siderenia ugeia

Σιδερένια υγεία χωρίς αναιμία

Σοφία Παπαγιάννη – Φαρμακοποιός

Αναιμία δεν σημαίνει έλλειψη αίματος, όπως κυριολεκτικά θα μπορούσε να εκληφθεί ο όρος, αλλά ανεπάρκεια σε υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια (ένα από τα συστατικά του αίματος, που μαζί με τα λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια αιωρούνται στο πλάσμα, που είναι άμορφο συστατικό).

Η αναιμία είναι μια διαταραχή στο αίμα, που σηματοδοτεί την ύπαρξη μιας αιτίας που προκαλεί την ανεπάρκεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων (εργαστηριακά η ένδειξη είναι ο χαμηλός αιματοκρίτης φτ. 36-50 για γυναίκες και 40-52 για άντρες).

Ο ρόλος των ερυθρών αιμοσφαιρίων, είναι η μεταφορά οξυγόνου που προλαμβάνεται από τους πνεύμονες με την εισπνοή, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, στους ιστούς του σώματος και συγχρόνως η απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από τους ιστούς στους πνεύμονες και η αποβολή του με την εκπνοή. 

sideral

Από αναιμία πάσχει το 1/3 περίπου του πληθυσμού παγκοσμίως.

Όταν η ισορροπία των ερυθρών αιμοσφαιρίων στη σύσταση του αίματος διαταραχθεί, τότε η οξυγόνωση των ιστών του σώματος είναι ελλιπής με αποτέλεσμα την αναιμία και τα συμπτώματα που απορρέουν από αυτήν και είναι:

Ωχρότητα του δέρματος εμφανέστερη στο βλεννογόνο του εσωτερικού του κάτω βλεφάρου
Πονοκέφαλος
Ταχυκαρδία ή αρρυθμία
Εντερικές διαταραχές
Εμβοές στα αυτιά
Ανορεξία
Υπάρχουν πολλές μορφές αναιμίας
από αιτίες οι οποίες ποικίλουν. Μερικοί τύποι αναιμίας είναι:
Μεγαλοβλαστική
Αιμολυτική
Αναιμία από μια χρόνια νόσο (καρκίνο, ρευματοειδή αρθρίτιδα, νεφρική νόσο)
Αναιμία λόγω νόσου του μυελού των οστών όπως η λευχαιμία
Θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία)
Απλαστική αναιμία

Σιδηροπενική αναιμία που προκαλείται όπως δηλώνει ο όρος από έλλειψη σιδήρου.

Στις γυναίκες, παρουσιάζεται συχνότερα το φαινόμενο της σιδηροπενικής αναιμίας, λόγω της εμμήνου ρύσεως, αλλά και λόγω μικρότερων αποθηκών σιδήρου στον οργανισμό τους.

Στις γυναίκες που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία το ποσοστό των γυναικών που παρουσιάζουν αναιμία μπορεί να φτάσει μέχρι 20%, ενώ στις εγκύους και τις θηλάζουσες μπορεί να ανέλθει μέχρι το 50%. Αυτό συμβαίνει, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, που οι απαιτήσεις σε σίδηρο διπλασιάζονται, επειδή το σώμα της εγκυμονούσας χρειάζεται το σίδηρο αυτό, προκειμένου να παράξει περισσότερο αίμα, ώστε να καλύψει τις ανάγκες τόσο του οργανισμού όσο και του εμβρύου.

Ο σίδηρος χρησιμοποιείται για να παραχθεί η αιμοσφαιρίνη, πρωτεΐνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων, υπεύθυνη για την μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς. Επίσης εκτός από τον σίδηρο οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Β9 (φολικό οξύ) καθώς και η Β12 (κοβαλαμίνη) είναι απαραίτητες για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων στον οργανισμό.

Μια στοχευμένη και ειδική διατροφή πλούσια σε σίδηρο, φολικό οξύ και Β12 καθώς και ανάλογα συμπληρώματα διατροφής, υπό την καθοδήγηση του ειδικού επιστήμονα υγείας, μπορούν να ισορροπήσουν το πρόβλημα.