Θερινές απειλές γένους θηλυκού: οδηγός προστασίας από ουρολοιμώξεις και μυκητιάσεις

Home ΥΓΕΙΑ Θερινές απειλές γένους θηλυκού: οδηγός προστασίας από ουρολοιμώξεις και μυκητιάσεις
woman beach

Το ελληνικό καλοκαίρι είναι εδώ. Ο υδράργυρος ανεβαίνει και δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια βουτιά στη θάλασσα ή στην πισίνα. Οι “βουτιές” όμως κρύβουν κινδύνους, γιατί η θάλασσα και οι πισίνες φιλοξενούν αρκετούς μικροοργανισμούς που είναι δυνητικά επικίνδυνοι για το γεννητικό και το ουροποιητικό σύστημα της γυναίκας.
Τα καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα δύσκολη εποχή για το ουρογεννητικό σύστημα της γυναίκας, καθώς ευνοείται η εγκατάσταση και η ανάπτυξη μικροβίων και μυκήτων σε ευάλωτες ανατομικές περιοχές, όπως ο κόλπος, η ουρήθρα και η ουροδόχος κύστη. Μερικοί από τους μικροοργανισμούς που υπάρχουν στα νερά της θάλασσας ή της πισίνας είναι το E.Coli, η Salmonella και η Pseudomonas. Υπάρχουν, επίσης, διάφορα είδη μυκήτων, όπως Aspergillus και Candida.

Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη μικροβίων και μυκήτων είναι:

✤ Η αυξημένη θερμοκρασία στην περιοχή των εξωτερικών γεννητικών οργάνων.
✤ Η υγρασία.
✤ Η αφυδάτωση του οργανισμού.
✤ Η παραμονή του υγρού μαγιό στο σώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στους ανωτέρω παράγοντες θα πρέπει να προσθέσουμε, ιδιαίτερα για τις γυναίκες που προτιμούν τις πισίνες, και ένα άλλο πρόβλημα: Η χλωρίωση του νερού σκοτώνει μεν τα μικρόβια της πισίνας, είναι δηλαδή ένα χρήσιμο βακτηριοκτόνο, καταστρέφει όμως το pH του κόλπου. Το χλώριο ερεθίζει χημικά την ουρήθρα και τον κόλπο της γυναίκας. Η είσοδος του χλωρίου στο γυναικείο κόλπο αλλάζει το pH του, με αποτέλεσμα να ευνοείται η ανάπτυξη μικροβίων.

Συμπτώματα

Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της ουρολοίμωξης είναι:
✤ Πόνος κατά την ούρηση.
✤ Τσούξιμο.
✤ Συχνοουρία.
✤ Πόνος ή αίσθημα βάρους χαμηλά στην κοιλιά που δεν έχει σχέση με τη διούρηση.
✤ Πόνος στην υπερηβική περιοχή
(αυτό είναι σημείο κυστίτιδας φλεγμονής της ουροδόχου κύστεως).
✤ Αιματουρία (αίμα στα ούρα).
Αντίστοιχα, τα χαρακτηριστικά συμπτώματα των μυκητιασικών φλεγμονών περιλαμβάνουν:
✤ Κολπικές εκκρίσεις, λευκωπές, πρασινωπές, παχύρρευστες και δύσοσμες.
✤ Κνησμό των εξωτερικών γεννητικών οργάνων.
✤ Άλγος κατά τη σεξουαλική επαφή.

Πρόληψη

Πώς θα προλάβετε τις αρνητικές επιπτώσεις από την επαφή με τη θάλασσα και την πισίνα;
✤ Αλλάξτε το μαγιό σας αμέσως μετά το κολύμπι.
✤ Βγαίνοντας από το νερό, κάντε αμέσως ένα ντους.
✤ Φροντίστε την ενυδάτωσή σας. Η αφυδάτωση στη διάρκεια των θερινών μηνών ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων.
✤ Η χρήση ταμπόν μπορεί να βοηθήσει, καθώς εμποδίζει μερικώς την άνοδο των μικροβίων στον κόλπο.
✤ Μην φοράτε στενά παντελόνια ή εσώρουχα. Η χρήση τους αυξάνει την εφίδρωση της περιοχής και εμποδίζει την οξυγόνωση των ιστών.

Αντιμετώπιση
Αν εμφανιστούν συμπτώματα συμβατά με ουρολοίμωξη ή μυκητιασική λοίμωξη των γεννητικών οργάνων, τότε είναι αναγκαία η επίσκεψη στον γυναικολόγο σας για τη χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας.
Σε περιπτώσεις ουρολοίμωξης (κυστίτιδας ή ουρηθρίτιδας) συστήνεται η διεξαγωγή εξετάσεων, όπως καλλιέργειας ούρων και αντιβιογράμματος, για την αποτελεσματικότερη και σωστότερη χορήγηση του αντιβιοτικού.
Σε περιπτώσεις μυκητιασικών λοιμώξεων η ύπαρξη των κλασικών κλινικών συμπτωμάτων δικαιολογεί τη χρήση αντιβιοτικών σε τρία επίπεδα: χαπάκια από το στόμα, υπόθετα για ενδοκολπική χρήση και κρέμα για εφαρμογή στην περιοχή των εξωτερικών γεννητικών οργάνων. Πρέπει να σημειωθεί ότι πολλές φορές οι μύκητες καταλαμβάνουν και την περιοχή των εξωτερικών γεννητικών οργάνων.
Επίσης, η ταυτόχρονη θεραπεία και του συντρόφου είναι απαραίτητη σε ορισμένες λοιμώξεις. Ο γυναικολόγος σας θα σας συμβουλεύσει πότε και τι πρέπει να κάνει.