Σαλικυλικό οξύ: η «ασπιρίνη»…αλλιώς στη φροντίδα της επιδερμίδας

Home ΟΜΟΡΦΙΑ Σαλικυλικό οξύ: η «ασπιρίνη»…αλλιώς στη φροντίδα της επιδερμίδας
proswpo plusimo sapounada

Με απλά λόγια, το σαλικυλικό οξύ είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της ακμής. Αλλά τι ακριβώς κάνει το σαλικυλικό οξύ και ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι για να αποκομίσετε τα οφέλη του, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας του περιοδικού Allure (https://www.allure.com/

Τι είναι το σαλικυλικό οξύ;

Πρώτα απ ‘όλα, ας προσδιορίσουμε τι είναι το σαλικυλικό οξύ. Είναι λίγο περίπλοκο, αλλά η ακριβής δομή του σαλικυλικού οξέος είναι σημαντική για να εξηγήσει γιατί (και πώς) λειτουργεί τόσο καλά. Όσον αφορά τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος, υπάρχουν δύο κατηγορίες οξέων που θα βλέπετε συχνά: βήτα υδροξυ οξέα (BHAs) και άλφα υδροξυ οξέα (AHAs).

Το σαλικυλικό οξύ είναι ένα β-υδροξυ οξύ, λέει ο χημικός αισθητικός Randy Schueller. Αυτό σημαίνει ότι το τμήμα υδροξυλίου του μορίου διαχωρίζεται από το τμήμα οξέος με δύο άτομα άνθρακα, σε αντίθεση με το άλφα υδροξυξύ όπου διαχωρίζονται από ένα άτομο άνθρακα.

Επιπλέον, το σαλικυλικό οξύ προέρχεται πραγματικά από το φλοιό ιτιάς και ανήκει σε μια κατηγορία συστατικών που ονομάζονται σαλικυλικά. Αυτή η δομή είναι σημαντική επειδή καθιστά το σαλικυλικό οξύ πιο διαλυτό στο λάδι, ώστε να μπορεί να διεισδύσει στους πόρους του δέρματος.

Τόσο τα άλφα όσο και τα βήτα υδροξυοξέα απολέγουν το δέρμα, αλλά τα AHA είναι υδατοδιαλυτά, ενώ τα BHAs είναι λιποδιαλυτά, εξηγεί ο δερματολόγος Sejal Shah με έδρα το New York City. Παραδείγματα AHAs, για αναφορά, περιλαμβάνουν γλυκολικά και γαλακτικά οξέα.

Γενικά, τα λιποδιαλυτά συστατικά διεισδύουν εύκολα στα στρώματα λιπιδίων μεταξύ των κυττάρων του δέρματος, εξηγεί ο Shah. Με άλλα λόγια, τα λιποδιαλυτά συστατικά μπορούν να διεισδύσουν στο δέρμα σε βαθύτερο επίπεδο από τα υδατοδιαλυτά αντίστοιχα. Ο Ρόμπινσον συνοψίζει τις διαφορές τους συνοπτικά. Τα AHA λειτουργούν καλά στην επιφάνεια του δέρματος για να χαλαρώσουν το παλιό, νεκρό δέρμα και να αποκαλύψουν φρέσκο νεότερο δέρμα. Το σαλικυλικό οξύ λειτουργεί βαθύτερα και μπορεί να διεισδύσει στους πόρους για να τους ‘’ανοίξει’’.

Τι κάνει το σαλικυλικό οξύ για την επιδερμίδα;

Το σαλικυλικό οξύ μπορεί να εισχωρήσει βαθιά στο δέρμα σας για να κάνει τη δουλειά του. Αυτό ακριβώς είναι που κάνει το σαλικυλικό οξύ ένα τόσο ισχυρό συστατικό για τη στόχευση της ακμής  ειδικά για τα σπυράκια και τα λευκά στίγματα.

Μόλις το  σαλικυλικό οξύ διαπεράσει  την  επιδερμίδα, διαλύει τα μικρά κομματάκια του δέρματος που φράζουν τους πόρους, ενεργεί ως αντιφλεγμονώδες και βοηθά επίσης τα κόκκινα φλεγμονώδη σπυράκια και φλύκταινες να φύγουν γρηγορότερα, εξηγεί η Νάισαν Ο. Άντζελες.

Το συστατικό μπορεί να διεισδύσει τόσο βαθιά στο δέρμα που πραγματικά διαλύει τις συνδέσεις μεταξύ των κυττάρων του δέρματος, σύμφωνα με τους Schueller και Wesley. Μόλις διεισδύσει στο δέρμα, το όξινο τμήμα του μορίου μπορεί να διαλύσει μέρος της ενδοκυτταρικής« κόλλας »που συγκρατεί τα κύτταρα του δέρματος μαζί, λέει ο Schueller.

