Τι αποκαλύπτουν τα νύχια μας

Home ΟΜΟΡΦΙΑ Τι αποκαλύπτουν τα νύχια μας
nails

Έλλειψη βιταμινών, αναιμία, στρες αλλά και έκθεση σε επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως είναι τα απορρυπαντικά , ή αστοχίες εν ώρα καλλωπισμού, βλέπε μανικιούρ, αποτυπώνονται σε χρόνο ρεκόρ στα νύχια. Αν δεν λάβουμε έγκαιρα τα μέτρα μας, κινδυνεύει όχι μόνο η εικόνα, αλλά κυρίως η καλή τους υγεία.

Είναι αλήθεια ότι τα περιποιημένα νύχια προσθέτουν πόντους στην κομψή εμφάνιση. Που όμως δεν αφορά τόσο την επιλογή του πιο trendy χρώματος αλλά την υγιή τους βάση, αυτή που δημιουργεί το ιδανικό φόντο για τη σωστή απόδοση της απόχρωσης που επιλέγουμε κάθε φορά για να βάψουμε τα νύχια μας. Αν η βάση, δεν είναι υγιής το βερνίκι δεν στρώνει καλά και το μανικιούρ δεν κρατάει. Και όπως λένε οι ειδικοί, τα νύχια είναι το σημείο του σώματος από το οποίο μπορούμε να καταλάβουμε αν κάτι δεν πάει καλά στον οργανισμό. Γι αυτό το λόγο χρειάζεται, ανά διαστήματα, να τα αφήνουμε χωρίς χρώμα έτσι ώστε να εντοπίσουμε τυχόν αλλοιώσεις στην πλάκα για να ζητήσουμε έγκαιρα τη γνωμάτευση του γιατρού.

Πώς ταλαιπωρούμε τα νύχια. Μπορεί στην όψη η πλάκα του νυχιού, αυτό που εμείς ονομάζουμε νύχι, να είναι σκληρή και να δείχνει ανθεκτική, όμως στην πραγματικότητα η επιφάνεια του νυχιού είναι περίπου 1000 φορές πιο διαπερατή στο νερό από το δέρμα. Αυτό συμβαίνει γιατί η κεράτινη στιβάδα των νυχιών έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπίδια – 0,1 έως 5%- σε αντίθεση με της επιδερμίδας που φτάνει το 10%. Οι καθημερινές λοιπόν αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες-αφού τα χέρια και… από κοντά, τα νύχια, είναι μόνιμα εκτεθειμένα-, οι σκληροί καθαριστικοί παράγοντες, τα χημικά συστατικά στα απορρυπαντικά, η ελλιπής φροντίδα, τα τεχνητά νύχια που ταλαιπωρούν ακόμη περισσότερο τα αδύναμα νύχια, τα κακής ποιότητας βερνίκια αλλά και τυχόν κακές συνθήκες υγιεινής στα nail salons βλάπτουν σοβαρά την υγεία των νυχιών. Χωρίς φυσικά να ξεχνάμε και την κακή συνήθεια να …τρώμε τα νύχια μας.

Ποια είναι τα «μηνύματα» που μας στέλνουν. Τα γερά και δυνατά νύχια είναι λεία, ανθεκτικά και έχουν ομοιόμορφη απόχρωση. Τυχόν αλλαγές στο χρώμα, το πάχος, την ανθεκτικότητα, την ποιότητα και όψη των νυχιών μαρτυρούν πρόβλημα, που μπορεί να είναι κάτι απλό, για παράδειγμα η έντονη ξηρότητα , αλλά και κάτι πιο σοβαρό όπως έλλειψη βιταμινών ή μια πιο σοβαρή δερματολογική πάθηση.

