Τα μυστικά μακιγιάζ που κάνουν μια γυναίκα πιο ελκυστική

Home ΟΜΟΡΦΙΑ Τα μυστικά μακιγιάζ που κάνουν μια γυναίκα πιο ελκυστική
red lipstick

Δεν το λέμε εμείς. Το λέει η επιστήμη.

H ομορφιά είναι κάτι σχετικό. Στην πραγματικότητα, το μόνο που μετράει είναι η γνώμη που έχει κάθε γυναίκα για τον εαυτό της– πόσο όμορφη νιώθει. Και το πόσο ελκυστική νιώθει η καθεμία από εμάς δεν έχει καμία σχέση με την εμφάνισή της. Η ομορφιά θα έπρεπε να είναι διασκεδαστική και απελευθερωτική, επειδή -ας είμαστε ειλικρινείς- όλα ξεκινάνε από τον εγκέφαλό μας.

Από την άλλη, η σχέση που έχουμε εμείς οι γυναίκες με το μακιγιάζ είναι περίπλοκη. Κάποιες είναι καλλιτέχνιδες και με τη βοήθεια των πινέλων, μπορούν να μεταμορφωθούν. Άλλες είναι οπαδοί του less is more. Υπάρχουν όμως κάποια επιστημονικά στοιχεία που συμβάλλουν στο να δείχνουμε και να νιώθουμε πιο ελκυστικές.

Η δύναμη του κόκκινου κραγιόν

Μελέτες έχουν δείξει πως το γυναικείο πρόσωπο φαίνεται πιο ελκυστικό και στα δύο φύλα όταν η γυναίκα είναι στις μέρες της ωορρηξίας, όταν δηλαδή είναι πιο γόνιμη. Εκείνες τις μέρες, αυξάνεται η συγκέντρωση των οιστρογόνων συγκριτικά με την προγεστερόνη. Η ορμονική αυτή αλλαγή ενισχύει την αγγειακή κυκλοφορία του αίματος κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας και έχει ορατά σημάδια – πιο ροδαλά μάγουλα και πιο κόκκινα χείλη.

Πηγαίνοντάς το ένα βήμα παρακάτω, μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ διερεύνησε το κατά πόσο μια γυναίκα που φορά κόκκινο κραγιόν είναι όντως πιο ελκυστική. Ο δρ Geoff Beattie, επικεφαλής της μελέτης, βρήκε πως τα κόκκινα χείλη τραβούσαν τα βλέμματα κατά μέσο όρο στα 7,3 δευτερόλεπτα.

“Οι γυναίκες τείνουν να έχουν φυσικά πιο σκούρο χρώμα γύρω από τα μάτια και τα χείλη τους από άντρες με την ίδια απόχρωση δέρματος. Όταν οι γυναίκες χρησιμοποιούν καλλυντικά για να σκουρύνουν τα μάτια και τα χείλη, υπερτονίζουν αυτή τη διαφορά του φύλου, κάνοντας το πρόσωπο να δείχνει πιο θηλυκό” σχολίασε ο δρ Richard Russell, επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας στο Κολέγιο Gettysburg.

Ο ρόλος της άψογης επιδερμίδας

Η βάση και το makeup παίζουν επίσης μεγάλο ρόλο στο πόσο πιο ελκυστική θα δείχνει μια γυναίκα καθώς οι ειδικοί συμφωνούν πως ο ομοιόμορφος τόνος της επιδερμίδας δίνει την αίσθηση της νεότητας.

“Το χρώμα και η κατάσταση της επιδερμίδας επηρεάζουν την αντίληψη της ηλικίας, της υγείας και της ελκυστικότητας ενός ανθρώπου” τόνισε ο δρ Bernhard Fink, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Göttingen που μελετά την εξελικτική ψυχολογία των προτιμήσεων στο ζευγάρωμα στους ανθρώπους.

Το makeup είναι αποτελεσματικό επειδή υπερτονίζει (ή κατασκευάζει) τα φυσικά χαρακτηριστικά της νεότητας, της γονιμότητας και της σεξουαλικής διαθεσιμότητας, κάνοντας έτσι μια γυναίκα να δείχνει πιο ελκυστική. “Ο τόνος του δέρματος φαίνεται πως είναι ένα ισχυρό αποδεικτικό στοιχείο της ηλικίας, ενώ το χρώμα του είναι πιο ισχυρός δείκτης της υγείας του προσώπου” συμπληρώνει ο Fink.

Το κίνημα #nomakeupselfie

Για τις ανάγκες μελέτης στο Quarterly Journal of Experimental Psychology έδειξαν σε άντρες και γυναίκες φωτογραφίες γυναικείων προσώπων με διαφορετική ποσότητα makeup. Τους ρώτησαν ποιο look έβρισκαν οι ίδιοι πιο ελκυστικό και ποιο εκτιμούσαν πως θα προτιμούσε το αντίθετο φύλο.

Τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες συμφώνησαν, βρίσκοντας ελκυστική την ίδια ποσότητα μακιγιάζ, οι γυναίκες όμως θεώρησαν πως οι άντρες θα προτιμούσαν τις γυναίκες που είναι πιο βαμμένες απ’ όσο άρεσε στις ίδιες, κάτι που στην πραγματικότητα δεν ίσχυε. “Εύχομαι αυτό να είναι μια εξέλιξη” έγραψε η Alicia Keys για το κίνημα no-makeup. “Επειδή δεν θέλω να καλύπτω τίποτε πια. Ούτε το πρόσωπο, ούτε το μυαλό, ούτε τις σκέψεις μου, ούτε τα όνειρά μου, ούτε τα προβλήματά μου, ούτε την συναισθηματική μου ανάπτυξη. Τίποτε.”

Πηγή: Shape.gr