Η σωστή διατροφή είναι σαν τα οικονοµικά – αν δεν προβλέψεις τα έξοδά σου θα φαλιρίσεις. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και µε τη διατροφή σου: αν δεν προβλέψεις τα γεύµατα της επόµενης µέρας, τότε είτε θα πεινάσεις και στη συνέχεια θα χρειαστείς µεγάλες ποσότητες τροφής για να καλύψεις την υπογλυκαιµία που θα προκληθεί, είτε θα είσαι έρµαιο οποιασδήποτε τροφής βρεθεί στο δρόµο σου.
Ευάγγελος Ζουµπανέας
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,
Ιδρυτής Επιστηµονικής Οµάδας Διατροφή, www.diatrofi.gr, Διευθύνων Σύµβουλος Κέντρο Εκπαίδευσης & Αντιµετώπισης Διατροφικών Διαταραχών, www.keadd.gr
Aν τυγχάνει να είσαι εκπαιδευµένος στο πώς να ξεχωρίζεις τις καλύτερες επιλογές, τότε το µοναδικό θέµα που θα έχεις να αντιµετωπίσεις θα είναι να έχεις πάντα ένα γεµάτο πορτοφόλι, ώστε να µπορείς να ξοδεύεις προκειµένου να επιλέξεις την καλύτερη τροφή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πάντα υπάρχουν εξαιρετικές και ιδιαίτερα θρεπτικές επιλογές κυρίως όταν ζεις στο κέντρο των πόλεων. Ωστόσο, οι άνθρωποι οι οποίοι πωλούν αυτές τις συγκεκριµένες τροφές συνήθως επιλέγουν τα καλύτερα υλικά προκειµένου να προετοιµάσουν τα γεύµατα που έχουν να προσφέρουν, µε αποτέλεσµα το τελικό προϊόν να έχει µεγάλο κόστος.
Σαφώς και σε κάτι που έχει να κάνει µε την υγεία σου, βραχυπρόθεσµα και µακροπρόθεσµα, δεν θα πρέπει να υπολογίζεις το κόστος. Η µακροβιότητα και η άριστη υγεία αποτελούν επένδυση για το µέλλον.
Οργάνωση
Από την άλλη, η οργάνωση των γευµάτων από την προηγούµενη ηµέρα θα σε βρει πάντα έτοιµο να καταναλώσεις αυτό που πρέπει, τη στιγµή που πρέπει και µε την ποιότητα που εσύ επέλεξες να προσφέρεις στον εαυτό σου.
Είναι διαπιστωµένο ότι οι άνθρωποι που οργανώνουν τη διατροφή της επόµενης µέρας, στατιστικά έχουν χαµηλότερο βάρος και γενικότερα καλύτερη υγεία.
Η οργάνωση της διατροφής απαιτεί περίπου την τακτική που οφείλει να εφαρµόζει ένας έξυπνος σκακιστής. Για να κερδίσεις µία παρτίδα σκάκι, θα πρέπει να έχεις προβλέψει τουλάχιστον τις επόµενες τρεις κινήσεις σου. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και µε την οργάνωση της διατροφής σου.
Αν λάβουµε υπόψη ότι το ιδανικό µεσοδιάστηµα για να τρως τα γεύµατά σου είναι περίπου κάθε τρεις µε τέσσερις ώρες, αυτό που θα πρέπει να προβλέψεις είναι πού θα είσαι την επόµενη ηµέρα και, ξεκινώντας από την ώρα που τρως το πρωινό σου, να σκεφτείς πού, πώς και τι µπορείς να καταναλώσεις τις τρεις, έξι και εννέα επόµενες ώρες.
Στη δουλειά
Η µεγαλύτερη πρόκληση αφορά ασφαλώς εκείνους που περνούν το µεγαλύτερο µέρος της ηµέρας στον επαγγελµατικό τους χώρο. Αν κάποιος καταναλώνει τρία γεύµατα (πρωινό, µεσηµεριανό, απογευµατινό) όσο παραµένει στη δουλειά, πόσα τάπερ µπορεί να µεταφέρει;
Αν το βασικό γεύµα είναι ένα τάπερ που έχει προετοιµάσει από το σπίτι, τα υπόλοιπα δύο γεύµατα που αποµένουν θα µπορούσαν να είναι ένα µικρό φρούτο µε ένα snack, όπως π.χ. µία µικρή µερίδα ξηρούς καρπούς ή µια µπάρα µε superfoods, που µπορεί να προσφέρει το µέγιστο των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται κάποιος για να συνεχίσει να εργάζεται – ένα γεύµα εύκολο στην κατανάλωσή του, µε πάρα πολλά θρεπτικά στατικά και όχι πολύ πλούσιο σε θερµίδες.
Η προσωπική µου εµπειρία έχει δείξει ότι όσο περισσότερα γεύµατα σε τάπερ ή σε προσεκτικά συσκευασµένες τροφές µεταφέρει ένας άνθρωπος στη δουλειά του τόσο χαµηλότερο βάρος θα έχει και τόσο καλύτερους βιοχηµικούς και αιµατολογικούς δείκτες!