Πόσο μπορούμε να διορθώσουμε το οβάλ που χαλαρώνει;

Home ΟΜΟΡΦΙΑ Πόσο μπορούμε να διορθώσουμε το οβάλ που χαλαρώνει;
saggy skin

Αργά ή γρήγορα, ο νόμος της βαρύτητας καταδικάζει δυστυχώς το αρμονικό του σχήμα του προσώπου μας αλλοιώνοντας το περίγραμμά του, το οβάλ,  όπως το λέμε. Να καταργήσουμε τον νόμο, μάλλον αποκλείεται . Ας δούμε τουλάχιστον πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την επιδερμίδα να … σταθεί στο ύψος της και να παραμείνει σφριγηλή , για όσο γίνεται περισσότερο χρόνο.

Τι είναι η χαλάρωση. Αν θέλαμε να εξηγήσουμε τη χαλάρωση με μια φράση, θα λέγαμε ότι είναι το αποτέλεσμα της απώλειας τριών δομικών συστατικών που εξασφαλίζουν τη σφριγηλότητα, την ελαστικότητα και τον όγκο του δέρματος: του κολλαγόνου, της ελαστίνης και του υποδόριου λίπους. Αυτό που δεν είναι ίσως τόσο γνωστό, είναι ο τέταρτος παράγοντας που έρχεται να αλλοιώσει ακόμα περισσότερο το οβάλ, ιδίως μετά την ηλικία των 60: η απώλεια οστικής μάζας. Ας δούμε όμως τι συμβαίνει κάτω από την επιδερμίδα, χρόνο με το χρόνο…

Το πλέγμα: Το κολλαγόνο και η ελαστίνη, οι πρωτεