα σπυράκια είναι ανοιχτά στην κορυφή, έχουν σκούρο χρώμα και είναι φραγμένα από μέσα. Ο καλύτερος και ευκολότερος τρόπος για να απαλλαγείτε από τα σπυράκια είναι να καθαρίσετε καλά το δέρμα σας.

Χρησιμοποιήστε απολεπιστικά (απολέπιση προσώπου και πλύσιμο με χλιαρό νερό) για να καθαρίσετε απαλά την πληγείσα περιοχή. Κάνετε αυτό τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για μία ή δύο εβδομάδες.

Άσπρα στίγματα

Τα άσπρα στίγματα είναι σπυράκια με πύον με κλειστή κορυφή. Αυτά είναι μικρά λευκά σπυράκια, συνήθως εμφανίζονται στο πηγούνι, τη μύτη, το μέτωπο και την πλάτη.

Σε αντίθεση με τα σπυράκια, αυτά τα κλειστά σπυράκια δεν καθαρίζονται εύκολα.

Αντ ‘αυτού, καθαρίστε την πληγείσα περιοχή με ένα πλύσιμο προσώπου που έχει υπεροξείδιο του βενζοϋλίου. Σκοτώνει τα κακά βακτήρια και μειώνει τη φλεγμονή, εάν υπάρχει. Ή μπορείτε να δοκιμάσετε οικιακές θεραπείες με φουντουκιά που βοηθάνε στο άνοιγμα των πόρων και λάδι τσαγιού με αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Βλατίδες

Οι βλατίδες είναι μικρά κόκκινα σπυράκια, γνωστά και ως μώλωπες είναι φλεγμονώδη και αρκετά ευαίσθητα όταν τα ακουμπάτε. Εάν παρατηρήσετε προσεκτικά, οι βλατίδες έχουν λίγο σχήμα θόλου, μερικές φορές έχουν ομφαλό στην κορυφή και περιβάλλονται από μια ροζ ουλή. Η διατροφή, το στρες, οι αλλεργίες και τα φάρμακά σας μπορεί επίσης να προκαλέσουν βλατίδες.

Χρειάζεστε ένα προϊόν προσώπου με σαλικυλικό οξύ ή υπεροξείδιο του βενζοϋλίου για να ξεπλύνετε τις βλατίδες. Θα χρειαστεί χρόνος για να τα απαλλαγείτε. Εάν δεν δείτε αποτελέσματα μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες, ένα συνταγογραφούμενο από δερματολόγο φάρμακο θα θεραπεύσει τις βλατίδες.

Φλύκταινες

Οι βλατίδες, εάν δεν θεραπευτούν εγκαίρως, μπορούν να γίνουν σοβαρές φλύκταινες. Οι φλύκταινες είναι γεμάτες πύον λευκό ή κίτρινο και  συνήθως είναι κοκκινωπό το σπυρί   γύρω από αυτό. Αυτά είναι επώδυνα στην αφή. Μπορεί να αισθανθείτε φαγούρα γύρω από το φλύκταινα. Μερικές φορές, ένα σύμπλεγμα προσκρούσεων μετατρέπεται σε επώδυνη φλύκταινα, αφήνοντας πίσω του μια ουλή.

Οι φλύκταινες μπορεί να εμφανιστούν λόγω ορμονικών ανισορροπιών, διατροφής, τσιμπήματος εντόμων ή αλλεργιών. Αυτά τα σπυράκια λατρεύουν να εμφανίζονται στο πρόσωπό σας, στη γνάθο, στο στήθος και στην πλάτη.

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τα σπυράκια είναι με απαλό καθαρισμό της μολυσμένης περιοχής με τις άκρες των δακτύλων σας χρησιμοποιώντας χλιαρό νερό και πλύσιμο προσώπου με ειδικά προϊόντα για την ακμή.

Οζίδια

Τα οζίδια είναι μια σοβαρή μορφή φλύκταινων. Οι φραγμένοι πόροι διογκώνονται και γίνονται μεγαλύτεροι, μεγαλώνουν βαθιά μέσα στο δέρμα σας. Τα οζίδια είναι κοκκινωπά, μεγαλύτερα από ένα σπυράκι και εξαιρετικά επώδυνα στην αφή. Αυτά τα σπυράκια δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν με θεραπείες στο σπίτι. Είναι καλύτερα να παίρνετε φάρμακα από δερματολόγο. Ωστόσο, μπορείτε να ακολουθήσετε μια ρουτίνα περιποίησης του δέρματος μαζί με τη θεραπεία του γιατρού.

Κυστική ακμή

Η κυστική ακμή είναι το χειρότερο από όλα. Οι κύστες είναι μεγάλες, γεμάτες με πύον βαθιά κάτω από το δέρμα σας, μαλακές και ευαίσθητες όταν τις αγγίζετε. Το πρόσωπό σας, η σιαγόνα, οι γωνίες της μύτης και η πλάτη σας είναι τα αγαπημένα μέρη των κύστεων που ξεχωρίζουν. Αυτά τα μεγάλα σπυράκια αφήνουν μια ουλή πίσω και μπορεί να εμφανιστούν ξανά στο ίδιο σημείο.

Ευτυχώς, υπάρχει ο ευκολότερος τρόπος συρρίκνωσης των κύστεων. Πάρτε μια μέτρια ζεστή πετσέτα και χτυπήστε την απαλά στην κύστη για 15 έως 20 λεπτά. Η θερμότητα βοηθά στη συρρίκνωση της κύστης.

Πώς να έχετε ένα λαμπερό και καθαρό πρόσωπο;

Μια απλή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας έχει τεράστια σημασία, ειδικά αν έχετε επιρρεπές στην ακμή δέρμα. Ίσως χρειαστείτε μια ειδική θεραπεία για να απαλλαγείτε από σοβαρή ακμή. Αλλά μια ρουτίνα περιποίησης του δέρματος με τα καλύτερα προϊόντα επιδερμίδας που είναι αποτελεσματικά για την ακμή είναι μια ευλογία. Η ρουτίνα περιποίησης του δέρματος θα λειτουργήσει καλύτερα με τη σωστή διατροφή. Πείτε αντίο στα λιπαρά τρόφιμα. Ξεκινήστε να τρώτε υγιή λαχανικά, μια δίαιτα χωρίς γλουτένη και φυτικά γαλακτοκομικά προϊόντα.

Photos by Freepik