dyo-logo-200

Ψείρες: Ο «απρόσκλητος επισκέπτης»… και του καλοκαιριού

Το τέλος της σχολικής χρονιάς δεν σημαίνει ότι γλιτώσαμε από τις ψείρες, αφού η κατασκήνωση είναι ένα μέρος όπου οι ψείρες έχουν την… τιμητική τους.
Έντονη φαγούρα στο κεφάλι και ξύσιμο του τριχωτού της κεφαλής που είναι δυνατό να προκαλέσει γδαρσίματα και τοπικές μολύνσεις, είναι τα συχνότερα
συμπτώματα της φθειρίασης.

Για να διαπιστώσετε αν το παιδί σας έχει ψείρες, θα πρέπει να ψάξετε κυρίως πίσω από τα αυτιά και στο πίσω μέρος του τριχωτού, κοντά στο δέρμα του
αυχένα, αναζητώντας ένα αλλεργικής φύσης εξάνθημα, που θυμίζει δάγκωμα από κουνούπια. Η παρουσία μόνο κόνιδας δεν σημαίνει βέβαιη προσβολή.
Η διάγνωση μπαίνει με την ανεύρεση ψειρών στο τριχωτό του κεφαλιού με το «ξεψείριασμα», το οποίο γίνεται με ειδική πυκνή χτένα.

Πώς μεταδίδονται;

Το μοίρασμα προσωπικών αντικειμένων μεταξύ των παιδιών (καπέλα, κορδέλες, μαξιλάρια) είναι ο κύριος τρόπος μετάδοσης της φθειρίασης από παιδί σε παιδί,
καθώς οι ψείρες δεν μπορούν ούτε να πηδήξουν, ούτε να πετάξουν.

Τα κορίτσια τείνουν να προσβάλλονται συχνότερα από φθειρίαση, όχι επειδή έχουν μακρύτερα μαλλιά, αλλά γιατί ο τρόπος παιχνιδιού τους συνεπάγεται συχνότερη στενή επαφή. Είναι επίσης πολύ συχνό φαινόμενο, η μητέρα ενός παιδιού με φθειρίαση να εμφανίσει κι εκείνη ψείρες.

Το κόψιμο των μαλλιών δεν βοηθά στην πρόληψη του φαινομένου. Το αντίθετο μάλιστα: τα κοντά μαλλιά ευνοούν τη μετάδοση σε άλλα άτομα, καθώς η απόσταση μεταξύ ρίζας (καταφυγίου του εντόμου) και κορυφής της τρίχας γίνεται μικρότερη.

Τα καλά νέα είναι ότι σήμερα υπάρχουν στην αγορά ολοκληρωμένα συστήματα χωρίς εντομοκτόνα και τοξικές ουσίες (που περιλαμβάνουν λοσιόν, σαμπουάν αλλά και ειδικό χτενάκι), που εξασφαλίζουν αποτελεσματική αντιμετώπιση των ψειρών. Το χτενάκι βοηθά στο να ξεκολλήσουν οι κόνιδες, που είναι πολύ στενά προσκολλημένες στο στέλεχος της τρίχας, ενώ τα ειδικά σαμπουάν μαλακώνουν την προσκόλληση της κόνιδας, ώστε τελικά να απομακρυνθεί.

Μην χρησιμοποιείτε και μην ανταλλάσετε χτένες, βούρτσες μαλλιών, καπέλα, σκούφους, πετσέτες, κλινοσκεπάσματα, παιχνίδια και γενικώς αντικείμενα
που χρησιμοποιεί το άτομο που έχει φθειρίαση, ενώ αν έχετε κοιμηθεί στο ίδιο κρεβάτι με άτομο που έχει ψείρες πρέπει και εσείς να υποβληθείτε σε θεραπεία.

Κοινοποίησε αυτο το άρθρο:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email

Σχετικά άρθρα:

Ανακάλυψε το τελευταίο τεύχος του Δ.Υ.Ο.

Περισσότερα Άρθρα

kali ugeia sunentefksi
«Για καλή υγεία χρειάζεται μέτρο και κοινή λογική»
p kormas article
«Το τοπίο στην oρθοπαιδική αλλάζει συνεχώς»
klentzeris upogenitikotita
Πώς η πανδημία COVID19 προκάλεσε πτώση των γεννήσεων στην Ευρώπη και στην χώρα μας
antidoto pathitikotita
Η πανδημία απο την σκοπιά της ομάδας "Αντίδοτο στην Παθητικότητα"
main banner foitites
Ε.Φ.Φ.Ε: " Η πανδημία αποτέλεσε πρόκληση για εμάς "
kostas sirigos 1
Έχει σημασία να αποκτήσουμε παιδεία και κουλτούρα πρόληψης;
prwtovoulia newn
Πώς ο covid-19 άλλαξε την ζωή της νεολαίας
MINA GKAGKA COVER
ΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ «Είμαστε έτοιμοι για το δεύτερο κύμα»
stefanos kales
«Πιθανό να έχουμε εμβόλιο για τον COVID το φθινόπωρο ή τον χειμώνα»
mouzaka cover
Συνέντευξη της Λυδίας Μουζάκα στο περιοδικό Ciao