Ρευματοειδής Αρθρίτιδα: Στόχος η ποιότητα ζωής

Home ΥΓΕΙΑ Ρευματοειδής Αρθρίτιδα: Στόχος η ποιότητα ζωής
people in banner

Φόβος, άρνηση, παραίτηση είναι κάποια από τα βασικά συναισθήματα που βιώνει ένας ασθενής αμέσως μετά τη διάγνωση της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας. Συναισθήμαρα που ακολουθούνται από ανασφάλεια, ανησυχία για υο μέλλον, απομόνωση.
Ωστόσο, το βάρος της πάθησης δεν είναι μόνο ψυχολογικό. Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα δεν προκαλεί μόνο παραμόρφωση, αλλά και αναπηρία και μπορεί να αναγκάσει κάποιους ασθενείς να αλλάξουν εργασία ή να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους- να σταματήσουν να είναι μέλη της παραγωγικής διαδικασίας. Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι το 25% των ασθενών με ΡΑ εγκαταλείπει την εργασία του στα 5 πρώτα χρόνια από τη διάγνωση. Επιπλέον, 47% των ασθενών διακόπτουν εξαιτίας της νόσου αγαπημένες τους δραστηριότητες, το 44% των ασθενών χρειάζονται βοήθεια για να πραγματοποιήσουν απλές, καθημερινές εργασίες, ενώ πάνω από το ένα τρίτο των ασθενών ζουν με κατάθλιψη ή άγχος.

Για τον σκοπό αυτό, η Pfizer, σε συνεργασία με τη Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών, γονέων, κηδεμόνων και φίλων παιδιών με ρευματικά νοσήματα «ΡευΜΑζήν»,  εγκαινίασε πρόσφατα την πρωτοβουλία «Ζήσε τη ζωή που σου αξίζει», που παρακινεί όλους τους ασθενείς με ΡΑ να διεκδικήσουν καλύτερη ποιότητα στη ζωή τους.

“Σήμερα έχουμε την τύχη να έχουμε πολύ καλύτερη γνώση για το νόσημα και πολύ καλύτερες θεραπείες σε σχέση με το παρελθόν”, τόνισε η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ασθενών, γονέων, κηδεμόνων και φίλων παιδιών με ρευματικά νοσήματα «ΡευΜΑζήν» και Πρόεδρος Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης, κυρία Κατερίνα Κουτσογιάννη. «Μια καλή ημέρα για έναν ασθενή με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, είναι αυτή όπου θα έχει ενέργεια, θα μπορεί να κάνει εύκολα τις καθημερινές του εργασίες, θα φροντίσει και θα ασχοληθεί με την οικογένειά του και τους φίλους του και δεν θα νιώθει κούραση ή πόνο. Με τη συμμετοχή μας στην εκστρατεία ενημέρωσης με το μήνυμα «Ζήσε τη ζωή που σου αξίζει»  καλούμε τους ασθενείς και τις οικογένειες τους, να διεκδικήσουν μια φυσιολογική καθημερινότητα.  Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τη φωνή των ασθενών και συμβάλουμε στην καλύτερη επικοινωνία με τους γιατρούς τους», πρόσθεσε.

Ο ρόλος του γιατρού

Συντριπτικό ποσοστό των ασθενών με ΡΑ (3 στους 4) ανησυχούν ότι η νόσος θα επηρεάσει ακόμη περισσότερο την ποιότητα της ζωής τους, ενώ περισσότεροι από τους μισούς (6 στους 10), νιώθουν άβολα να μοιραστούν αυτές τις ανησυχίες τους με τον γιατρό τους, παρά το γεγονός ότι  η πρόσφατη μελέτη RA NarRAtive* έδειξε ότι το επίπεδο οικειότητας με τον γιατρό έχει θετική επίδραση στην ασθένεια.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ασθενείς, που εκφράζουν ελεύθερα τις ανησυχίες και τους φόβους τους, να έχουν 43% περισσότερες πιθανότητες να βλέπουν θετικά την κατάσταση της υγεία τους, ενώ ανταποκρίνονται καλύτερα στην θεραπεία.

Δυστυχώς όμως, το τι σημαίνει επιτυχία της θεραπείας διαφέρει μεταξύ ασθενούς. Οι ασθενείς για παράδειγμα έχουν ανάγκη από δραστικά και ασφαλή φάρμακα που θα τους επιτρέψουν να γίνουν όπως πριν. “Οι επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα των αυτοάνοσων φλεγμονωδών νόσων μας δίνουν εξαιρετικές δυνατότητες στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας. Ο θεραπευτικός στόχος πρέπει να τίθεται από κοινού με τον ασθενή, και δεν είναι άλλος από την επίτευξη μιας πλήρους λειτουργικής και κοινωνικής ζωής”, σημείωσε η κυρία Ευαγγελία Καταξάκη, Ρευματολόγος, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ, Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο» και Aντιπρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας.

Οι νέες θεραπείες, με τις οποίες σήμερα επιτυγχάνεται χαμηλή ενεργότητα και ύφεση της νόσου, αναστολή τηε ιστικής βλάβης και βελτίωση της παραγωγικότητας των ασθενών, αναδεικνύονται σήμερα σε σύμμαχο των ασθενών  όσον αφορά στον στόχο μιας καλύτερης ποιότητας ζωής.

Επιμέλεια: Νεκταρία Καρακώστα