sleep 4

Σιελορροία: Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν υπερβολικό σάλιο;

Μπορεί να είναι φυσιολογικό να έχετε λίγο σάλιο στο μαξιλάρι σας καθώς κοιμάστε, αλλά τι γίνεται αν αυτό συμβαίνει… όλη την ώρα; Σε σημείο που νιώθετε να συσσωρεύεται υπερβολικό σάλιο στο στόμα σας;

Το σώμα σας παράγει πολλά πράγματα κάθε μέρα. Στην πραγματικότητα, παράγει ένα έως δύο λίτρα σάλιου και βλέννας καθημερινά, λέει ο Sam Huh, MD, επίκουρος καθηγητής ωτορινολαρυγγολογίας στο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη. Τις περισσότερες φορές, απλώς καταπίνουμε [αυτό το υγρό] χωρίς να το σκεφτόμαστε, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Live Strong.

Έχετε δύο κύριους σιελογόνους αδένες στο πλάι του προσώπου σας δίπλα στη γνάθο σας, δύο κάτω από τη μέση της γνάθου σας και δύο κάτω από τη γλώσσα σας.  Και υπάρχουν και άλλα: Έχετε κυριολεκτικά εκατοντάδες ή χίλιους δευτερεύοντες σιελογόνους αδένες διάσπαρτους σε όλη τη στοματική σας κοιλότητα, τα μάγουλα, τα χείλη και κάτω στο λαιμό.  (Γνωρίζοντας αυτό, όλη αυτή η καθημερινή παραγωγή σάλιου δεν προκαλεί και τόση έκπληξη).

Αλλά αν παρατηρήσετε ότι σας τρέχουν περισσότερα σάλια, μπορεί είτε να παράγετε υπερβολικό σάλιο είτε να δυσκολεύεστε να καταπιείτε τις απολύτως φυσιολογικές ποσότητες που παράγει το σώμα σας. Και τα δύο μπορεί να είναι ένα σημάδι για να εξεταστείτε ή να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Δείτε τι μπορεί να συμβαίνει – και τι να κάνετε γι’ αυτό:

Έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Αυτό ονομάζεται “νεροβρόγχος” ή ξαφνική ορμή σάλιου, σύμφωνα με το Διεθνές Ίδρυμα για τις γαστρεντερικές διαταραχές. Συμβαίνει κατά τη διάρκεια της παλινδρόμησης, όταν το σάλιο και το οξύ παλινδρομούν προς τα πάνω στο στόμα σας.

Εάν παρατηρήσετε ότι συμβαίνει αυτό, μαζί με άλλα κοινά συμπτώματα της παλινδρόμησης, όπως ξινή γεύση στο στόμα, συχνό ρέψιμο, καούρα και κακή αναπνοή, κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας.

Εάν αισθάνεστε σαν να έχει πιαστεί κάτι στο λαιμό σας, κλείστε ένα ραντεβού το συντομότερο δυνατό, καθώς ορισμένοι καρκίνοι, όπως ο καρκίνος του οισοφάγου, μπορεί να προκαλέσουν δυσκολία στην κατάποση, σύμφωνα με το Αμερικάνικο  Ινστιτούτο Κωφών και άλλων διαταραχών της επικοινωνίας.

Έχετε αλλεργίες

Τα μάτια σας μπορεί να δακρύζουν και η μύτη σας να τρέχει ως αμυντικός μηχανισμός ενάντια σε κάθε ερεθιστικό παράγοντα, συμπεριλαμβανομένης της σκόνης, της ρύπανσης και των αλλεργιών. Οι ερεθιστικοί παράγοντες στο στόμα σας μπορεί επίσης να προκαλέσουν υπερπαραγωγή σάλιου.

