Πότε το παιδί βάζει το δάχτυλο στο στόμα…

Home ΥΓΕΙΑ Πότε το παιδί βάζει το δάχτυλο στο στόμα…
baby thumb mouth

Eίναι γνωστό ότι περίπου τα μισά βρέφη, στον πρώτο χρόνο της ζωής τους, πιπιλάνε το δάχτυλό τους ως αποτέλεσμα μιας βασικής ανάγκης να «βυζαίνουν», που ξεκινά προτού ακόμη έρθουν στον κόσμο.
Ωστόσο, η έντασή της ποικίλλει από μωρό σε μωρό.
Aπό την άλλη, παρατηρούμε ότι αρκετές μητέρες, για διάφορους λόγους, σταματούν νωρίς να θηλάζουν τα παιδιά τους ή βιάζονται να απομακρύνουν το μπουκάλι αμέσως μόλις αντιληφθούν ότι ο νεαρός βλαστός τους δεν πεινάει πια.
Mερικά βρέφη, όμως, νιώθουν ακόμη την ανάγκη να «βυζαίνουν», παρά το γεγονός ότι έφαγαν αρκετά. Tα μωρά αυτά ικανοποιούν αυτή την ανάγκη τους, «πιπιλώντας» τα δάχτυλά τους ή βάζοντας κάτι στο στόμα τους, όπως το σεντονάκι τους ή μια κουβερτούλα ή ένα ζωάκι.
Aυτή η ανάγκη σταδιακά, όσο μεγαλώνει το παιδί, ελαττώνεται. Ωστόσο, κάποια παιδιά συνεχίζουν να «κάνουν πιπίλα», όχι επειδή νιώθουν απαραίτητα την ανάγκη, αλλά επειδή ανακαλύπτουν ότι αυτό τους δίνει παρηγοριά όταν είναι κουρασμένα ή στενοχωρημένα, δεν ασχολούνται οι γονείς μαζί τους ή αισθάνονται λίγο κακοδιάθετα.

Λίγο προτού πάει για ύπνο. Σ’ αυτή την περίπτωση, ίσως είναι κουρασμένο και αυτός είναι ένας τρόπος για να χαλαρώσει. Δοκιμάστε να το βάζετε για ύπνο λίγο πιο νωρίς.
Όταν έχετε επισκέψεις. Ίσως νιώθει παραμελημένο και παρηγορείται με το δικό του γνωστό τρόπο. Bοηθήστε το να προσαρμοστεί με τους επισκέπτες στο σπίτι, χαρίζοντάς του περισσότερη προσοχή.
Όταν το έχετε μαλώσει. Ίσως είναι ο τρόπος που διαθέτει για να ηρεμήσει από την ένταση που νιώθει.
Όταν δεν ασχολείστε μαζί του όσο το ίδιο έχει ανάγκη, με αποτέλεσμα να αναζητά την παρηγοριά στη δακτυλολειχία.

Αυτή το ανακουφίζει. Η λύση είναι απλή: Αφιερώστε λίγο χρόνο για να κάνετε κάποια πράγματα μαζί του.
Τι θα πρέπει να γνωρίζετε…

Δεν χρειάζεται ν’ ανησυχείτε, ακόμα κι αν το παιδί σας θεωρείτε ότι έχει «μεγαλώσει» –είναι δηλαδή δύο-τριών χρόνων– και εξακολουθεί να βάζει το χέρι στο στόμα και να κάνει πιπίλα.

Μην προσπαθήσετε να το αναγκάσετε να σταματήσει χρησιμοποιώντας περιορισμούς ή βάζοντας κάποια ουσία με δυσάρεστη γεύση στο δάχτυλό του, όπως συνήθως σας συμβουλεύουν οι γνωστοί σας.
Όλα αυτά δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα.
Eίναι βέβαιο ότι απλώς θα νιώσει ακόμα πιο άσχημα και θα αυξηθεί η επιθυμία του να «πιπιλάει» το δάχτυλό του περισσότερο από πριν.

Παρατηρήστε σε ποιες περιπτώσεις το παιδί σας βάζει το δάχτυλό του στο στόμα.

Ρωτήστε το αν θα ήθελε να σταματήσει και συμφωνήστε μαζί, ή και σε συνεργασία με την παιδαγωγό στον παιδικό σταθμό, τον τρόπο.

Tα περισσότερα παιδιά θα ξεπεράσουν αυτή τη συνήθεια μόνα τους.

Aν το παιδί έχει περάσει τα πέντε χρόνια, ίσως είναι χρήσιμο να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.

Απόσπασμα από το βιβλίο μου “Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά”

Πηγή: akappatou.gr