 • Νύχια που κιτρινίζουν. Ο βασικός λόγος για το θαμπό, κιτρινωπό χρώμα που εμφανίζουν τα νύχια είναι τα σκουρόχρωμα βερνίκια που απλώνουμε χωρίς «διάλειμμα», κατευθείαν στην πλάκα, παραλείποντας δηλαδή την εφαρμογή της προστατευτικής βάσης (base coat).
 • Εύθραυστα νύχια . Έλλειψη βιταμινών, φαρμακευτικές αγωγές- ρετινοειδή για τη θεραπεία της ακμής- ή και κάποιες σοβαρές λοιμώξεις, είναι οι πιο συχνές αιτίες για τα νύχια που σπάνε εύκολα. Δερματολογικές παθήσεις, επίσης, όπως είναι η ψωρίαση ή η προσβολή των νυχιών από μύκητες δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον για να γίνουν τα νύχια εύθραυστα . Χωρίς φυσικά να υποτιμούμε τις καθημερινές κακές συνήθειες, το συχνό πλύσιμο των χεριών*, τα χημικά συστατικά των απορρυπαντικών, τα κακής ποιότητας βερνίκια και τη μακρόχρονη εφαρμογή τεχνητών νυχιών που δεν αφήνουν τα φυσικά να αναπνέουν, με αποτέλεσμα να αδυνατίζουν και να φθείρονται εύκολα. *Η έκθεση στις βλαβερές επιφανειοδραστικές ουσίες των σαπουνιών αφυδατώνουν τα νύχια και προκαλούν διάσπαση της συνοχής μεταξύ των κερατινοκυττάρων.
 • Νύχια με λευκά στίγματα στο εσωτερικό της πλάκας. Πρόκειται για ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα που αφορά, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 50% του πληθυσμού. Η πιο συνηθισμένη αιτία για τη λευκονυχία, όπως ονομάζεται, είναι οι μικροτραυματισμοί της μήτρας του νυχιού από αδέξιες κινήσεις στο μανικιούρ. Μπορεί όμως να οφείλεται και σε αλλεργικές αντιδράσεις στα σκληρυντικά νυχιών ή να προδίδει την έλλειψη ψευδαργύρου στον οργανισμό.
 • Ραβδώσεις στα νύχια. Είναι οι κάθετες γραμμές που ξεκινούν από το ελεύθερο άκρο του νυχιού και κατευθύνονται στη ρίζα του. Στρες, έλλειψη βιταμίνης Β, συχνή χρήση ασετόν-πάνω από μια φορά την εβδομάδα-, που ξηραίνει τα νύχια, είναι οι πιο συχνές αιτίες για τις ραβδώσεις που αλλοιώνουν την καλή όψη και υφή των νυχιών.
 • Παρωνυχίδες. Οι μικροτραυματισμοί που συμβαίνουν συχνά στο μανικιούρ μπορεί να γίνουν η αιτία για την εκδήλωση οξείας παρωνυχίας. Πρόκειται για μια φλεγμονή που παρουσιάζεται συχνότερα στα νύχια των χεριών, η οποία, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις , συνοδεύεται από πρήξιμο και πύον. Ο βίαιος τρόπος με τον οποίο προσπαθούμε να αφαιρέσουμε τα πετσάκια απογυμνώνει την περιοχή- η βασική τους λειτουργία είναι η προστασία της μήτρας των νυχιών- , με αποτέλεσμα να γίνεται ευάλωτη στα μικρόβια.

Τι πρέπει να κάνουμε.

 • Πρώτα απ’ όλα διατηρούμε τα νύχια καθαρά και στεγνά.
 • Δεν τα «τρώμε» , ούτε βέβαια τα τραβάμε όταν σπάνε.
 • Τα κόβουμε σε ίσια γραμμή με ελαφρά στρογγυλεμένα τα άκρα, φροντίζοντας η πάνω πλευρά να μην ξεφεύγει

πολύ από μια νοητή γραμμή που περνάει από τις γωνίες του νυχιού.

 • Τα λιμάρουμε πάντα με κινήσεις προς μια κατεύθυνση, παράλληλα με τα νύχια. Σε αντίθετη περίπτωση – εμπρός

και πίσω-τα νύχια καταλήγουν εύθραυστα.

 • Βεβαιωνόμαστε ότι στο nail salon αποστειρώνουν σωστά όλα τα απαραίτητα εργαλεία.
 • Φοράμε γάντια στις δουλειές του σπιτιού.
 • Φροντίζουμε για την καθημερινή συστηματική ενυδάτωση των χεριών – ουρία και γαλακτικό οξύ τα συστατικά που ενδείκνυνται περισσότερο- κάνοντας ταυτόχρονα, απαλό μασάζ στα νύχια. Για ακόμη πιο άμεσα αποτελέσματα

κάνουμε μασάζ στα νύχια με λάδι.

 • Απλώνουμε πάντα προστατευτική βάση πριν από το βερνίκι της επιλογής μας.
 • Ενισχύουμε τη διατροφή μας με τροφές πλούσιες σε βιταμίνες C, A, Ε και Η.

Πηγή: Skingurus.gr