face skin

Η ευεργετική επίδραση του φωτός στη θεραπεία της ακμής

Η ακμή είναι μια πολύ συχνή δερματολογική πάθηση που ταλαιπωρεί τόσο τους εφήβους όσο και τους ενήλικες -άνδρες και γυναίκες- και έχει σημαντικότατο ψυχολογικό και κοινωνικό αντίκτυπο, καθώς τα σημάδια της είναι εμφανή συνήθως στο πρόσωπο.

Γεγονός είναι, επίσης, ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακμής δεν είναι εύκολη υπόθεση και συνεχίζει να αποτελεί πρόκληση για τους δερματολόγους σε όλο τον κόσμο.

Οι στρατηγικές ελέγχου και θεραπείας της μέτριας έως σοβαρής ακμής είναι πολυάριθμες και διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους, από απλά τοπικά εφαρμοζόμενα σκευάσματα έως αντιβιοτικά χορηγούμενα από το στόμα ή ισχυρά ρετινοειδή φάρμακα. Εδώ και πολλές δεκαετίες εφαρμόζονται ευρέως με ποικίλους βαθμούς επιτυχίας, κάτι που είναι αδιαμφισβήτητο, καθώς το πρόβλημα της ακμής δεν έχει επιλυθεί αποτελεσματικά.

Εκτός αυτού έχει αποδειχθεί ότι πολλά από τα φαρμακευτικά σκευάσματα προκαλούν διάφορες παρενέργειες ή ακόμα και ανάπτυξη αντίστασης του οργανισμού σε αυτά, κάτι που τα καθιστά αναποτελεσματικά. Τέλος, υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να λάβουν φάρμακα από το στόμα, αλλά και άνθρωποι που δεν επιθυμούν να χρησιμοποιούν συστηματικά φαρμακευτική αγωγή.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι γυναίκες που είναι ή επιθυμούν να μείνουν έγκυοι, άνθρωποι που δεν δείχνουν ανοχή στα από του στόματος χορηγούμενα φάρμακα, δεν ανέχονται την ξηρότητα στα χείλη ή τα μάτια, καθώς και άνθρωποι με διάφορες ηπατικές και νεφρολογικές παθήσεις.

Επίσης, άνθρωποι που γυμνάζονται εντατικά ή είναι αθλητές, αιμοδότες, ασθενείς με δυσλιπιδαιμία, ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη ή εμφανίζουν συχνά ρινορραγίες.

Όλοι αυτοί οι λόγοι, σε συνδυασμό με την επιτακτική ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης της ακμής τόσο στους εφήβους όσο και στους ενήλικες, οδήγησαν στη διερεύνηση νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων. Η φωτοδυναμική θεραπεία έρχεται να δώσει τη λύση σε αυτά τα ζητήματα.

Πώς δρα η φωτοδυναμική θεραπεία;

Για την επίτευξη κλινικού αποτελέσματος με τη συγκεκριμένη μέθοδο θεραπείας απαιτούνται τρία βασικά στοιχεία, ώστε να ξεκινήσει και να διατηρηθεί η αποτελεσματικότητα της προκαλούμενης από τη φωτοδυναμική θεραπεία αντίδρασης:

  • Ειδικοί φωτοευαισθητοποιοί παράγοντες στην κατάλληλη συγκέντρωση και επιλεκτική κατανομή στις ανατομικές περιοχές.
  • Μήκη κύματος του φωτός που απορροφώνται επιλεκτικά από συγκεκριμένους φωτοευαισθητοποιητές.
  • Επαρκής συγκέντρωση μοριακού οξυγόνου στους ιστούς όπου εφαρμόζεται η φωτοδυναμική θεραπεία σε όλη τη διάρκεια της εφαρμογής.

Σε μία μελέτη που μόλις δημοσιεύτηκε, το συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι η φωτοδυναμική θεραπεία αποτελεί ασφαλή και αποτελεσματική εναλλακτική θεραπευτική στρατηγική για τον έλεγχο των κλινικών εκδηλώσεων της μέτριας έως σοβαρής κοινής ακμής (Tzermias & Marini, 2015). Οι ερευνητές υπογραμμίζουν, επίσης, τη σημασία ελέγχου του φθορισμού στην επιφάνεια του δέρματος πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εφαρμογή της φωτοδυναμικής θεραπείας.

Το συγκεκριμένο πρωτόκολλο αποτελεί μια οργανωμένη στρατηγική διαδοχικής εφαρμογής της θεραπείας. Ουσιαστικά, η εναλλακτική εφαρμογή μπλε και κόκκινου φωτός οδηγεί σε προοδευτική διείσδυση του φωτός για περισσότερο ομοιόμορφη στόχευση των ιστών σε πολλαπλές στιβάδες του δέρματος, ενισχύοντας παράλληλα την επίδραση της φωτοδυναμικής θεραπείας. επίσης, σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι η θεραπεία έγινε καλά ανεκτή από τους ασθενείς.

Επομένως, η φωτοδυναμική θεραπεία με τοπική εφαρμογή φωτοευαισθητοποιητή και συνδυαστική εφαρμογή μπλε και κόκκινου φωτός μπορεί να θεωρηθεί ως ασφαλής και αποτελεσματική θεραπευτική στρατηγική για την αντιμετώπιση της ακμής για όλους τους ανθρώπους, χαρίζοντας στο δέρμα υγεία, ομοιόμορφη υφή και λάμψη.

Εάν είσαι και εσύ ένας από τους πολλούς ανθρώπους με ακμή που έχουν κουραστεί να πηγαίνουν από δερματολόγο σε δερματολόγο αναζητώντας αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση της ακμής χωρίς αποτέλεσμα, η φωτοδυναμική θεραπεία μπορεί να σου χαρίσει τελικά ένα καθαρό και υγιές πρόσωπο, χωρίς σπυράκια και ουλές, σε οικονομικά προσιτή τιμή. 

Δρ. Χριστόφορος Τζερμιάς, Δερματολόγος