vitamin d table glass water

Συμπληρώματα διατροφής: Σωστή λήψη για μέγιστα αποτελέσματα

Η διατήρηση της καλής υγείας έχει συνδεθεί, μεταξύ άλλων, και με μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων και παρέχει στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη σωστή λειτουργία του.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται προς έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής. Τι γίνεται, όμως, αν οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής δεν επιτρέπουν πάντα την υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής ή αν κάποιος έχει αυξημένες διατροφικές ανάγκες που δεν καλύπτονται ολοκληρωτικά από τις τροφές; Σε αυτό το σημείο κάνουν την εμφάνισή τους τα συμπληρώματα διατροφής.

Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τα συμπληρώματα διατροφής, σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητα και πώς πρέπει να λαμβάνονται προκειμένου να επιφέρουν τα μέγιστα αποτελέσματα στον οργανισμό.

Τι είναι τα συμπληρώματα διατροφής;
Τα συμπληρώματα διατροφής, όπως άλλωστε λέει το όνομά τους, έχουν ως στόχο να καλύψουν τα κενά της καθημερινής μας διατροφής. Κυκλοφορούν συνήθως σε μορφή δισκίων, ταμπλέτας, κάψουλας, σκόνης, φιαλιδίου ή υγρού. Μπορούν να περιέχουν ένα ή συνδυασμούς από τα παρακάτω διατροφικά συστατικά, όπως:

  • Βιταμίνες
  • Μέταλλα
  • Ιχνοστοιχεία
  • Φυτικές ίνες
  • Μακροθρεπτικά συστατικά π.χ. πρωτεΐνες
  • Βότανα
  • Ωφέλιμα βακτήρια σε αδρανή κατάσταση
  • Υπερτροφές (π.χ. σπιρουλίνα, ιπποφαές)

Πότε είναι απαραίτητα;
Τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό βοήθημα σε αρκετές ομάδες του πληθυσμού που βρίσκονται σε κίνδυνο εμφάνισης διατροφικών ελλείψεων. Σε ποιες περιπτώσεις θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα σε:

  • ειδικές ομάδες του πληθυσμού, όπως οι έγκυες και οι ηλικιωμένοι
  • άτομα που λαμβάνουν χρόνια φαρμακευτική αγωγή
  • καπνιστές
  • άτομα που ακολουθούν περιοριστικές δίαιτες
  • χορτοφάγους
  • γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας
  • αθλητές

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συμπληρώματα διατροφής και πώς πρέπει να λαμβάνονται;

Παρακάτω θα σας αναφέρω τα 5 πιο συνηθισμένα συμπληρώματα διατροφής και κάποιες συμβουλές σχετικά με τον τρόπο λήψης τους.

Σίδηρος

Τα συμπληρώματα σιδήρου είναι συχνά μονόδρομος, ειδικά για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας με μεγάλη απώλεια αίματος κατά την έμμηνο ρύση, έγκυες και θηλάζουσες.

Τρόπος λήψης. Η λήψη του συμπληρώματος είναι καλό να απέχει 1-2 ώρες από την κατανάλωση γαλακτοκομικών, τσαγιού ή καφέ, για να αποτραπεί τυχόν δυσαπορρόφηση του σιδήρου. Κατά κανόνα γίνεται το πρωί με άδειο στομάχι για καλύτερη απορρόφηση. Μία ακόμα αποτελεσματική κίνηση θα ήταν μαζί με το συμπλήρωμα να επιλέγετε και κάποια τροφή που ενισχύει την απορρόφηση, όπως για παράδειγμα μια πορτοκαλάδα.

Ασβέστιο και βιταμίνη D

Συμβάλλουν στη διατήρηση της οστικής υγείας, ενώ η βιταμίνη D έχει συνδεθεί με την πρόληψη εμφάνισης νοσημάτων και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τρόπος λήψης. Το συμπλήρωμα ασβεστίου είναι καλό να λαμβάνεται μαζί με κάποιο γεύμα για την ενίσχυση της απορρόφησης. Το ίδιο ισχύει και για τη βιταμίνη D, καθώς πρόκειται για μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία απορροφάται καλύτερα όταν συνδυάζεται με κάποιο πλήρες γεύμα που περιέχει λιπαρά. Να αποφεύγετε τη λήψη της μαζί με το βραδινό γεύμα, καθώς ενδέχεται να επηρεάσει τον ύπνο.

Ωμέγα-3

Τα ω-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται κυρίως στα ψάρια και έχουν συνδεθεί με ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία και ιδιαίτερα στην καρδιακή λειτουργία. Λαμβάνονται κυρίως από άτομα που έχουν δυσλιπιδαιμίες (π.χ. υψηλά τριγλυκερίδια) ή που ακολουθούν διατροφή φτωχή σε αυτά (π.χ. δεν καταναλώνουν ψάρια).

Τρόπος λήψης. Τα συμπληρώματα ω-3 λιπαρών οξέων είναι καλό να λαμβάνονται παράλληλα με κάποιο πλήρες γεύμα.

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι ωφέλιμοι μικροοοργανισμοί που απαρτίζουν τη φυσιολογική εντερική μικροχλωρίδα και συμβάλλουν στη βέλτιστη γαστρεντερική λειτουργία.

Τρόπος λήψης. Τα προβιοτικά μπορούν να ληφθούν είτε με άδειο στομάχι είτε παράλληλα με κάποιο γεύμα, αρκεί να μην είναι όξινο ή καυτό. Επιπλέον, πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 3 ώρες από τη λήψη κάποιου αντιβιοτικού.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που λαμβάνεται σε μεγάλη συχνότητα τους χειμερινούς μήνες για ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και από τους καπνιστές.

Τρόπος λήψης Η βιταμίνη C μπορεί να απορροφηθεί είτε με άδειο στομάχι είτε μαζί με κάποιο γεύμα. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα αν καταναλωθεί με άδειο στομάχι σε άτομα που έχουν ευαισθησία, έλκος ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Τι να κρατήσετε;
Να θυμάσαι ότι η χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής ενισχύει και συμπληρώνει τη συνήθη δίαιτα και πότε δεν την υποκαθιστά. Συνίσταται μόνο αν οι ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά δεν καλύπτονται από τη διατροφή και πρέπει να λαμβάνονται κατόπιν σύστασης ιατρού ή πτυχιούχου διαιτολόγου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και υπό παρακολούθηση. Η λανθασμένη χρήση τους ενέχει το κίνδυνο παρενεργειών και τοξικότητας. Μια διατροφή που χαρακτηρίζεται από μέτρο, ποικιλία και ισορροπία έχει πάντα προτεραιότητα!

Πάρης Παπαχρήστος – Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ιδρυτής του medNutrition.gr, Συγγραφέας