Γενικά δεν κάθομαι στα αβγά μου. Με τρώει η περιέργεια (ή η φιλομάθεια, πες το όπως θέλεις), θέλω να δοκιμάζω και να ξετρυπώνω καινούργια πράγματα και να μπαίνω σε νέες περιπέτειες, αθλητικές και όχι μόνο. Στο μηχάνημα miha «έπεσα» τυχαία.
Βασικά πήγα να κάνω μασάζ για να λύσω τους ενοχλητικούς μυϊκούς κόμπους στην πλάτη και να ανακουφιστώ από τους πόνους. Η καθιστική ζωή, η λάθος στάση στην καρέκλα και το ατελείωτο κόλλημα στον υπολογιστή… όλα αυτά βοηθούν στο να σε βρει ο κόμπος και το πιάσιμο μια ώρα αρχύτερα. Όταν είδα το miha, αυτό το μηχάνημα ηλεκτρομυοδιέγερσης, σίγουρα δεν ένιωσα… love at first sight. Αντιθέτως, μου βγήκε μια δυσπιστία για κάθε μορφή εκγύμνασης που προκαλεί τεχνητή σύσπαση των μυών με τη βοήθεια ηλεκτρικού ρεύματος για να γυμνάσει όλο το σώμα.
3 λόγοι για να βάλεις τη γυμναστική σου, στη δόνηση
Γενικά, προτιμώ να γυμνάζομαι με φυσικούς τρόπους. Τα τελευταία χρόνια όταν βρίσκω χρόνο κάνω πιλάτες και τα σαββατοκύριακα περπατάω πολύ και κάνω όλες τις δουλειές και τις βόλτες με τα πόδια – αυτά είναι τα καλά τού να μένεις στο κέντρο. Παρόλα αυτά, πείστηκα να δοκιμάσω το miha για τρεις πρακτικούς και δελεαστικούς λόγους: για την έλλειψη ελεύθερου χρόνου, τα γρήγορα αποτελέσματα που λέει ότι προσφέρει στην ενδυνάμωση του σώματος και τη μικρή απόσταση του studio όπου γίνεται η προπόνηση από το γραφείο.
Μια συνεδρία ηλεκτρομυοδιεγερτικής εκγύμνασης EMS (Electronic Muscle Stimulation) διαρκεί μόνο είκοσι λεπτά και η αποθεραπεία άλλα πέντε. Κάνοντας τα απλά μαθηματικά, καταλαβαίνεις ότι μέσα σε μισή ώρα έχεις γυμναστεί, ντυθεί, χαιρετήσει και βγει από την πόρτα. Με λίγα λόγια, έχεις βγάλει την «υποχρέωση» να γυμνάσεις το κορμί που κάθεται όλη τη μέρα σε μια καρέκλα και παρακαλάει να ξεπιαστεί. Θέλεις να μάθεις και το καλύτερο της υπόθεσης; Μια συνεδρία είκοσι λεπτών ισοδυναμεί με τρεις φορές (κάποιοι λένε και τέσσερις) συμβατικής άσκησης. Τον πρώτο καιρό, πρέπει να αφήνεις κενό ανάμεσα σε δύο προπονήσεις, γιατί ο οργανισμός πρέπει πρώτα να προσαρμοστεί στην υψηλής έντασης προπόνηση και να ξεκουραστεί για 3-4 μέρες ώστε να χτίσει τους μύες. «Η λέξη-κλειδί είναι η προοδευτικότητα», όπως λέει ο Γιάννης Μοντεσάντος, μόνιμος συνεργάτης της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και προπονητής του miha.
Τι είναι η προπόνηση ηλεκτρομυοδιέγερσης EMS
Είναι ένα πλήρες σύστημα εκγύμνασης, που γυμνάζει το σώμα κάνοντας συσπάσεις σε όλες σχεδόν τις μυϊκές ομάδες, (στην πλάτη, στα πόδια, στα χέρια, στο στήθος, στην κοιλιά) και χρησιμοποιώντας ως εργαλείο τις ηλεκτρικές συχνότητες. Το ότι το ανακάλυψα εγώ τώρα, δεν σημαίνει ότι είναι καινούργιο. Αντιθέτως, χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες (ήδη από τη δεκαετία του 1950) στον τομέα της αθλητικής ιατρικής και της αποκατάστασης.
Με εστιασμένη δράση από μέσα προς τα έξω προσφέρει αύξηση της μυϊκής δύναμης, σύσφιξη, ενεργοποίηση του μεταβολισμού, βελτίωση της όψης της κυτταρίτιδας, μείωση του μυϊκού λίπους, καλύτερη στάση του σώματος και ανακούφιση από τους πόνους στη πλάτη και μέση.
Στη μάχη του EMS με την ανάλογη στολή
Πριν ξεκινήσω την προπόνηση, φοράω… «στολή». Όταν έρθει η ώρα, μπορείς να την αγοράσεις ή να τη δανειστείς (πρέπει να είναι πεντακάθαρη!) κάθε φορά που πηγαίνεις να γυμναστείς. Η «στολή» αποτελείται από ένα αθλητικό συνολάκι με στενή κοντομάνικη μπλούζα και ασορτί κοντό κολάν, ζώνες και ένα γιλέκο που μου θυμίζει τον Σταλόνε στην ταινία «Ράμπο» (τι να κάνω που είμαι vintage τύπος;). Η στολή βρέχεται σε συγκεκριμένα σημεία με ένα ψεκαστήρι με νερό, ώστε να αυξηθεί η ηλεκτρική αγωγιμότητα. Σε δεύτερο χρόνο, συνδέεται με το μηχάνημα με ηλεκτρόδια, τα οποία περνάνε ρεύμα χαμηλής έντασης στο σώμα.
