Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία της παιδοκαρδιοχειρουργικής

Home ΥΓΕΙΑ Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία της παιδοκαρδιοχειρουργικής
texniti noimosiini

Ευρωπαϊκή Παιδοκαρδιοχειρουργική Εταιρεία (European Congenital Heart Surgeons Association, ECHSA) ανακοινώνει ότι, σε συνεργασία με τον Καθηγητή Δημήτριο Μπερτσιμά, Διευθυντή του Τμήματος Operations Research Center του ΜΙΤ (Massachusetts Institute of Technology) των ΗΠΑ,  έχει προχωρήσει σε εφαρμογή των πλέον προηγμένων τεχνικών της Τεχνητής Νοημοσύνης στην μελέτη του μεγάλου όγκου των πληροφοριών που περιέχει η  Βάση Παιδοκαρδιοχειρουργικών Δεδομένων της  ECHSA.

Στόχος της πρωτοποριακής αυτής ερευνητικής προσπάθειας είναι ο αντικειμενικός προσδιορισμός των βέλτιστων τεχνικών, αλγορίθμων και πρωτοκόλλων θεραπείας παιδιών με καρδιολογικά προβλήματα.  Αυτό συνεπάγεται μεγάλη ωφέλεια για το κάθε παιδί αλλά και για το σύστημα υγείας γενικότερα, αφού η βελτίωση των αποτελεσμάτων και η μείωση των επιπλοκών μειώνουν δραματικά και το κόστος. Τα πρώτα εντυπωσιακά αποτελέσματα έχουν ήδη γίνει δεκτά για παρουσίαση στο προγραμματισθέν για τις ημέρες αυτές εκατοστό Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιοχειρουργικής Εταιρείας, που όμως ανεβλήθη λόγω της πανδημίας του Covid-19.

Σύμφωνα με τον Έλληνα Πρόεδρο της ECHSA κ. Γιώργο Σαρρή «Η τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης ανοίγει νέους ορίζοντες, για πρώτη φορά στην παιδοκαρδιοχειρουργική, διότι επιτρέπει την σε βάθος ανάλυση του τεράστιου αριθμού κλινικών πληροφοριών που συγκεντρώνει η ECHSA από εκατοντάδες χιλιάδες παιδοκαρδιοχειρουργικές επεμβάσεις από όλο τον κόσμο, μάλιστα με απολύτως αντικειμενικό, καθαρά μαθηματικό τρόπο, εντελώς διαφορετικό από αυτόν της ανθρώπινης σκέψης. Η τεχνητή νοημοσύνη  μπορεί να αποκαλύπτει  αφανείς συσχετισμούς ανάμεσα σε παράγοντες που συμβάλλουν αποφασιστικά στην επιτυχή έκβαση των παιδοκαρδιοχειρουργικών επεμβάσεων και στην αποφυγή σοβαρών επιπλοκών. H μεθοδολογία αυτή, που υποστηρίζεται από την τεράστια σχετική τεχνογνωσία και υπολογιστική ισχύ του ΜΙΤ, μπορεί να προσφέρει στον κάθε ένα ασθενή εξατομικευμένη ιατρική ακριβείας (“personalized precision medicine”), γεγονός που αποτελεί νέα γενικότερη κατεύθυνση της ιατρικής».

Επιμέλεια Νεκταρία Καρακώστα, Δημοσιογράφος Υγείας