Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα οι γιορτές συνδέονται πάντα με υπερφαγικά φαινόμενα. Ειδικά οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι σαν μια επαναλαμβανόμενη κραιπάλη, αφού και ο χειμώνας γενικότερα ευνοεί τη μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητού για να θερμορυθμιστούμε εν ψυχρώ (για να αντιμετωπίσουμε τις χαμηλές θερμοκρασίες).
Επίσης, μέσα στη γιορτινή ατμόσφαιρα -και ειδικά φέτος εν μέσω lockdown- δημιουργούμε στο σπίτι ένα ακατάλληλο διατροφικό περιβάλλον, π.χ. μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες, ξηροί καρποί, σοκολατάκια κλπ., που είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή, με αποτέλεσμα να τρώμε ακόμη κι αν δεν το έχουμε ανάγκη.
Τι πρέπει να κάνουμε για να χάσουμε τα κιλά των γορτών;
Ο Γιώργος Μουλίνος MS. Ph.D επιστήμης της άσκησης & διατροφής μάς δίνει πολύτιμες συμβουλές:
- Δεν μειώνουμε δραστικά την ποσότητα φαγητού και θερμίδων για να μην υποστούμε στερητικά σύνδρομα και βουλιμικές τάσεις και να μην σοκάρουμε τον οργανισμό μας με τη μικρή πρόσληψη φαγητού.
- Μένουμε μακρυά από άσπρο αλεύρι και παράγωγά του (ψωμί-κριτσίνια-φρυγανιές-παξιμάδια-κέικ).
- Αποφεύγουμε τη ζάχαρη και τα παράγωγά της, δηλαδή κάθε λογής γλυκίσματα για λίγο διάστημα, αφού φάγαμε αρκετή ποσότητα στις γιορτές.
- Αποφεύγουμε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, δηλαδή προϊόντα σακούλας και πρόχειρο φαγητό.
- Αποφεύγουμε τα τηγανητά.
- Χρησιμοποιούμε μόνο αγνό παρθένο ελαιόλαδο και αυτό με μέτρο (2-3 κουταλιές της σούπας ανά ημέρα).
- Αυξάνουμε την πρόσληψη λαχανικών-φρούτων-δημητριακών-οσπρίων-ψαριών και πουλερικών.
- Χρησιμοποιούμε χαμηλού λίπους γαλακτοκομικά προϊόντα.
- Αυξάνουμε την φυσική μας δραστηριότητα (γυμναστήριο-περπάτημα-σπορ-ποδηλασία κ.λπ.).