Το σαλικυλικό οξύ λειτουργεί επίσης ως απολεπιστικό!

Αυτή η διάσπαση των κυττάρων του δέρματος προάγει επίσης την απολέπιση. Το σαλικυλικό οξύ θεωρείται κερατολυτικό φάρμακο, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ιδανικό για ανώτερη απολέπιση. Τα κερατολυτικά φάρμακα προκαλούν μαλάκωμα και απολέπιση του ανώτερου στρώματος των κυττάρων του δέρματος, λέει η Rachel Nazarian, δερματολόγος στη Νέα Υόρκη.

Το σαλικυλικό οξύ χαλαρώνει επίσης και διασπά τα δεσμοσώματα (προσκολλήσεις μεταξύ κυττάρων στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος). Αυτή η δεσμολυτική δράση ενθαρρύνει την απολέπιση του δέρματος και την απόφραξη των πόρων, λέει η Sue Ann Wee, δερματολόγος στη Νέα Υόρκη.

Μια σκέψη αιτιολογίας της ακμής είναι ότι τα κύτταρα του δέρματος δεν συμπεριφέρονται κανονικά, και αντί να υποχωρούν μέσω ενός υγιούς κύκλου κυττάρων του δέρματος, κολλάνε μεταξύ τους και φράζουν τους πόρους, δημιουργώντας κύστεις και σπυράκια, λέει ο Nazarian. Το σαλικυλικό οξύ βοηθά στην αφαίρεση και χαλάρωση αυτών των κυττάρων του δέρματος και βοηθά στη διάλυση των σπυριών.

Το σαλικυλικό οξύ λειτουργεί καλύτερα σε σπυράκια και λευκά στίγματα!

Ο Schueller λέει ότι υπάρχουν τρεις παράγοντες που συμβάλλουν στην ακμή: η μη φυσιολογική απομάκρυνση των κυττάρων του δέρματος, η υπερβολική λιπαρότητα και η δράση των βακτηρίων P. acnes. Το σαλικυλικό οξύ βοηθά στην πρώτη αιτία διαλύοντας τον τύπο των συντριμμάτων του δέρματος που φράζει τους πόρους και προκαλεί ακμή, λέει. Ως εκ τούτου, η καλύτερη θεραπεία για ακμή  με σαλικυλικό οξύ είναι τα σπυράκια και τα λευκά στίγματα. Το σαλικυλικό οξύ μπορεί να διαλύσει άμεσα τα βύσματα κερατίνης και να ρυθμίσει τα κύτταρα του δέρματος, λέει ο Nazarian. Έχει κάποια αποτελεσματικότητα ενάντια στην κυστική ακμή λόγω της αντιβακτηριακής δραστηριότητάς της, αλλά λιγότερο από τα κλασικά σπυράκια.

Ποιος πρέπει να αποφύγει τη χρήση σαλικυλικού οξέος;

Αν χρησιμοποιήσετε πάρα πολύ σαλικυλικό οξύ, θα έχετε πρόβλημα. Η κύρια αρνητική παρενέργεια του σαλικυλικού οξέος είναι η ικανότητά του να ερεθίζει και να στεγνώνει το δέρμα σε άτομα που είναι πολύ ευαίσθητα ή σε άτομα που το χρησιμοποιούν υπερβολικά, λέει ο Nazarian.

Ανάλογα με τη συγκέντρωση και τον αριθμό των εφαρμογών, ορισμένα άτομα μπορεί να παρουσιάσουν ξηρότητα, απολέπιση, ερυθρότητα και κάποιο ερεθισμό του δέρματος, λέει ο Schueller. Για αυτόν τον λόγο, εκείνοι με δέρμα που είναι ήδη σοβαρά ξηρό ή ευαίσθητο πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αποφύγουν εντελώς το σαλικυλικό οξύ. Δεν είναι επίσης η καλύτερη επιλογή εάν είστε έγκυος ή παίρνετε ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντιθρομβωτικών.

Η εφαρμογή σαλικυλικού οξέος ή οποιουδήποτε σαλικυλικού σε πολύ μεγάλα τμήματα του σώματός σας μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση από σαλικυλικό. Επομένως, απλώς μην εφαρμόζετε ένα στρώμα από αυτό ανεξέλεγκτα αλλά τοποθετήστε το μόνο σε περιοχές που είναι επιρρεπείς στην ακμή.

Το σαλικυλικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στην πιτυρίδα!

Το σαλικυλικό οξύ δεν είναι μόνο για τα σπυράκια, σύμφωνα με ειδικούς. Σε χαμηλότερα επίπεδα, το σαλικυλικό οξύ μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία απολέπισης και να βοηθήσει σε καταστάσεις όπως η πιτυρίδα και η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, οι οποίες προκαλούνται από την επιβράδυνση των δερματικών κυττάρων που υποχωρούν, λέει ο Schueller.

Photos by Pexels