Personal training με τον προπονητή και ένα άβαταρ
Τις προπονήσεις μου τις κάνω στο μηχάνημα miha, το μόνο που είναι πιστοποιημένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελεί ανακάλυψη του Πανεπιστημίου Ιατρικής και Αθλητισμού της Κολωνίας. Ωστόσο, στα 800 στούντιο γυμναστικής που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα θα βρεις κι άλλα μηχανήματα.
Στην μεγάλη έγχρωμη οθόνη του miha εμφανίζεται ένα άβαταρ που σου δείχνει τις κατάλληλες ασκήσεις για το επίπεδο σου, που χρειάζεται να επαναλαμβάνεις σε συγκεκριμένο αριθμό σετ. Δίπλα σου έχεις πάντα τον προσωπικό σου προπονητή, ο οποίος σε παρακολουθεί, σε κατευθύνει και σε διορθώνει. Το λες και personal training! Μάλιστα, όσο προχωρούν οι συνεδρίες και το επίπεδό σου ανεβαίνει, ο προπονητής μπορεί να σε αποδεσμεύσει από τις ασκήσεις του άβαταρ και να σου φτιάξει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα, το οποίο είναι ακόμα πιο δυναμικό, έντονο και εξουθενωτικό.
Οι πρώτες εντυπώσεις
Την πρώτη φορά που το δοκίμασα μου φάνηκε κάπως περίεργη η αίσθηση του ρεύματος που διαπερνούσε το σώμα μου. Μέχρι τότε δεν είχα ξανακάνει ποτέ κάτι αντίστοιχο για γυμναστική ή θεραπεία σώματος. Σιγά-σιγά άρχισα να το συνηθίζω. Καταρχάς, αυτό που μου αρέσει είναι ότι νιώθω ότι γυμνάζομαι. Δεν πρόκειται για παθητική, αλλά για ενεργοπαθητική γυμναστική, αφού συμμετέχω κάνοντας το ασκησιολόγιο και βάζοντας δύναμη και ένταση.
Υπομονή! Η πρόοδος έρχεται βήμα-βήμα
Έπειτα από τις πρώτες συνεδρίες, αυτό που ένιωσα ήταν περισσότερη δύναμη και καλύτερη στάση στο σώμα μου. Σε επτά συνεδρίες έχω δει ενδυνάμωση και σύσφιξη των μυών στους δικέφαλους, που είναι το πιο αδύναμο σημείο του σώματος μου, όπως μου είπε ο προπονητής μου, καθώς και πιο γυμνασμένους και στρογγυλεμένους ώμους.
Για την ενδυνάμωση των κοιλιακών και τη σύσφιξη των μηρών, που είναι και οι βασικοί μου στόχοι, έχω τουλάχιστον δύο μήνες δρόμο μπροστά μου. Παρόλο που έχω επίγνωση ότι η κοιλιά είναι το πιο δύσκολο και επίμονο μέρος του σώματος, είμαι ανυπόμονη! Ίσως γιατί έχω στο μυαλό μου την εικόνα ενός ξένου φίλου που βλέπω μόνο τα καλοκαίρια στις διακοπές. O Jenz πάντα φρόντιζε το σώμα του και γυμναζόταν με συνέπεια. Από τότε, όμως, που έκανε αυτή την προπόνηση για τρεις μήνες περίπου πριν το περσινό καλοκαίρι, η διαφορά ήταν αισθητή. Έκανε μεγάλη εντύπωση σε όλους στην παρέα, δεν ήταν μόνο η δική μου αίσθηση.
Αφού πάντως ολοκληρώσω υπομονετικά τους πρώτους τρεις μήνες εκγύμνασης, θα καταγράψω τα αποτελέσματα και θα επανέλθω.
Παρόλο που κάθε άτομο ανταποκρίνεται με διαφορετικό τρόπο και σε διαφορετικό χρόνο στην προπόνηση –εδώ, ρόλο παίζει ο οργανισμός, η φυσική κατάσταση και φυσικά η διατροφή–, ο γενικός κανόνας λέει ότι τα αποτελέσματα τα βλέπεις σταδιακά με κορύφωση στους τρεις μήνες. Αν μάλιστα, προσθέσεις και δεύτερη προπόνηση μέσα στην εβδομάδα, θα δεις ταχύτερη βελτίωση.
Σίγουρα, θα αναρωτιέσαι αν υπάρχουν παρενέργειες ή αν προκαλούνται τραυματισμοί. Ο Γιάννης Μοντεσάντος υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη προπόνηση προσφέρει ασφάλεια και δεν έχει καμία παρενέργεια. Σημειώνει, όμως, ότι δεν ενδείκνυται σε άτομα με βηματοδότη, ενεργό καρκινικό όγκο, και επιληψία.