Τα συμπτώματα των αλλεργιών μπορεί να κάνουν τη ζωή σας δύσκολη. Επισκεφθείτε το γιατρό σας, μπορεί να αναπτύξει ένα πιο εξειδικευμένο σχέδιο θεραπείας των αλλεργιών που θα σταματήσει τις αλλεργίες πριν ξεκινήσουν και θα σας κάνει να αισθάνεστε καλά καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν.

Είναι το φάρμακό σας

Οι σιελογόνοι αδένες σας ελέγχονται από το παρασυμπαθητικό σας νευρικό σύστημα (PNS), το οποίο αντιτίθεται στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα (SNS), ή την αντίδραση του στρες “μάχη ή φυγή”.  Οποιοδήποτε φάρμακο που ενεργοποιεί το  νευρικό σύστημα σας θα μπορούσε να προκαλέσει υπερβολικό σάλιο.

Η πλειονότητα των φαρμάκων είναι κατά του νευρικo;y σύστηματος, οπότε τα περισσότερα προκαλούν ξηροστομία.

Ωστόσο, ένα ζευγάρι ενεργοποιεί το νευρικό σύστημα που θα μπορούσε να παράγει υπερβολικό σάλιο, συμπεριλαμβανομένης της κλοναζεπάμης, ενός ηρεμιστικού και αντι-κατασταλτικού, καθώς και της κλοζαπίνης, ενός αντιψυχωσικού που θεραπεύει τη σχιζοφρένεια.

Ποτέ μη σταματάτε ένα φάρμακο χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας. Αυτός μπορεί συχνά να σας δώσει συμβουλές σχετικά με το πώς να κάνετε τις παρενέργειες πιο διαχειρίσιμες.

Μια περιβαλλοντική χημική ουσία

Πιθανότατα  σπρέι κουνουπιών που χρησιμοποιούνταν γύρω από τις γειτονιές. Αυτά τα εντομοκτόνα μπορεί να προκαλούν ίσως αυτό το πρόβλημα  στο νευρικό σύστημα.

Έχετε ναυτία

Η ναυτία μπορεί να κάνει το στόμα σας να παράγει υπερβολικό με σάλιο. Η ναυτία ελέγχεται στο νευρικό σύστημα μερικές φορές με τη ναυτία, ο εγκέφαλός σας νομίζει ότι έχετε δηλητηριαστεί και προσπαθεί να απαλλαγεί από αυτό ”λέγοντας” στο στομάχι να αδειάσει. Μπορεί να έχετε ναυτία επειδή είστε άρρωστοι, έγκυος ή έχετε ναυτία λόγω κίνησης. Μιλήστε με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας για φάρμακα που αντιμετωπίζουν τη ναυτία.

Έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας

Εάν ζείτε με μια νευρομυϊκή διαταραχή, όπως η νόσος του Πάρκινσον, η δυσκολία στην κατάποση μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση σάλιου που οδηγεί σε σάλια.  Εξετάστε το ενδεχόμενο να κλείσετε ένα ραντεβού με έναν λογοθεραπευτή ο οποίος μπορεί να σας διδάξει στρατηγικές για την απομάκρυνση του σάλιου.

Έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης Β3

Η νιασίνη ή Β3 είναι μια βιταμίνη που παίζει ρόλο σε 400 ενζυματικές αντιδράσεις στο σώμα. Η ανεπάρκεια, που ονομάζεται πελλάγρα, μπορεί να προκαλέσει το έντονο κόκκινο χρώμα της γλώσσας σας, μαζί με γαστρεντερικά συμπτώματα όπως εμετός ή διάρροια, καθώς και υπερβολική σιελόρροια.

Η ανεπάρκεια είναι σπάνια, αλλά είναι δυνατόν να έχετε μη βέλτιστα επίπεδα της βιταμίνης, σύμφωνα με τα Αμερικάνικα Ινστιτούτα Υγείας. Η λήψη ενός συμπληρώματος θα αποκαταστήσει τα υγιή επίπεδα, αλλά φροντίστε να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν αναζητήσετε ένα.