lousimo

Πόσο συχνά να λούζω τα μαλλιά μου;

Είναι μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που κάνουμε στους κομμωτές. Δεν υπάρχει μια και μοναδική απάντηση. Όπως ακριβώς χρησιμοποιούμε διαφορετικό σαμπουάν για τον δικό μας τύπο μαλλιών και το τριχωτό της κεφαλής, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ακολουθούμε και διαφορετικούς κανόνες όσον αφορά στο λούσιμο.

TIP: Όσον αφορά στα προϊόντα περιποίησης, καλό είναι να τα αλλάζουμε κάθε έξι με οκτώ μήνες, έτσι ώστε να μην συνηθίζει το δέρμα και η τρίχα στα ίδια συστατικά και κάθε φορά να τους προσφέρουμε κάτι καλύτερο.

Πόσο συχνά είναι καλό να λουζόμαστε;

Kαταρχάς, το λούσιμο είναι μια σημαντική διαδικασία, γιατί καθαρίζει τα μαλλιά από τους ρύπους και τα κατάλοιπα των προϊόντων styling. Επιπλέον, συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξη των μαλλιών. Όταν δεν λουζόμαστε, τα μαλλιά μας μπερδεύονται εύκολα, γίνονται ξηρά και αφυδατωμένα. Είναι επιρρεπή στην τριχόπτωση. Ως εκ τούτου, όσο τα μαλλιά και το τριχωτό παραμένουν υγιή, οι τρίχες μεγαλώνουν σωστά. Βέβαια, ο κίνδυνος να παρουσιάσουν τα μαλλιά αφυδάτωση, υπάρχει και στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή όταν τα λούζουμε συνέχεια. Όταν τα λούζουμε με υπερβολική συχνότητα και χωρίς να έχουμε επιλέξει το κατάλληλο σαμπουάν τα μαλλιά χάνουν τα ενυδατικά τους στοιχεία.

Το ph του δέρματος αποσταθεροποιείται με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα και στο τριχωτό της κεφαλής, όπως η λιπαρότητα, η ξηροδερμία και η πυρίτιδα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευόμαστε τους ειδικούς και να χρησιμοποιούμε προϊόντα τα οποία είναι κατάλληλα τόσο για την τρίχα όσο και για το δέρμα. Η συχνότητα του λουσίματος εξαρτάται από τον τύπο των μαλλιών. Μερικοί τύποι μαλλιών πρέπει να αποφεύγουν το καθημερινό λούσιμο, ενώ κάποιοι άλλοι, όπως τα λεπτά και λιπαρά μαλλιά επωφελούνται από αυτό, γιατί περιορίζεται η υπερβολική παραγωγή σμήγματος που οδηγεί στη λιπαρότητα. Δεν είναι εύκολο να βρεις τη χρυσή τομή. Ένας γενικός κανόνας λέει ότι αν τα μαλλιά δεν λαδώνουν ή δεν αφυδατώνονται εύκολα, μπορούμε να τα λούζουμε ανά δύο με τρεις μέρες. Αν όμως αφήσουμε να περάσουν πολλές μέρες και δεν λουστούμε, τότε μπορεί να φράξουν οι πόροι του τριχωτού της κεφαλής.

Λούσιμο και λιπαρά μαλλιά

Μάλλον νιώθεις την ανάγκη να λούζεις τα μαλλιά σου κάθε μέρα για να αποφύγεις την ανεπιθύμητη λιπαρότητα, εκτός αν έχεις πολύ μακριά ή σγουρά μαλλιά. Σε αυτή την περίπτωση βολεύει πολύ και το ξηρό σαμπουάν. Ξηρά ή κατεστραμμένα μαλλιά Η hair stylist Shannon King σε συμβουλεύει να παραλείψεις το λούσιμο για μερικές μέρες, ακόμα και μια εβδομάδα. Αυτό εξαρτάται από το πόσο φθαρμένα και ταλαιπωρημένα είναι τα μαλλιά σου. Το διάστημα που δεν θα τα λούζεις, επιτρέπεις την προστασία των φυσικών ελαίων που παράγει το τριχωτό της κεφαλής. Φρόντισε να μην χρησιμοποιείς σκληρά προϊόντα με επιθετικά συστατικά, τα οποία μπορεί να καθαρίζουν σε βάθος και να αναζωογονούν, αλλά αφαιρούν τα θρεπτικά συστατικά της τρίχας.

Σγουρά και λεπτά μαλλιά

Για τα σγουρά μαλλιά μπορείς να λούζεσαι ανά τέσσερις με πέντε μέρες, αλλά αυτό εξαρτάται και από την πυκνότητα των μαλλιών σου. Αν, πάντως, το διάστημα σού φαίνεται μεγάλο, τότε μείωσε το κατά μια με δύο μέρες. Το μυστικό είναι τα μαλλιά να μένουν ενυδατωμένα, ώστε να μην φριζάρουν. Τα λεπτά ή αραιά μαλλιά έχουν ανάγκη από καθημερινό λούσιμο ή ανά δεύτερη μέρα με ελαφριές συνθέσεις.

Βαμμένα μαλλιά

Για τον master color expert Δημήτρη Αρετούλη o τρόπος και η διαδικασία λουσίματος διαφέρει στα βαμμένα μαλλιά και σε μαλλιά που έχουν υποστεί κάποια τεχνική επεξεργασία αποχρωματισμού! Η συχνότητα του λουσίματος επηρεάζει το χρώμα, συμβάλλει στο ξεθώριασμα και στο θάμπωμα των μαλλιών! Καλό είναι να μην παραλείπεις μετά από κάθε λούσιμο να χρησιμοποιείς conditioner για να βοηθήσεις στην καλύτερη διατήρηση του χρώματος. Επιπλέον, τα μαλλιά που έχουν υποστεί τεχνικές εργασίες (ανταύγειες,balayage κ.α) είναι πιο αφυδατωμένα και εύθραυστα! Το λούσιμο μπορεί να τα αφυδατώσει ακόμα περισσότερο. Για να αποφύγεις το σπάσιμο της τρίχας θα πρέπει να χρησιμοποιείς σαμπουάν αναδόμησης και απαραίτητα κάποιο προϊόν leave-in σε καθημερινή βάση για να διατηρείς την ενυδάτωση στα μαλλιά σου.

Inside info: Τα βαμμένα μαλλιά με έντονα χρώματα τα πάνε πολύ καλά με προϊόντα χωρίς θειϊκό άλας, τα οποία βοηθάνε το χρώμα να διατηρηθεί περισσότερο.