Ραγάδες: Τι τις προκαλεί και πώς να τις αντιμετωπίσεις!

Home ΥΓΕΙΑ Ραγάδες: Τι τις προκαλεί και πώς να τις αντιμετωπίσεις!
ragades

Οι ραγάδες είναι κάτι απόλυτα φυσικό, όμως κανένας δεν θέλει να έχει σημάδια στο σώμα του. Εμφανίζονται σε άντρες και γυναίκες αφού πρόκειται για ουλές που προκαλούνται στο βάθος της επιδερμίδας. Μπορούν να εμφανιστούν μετά από απότομη πρόσληψη κιλών, από μία γέννα ή ακόμη και από τις μεταβολές του σώματος στην εφηβεία.

Μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος όπως τα μπράτσα, το στήθος, οι γλουτοί, οι γοφοί, η κοιλιά και η πλάτη. Για όποιον λόγο κι αν δημιουργήθηκαν, ο τρόπος αντιμετώπισης τους είναι ο ίδιος.

Ραγάδες : τι τις προκαλεί και πώς να τις αντιμετωπίσεις

Τι είναι οι ραγάδες;

ragades

Η αλήθεια είναι ότι οι ραγάδες δεν είναι κάτι ανησυχητικό για την υγεία σου. Ουσιαστικά πρόκειται για ουλές, οι οποίες με το πέρασμα του χρόνου ελαττώνονται αλλά δεν εξαφανίζονται εντελώς. Είναι αποτέλεσμα ξαφνικού τεντώματος του δέρματος.

Γι αυτόν τον λόγο και εμφανίζονται πολλές φορές κατά την εφηβεία όπου το άτομο ψηλώνει ή παίρνει βάρος. Επίσης είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν κατά την περίοδο εγκυμοσύνης μιας γυναίκας. Εκτός από όταν προστίθεται βάρος, ραγάδες μπορούν να εμφανιστούν κι όταν χάσεις αρκετά κιλά.

Επομένως μπορούν να εμφανιστούν στον καθένα, πιο συχνά όμως παρατηρούνται στις γυναίκες. Συνήθως έχουν κόκκινο χρώμα ή μοβ μόλις δημιουργούνται, γίνονται όμως σαν άσπρες γραμμές με το πέρασμα του καιρού. Η αντιμετώπισή τους είναι πιο εύκολη μόλις δημιουργηθούν.

Πώς προκαλούνται;

pos prokalountai ragades

Το δέρμα μας αποτελείται από τρία επίπεδα, την επιδερμίδα που είναι το εξωτερικό στρώμα, το χόριο που είναι το μεσαίο στρώμα και το υποδόριο που είναι και το τελευταίο στρώμα. Οι ραγάδες σχηματίζονται στο μεσαίο στρώμα όταν ο συνδετικός ιστός τεντώνεται παραπάνω από το ελαστικό του όριο.

Αυτό συμβαίνει εξαιτίας απότομης συστολής ή επέκτασης του δέρματος, από απότομη απώλεια ή προσθήκη βάρους. Το απότομο τέντωμα προκαλεί στον χόριο “τραύμα”ή σκίσιμο, το οποίο περνάει στον υποδόριο και δημιουργούνται οι ραγάδες.

Εξαφανίζονται οι ραγάδες;

apallagi apo ragades

Εάν θέλεις να μειώσεις την ορατότητα τους, υπάρχουν καλά και κακά νέα. Υπάρχουν θεραπείες αλλά τίποτα οριστικό. Πολλές κλινικές χρησιμοποιούν σύγχρονης τεχνολογίας λέιζερ για να τις αντιμετωπίσουν. Και πάλι όμως το αποτέλεσμα δεν είναι να εξαφανιστούν τελείως.

Γιατί δεν μπορούν να εξαφανιστούν; Γιατί πρόκειται για μόνιμες αλλαγές που γίνονται στο δέρμα μας. Εάν συμβούν δεν γίνεται να σβηστούν παρά μόνο να βελτιωθεί η όψη τους.

Θεραπείες

ragades sto soma

Οι θεραπείες για την αντιμετώπιση των ραγάδων ποικίλει καμία όμως δεν εγγυάται την απόλυτη εξαφάνιση τους. Επίσης είναι πιθανόν να μην δείτε καμία αλλαγή αφού σημαντικό ρόλο παίζουν και διάφοροι άλλοι παράγοντες.

Ανθρακοθεραπεία: Σ αυτήν την περίπτωση οι γιατροί χορηγούν μία ένεση με μικρές ποσότητες διοξείδιο του άνθρακα στα σημεία των ραγάδων. Αυτό κάνει το δέρμα σου να νομίζει πώς υπάρχει απώλεια οξυγόνου κι έτσι έρχεται αίμα στην περιοχή ξαναδημιουργώντας την περιοχή. Έτσι βελτιώνεται η ελαστικότητα αλλά και πάλι τα σημάδια δεν εξαφανίζονται τελείως.

Συμπληρώματα: Οι ραγάδες πολλές φορές εμφανίζονται και λόγω έλλειψης ψευδάργυρου. Ο ψευδάργυρος είναι υπεύθυνος για την δημιουργία καινούριων κυττάρων. Μπορείς να τρως τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο ή να πάρεις συμπληρώματα.

Κρέμες: Στην αγορά θα βρεις πολλές κρέμες που υπόσχονται αποτελέσματα. Βέβαια θα πρέπει να ψάξεις αρκετά για να βρεις ποια είναι αυτή που ταιριάζει με το δέρμα σου. Υπάρχουν πολλές πλούσιες σε κολλαγόνο και αντιοξειδωτικές. Θα πρέπει να θυμάσαι όμως ότι μπορεί να μην έχουν αποτελέσματα στις δικές σου ραγάδες.

Φυσική αντιμετώπιση των ραγάδων

fisikoi tropoi antimetopisis ragadon

Βούτυρο Κακάο: Είναι ιδιαίτερα γνωστό για τις αντιγηραντικές του ιδιότητες και μπορείς να το προμηθευτείς πολύ εύκολα. Χρησιμοποίησε μόλις μία κουταλιά της σούπας και κάνε μασάζ στο σημείο. Κάντο περίπου δύο φορές την μέρα.

Αυγά: Χτύπησε τα και άπλωσε τα για 10 λεπτά πάνω στις ραγάδες. Ξέπλυνε με ζεστό νερό. Για ενυδάτωση χρησιμοποίησε ελαιόλαδο.

Χυμός λεμονιού: Άπλωσε χυμό λεμονιού στο σημείο και ξέπλυνε με ζεστό νερό.

Πατάτες: Κόψε τις πατάτες σε λεπτές φέτες και  βάλτες πάνω στο σημείο με τις ραγάδες. Άσε να τραβήξουν τα υγρά και ξεπλύσου.

Μασάζ: Μία εναλλακτική λύση για να αντιμετωπίσεις τις ραγάδες είναι με μασάζ. Μπορείς να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό μασέρ. Σίγουρα δεν προσφέρει μόνιμη λύση μπορεί όμως να βελτιώσει την όψη τους.

Πηγή: www.ediva.gr