Τα άτομα που νόσησαν από κορωνοϊό ωφελούνται από το εμβόλιο

Home ΥΓΕΙΑ Τα άτομα που νόσησαν από κορωνοϊό ωφελούνται από το εμβόλιο
vaccine covid 2

Οι συγκεντρώσεις εξουδετερωτικών αντισωμάτων αυξήθηκαν κατά περίπου 100 φορές μετά τον εμβολιασμό.

Μερικοί ασθενείς με ιστορικό λοίμωξης SARS-CoV-2 πιστεύουν ότι έχουν «φυσιολογικά ανοσοποιηθεί» και δεν θα έχουν όφελος από τον εμβολιασμό COVID-19. Δύο νέες μελέτες προσθέτουν νέα στοιχεία που δείχνουν ότι ο εμβολιασμός δημιουργεί μια πιο έντονη απόκριση Β και Τ λεμφοκυττάρων από ό, τι η φυσική λοίμωξη και ότι ο εμβολιασμός είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός σε άτομα με προηγούμενες λοιμώξεις SARS-CoV-2.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν άτομα που εμβολιάστηκαν (με εμβόλιο mRNA) μετά από φυσική λοίμωξη και άτομα που εμβολιάστηκαν αλλά δεν είχαν προηγούμενη φυσική λοίμωξη. Σε άτομα που εμβολιάστηκαν μετά από φυσική λοίμωξη, τα εξουδετερωτικά αντισώματα κατά της παραλλαγής βήτα ήταν 25 φορές υψηλότερα από ό, τι μετά τον εμβολιασμό μόνο και 100 φορές υψηλότερα από ό, τι μετά από φυσική μόλυνση. Αυτό το αποτέλεσμα ήταν αξιοσημείωτο, δεδομένου ότι οι φυσικές λοιμώξεις δεν ήταν σχεδόν ποτέ με την παραλλαγή βήτα και ότι τα εμβόλια δεν στοχεύουν την πρωτεΐνη ακίδα της β-παραλλαγής. Τα μνημονικά Β λεμφοκύτταρα έναντι του SARS-CoV-2 ήταν 5 έως 10 φορές υψηλότερα όταν ο εμβολιασμός ακολούθησε φυσική λοίμωξη από ό, τι μετά από φυσική λοίμωκη ή μόνο εμβολιασμό.

Αυτές οι δύο μελέτες καθώς και άλλες πρόσφατες δημοσιεύσεις δείχνουν ότι, μετά από φυσική λοίμωξη, η ανοσολογική μνήμη (τόσο τα κύτταρα Β όσο και τα Τ) επιμένει για τουλάχιστον 8 μήνες (και πιθανώς περισσότερο). Η φυσική προστασία έναντι της συμπτωματικής επαναμόλυνσης με το αρχικό στέλεχος, καθώς και με την παραλλαγή άλφα, κυμαίνεται μεταξύ 93% και 100%, ακόμη και μετά από ασυμπτωματική λοίμωξη. Είναι λιγότερο σαφές πόσο προστατευτική είναι η φυσική λοίμωξη έναντι άλλων παραλλαγών, ιδιαίτερα της παραλλαγής δέλτα. Συνιστάται στους ανθρώπους που έχουν υποστεί COVID-19 να εμβολιαστούν: Ο εμβολιασμός πιθανότατα θα προσφέρει καλύτερη προστασία έναντι της συμπτωματικής επαναμόλυνσης, ακόμη και με τις νεότερες παραλλαγές, λόγω ισχυρής πρόκλησης εξουδετερωτικών αντισωμάτων.

Πηγή: https://www.medweb.gr/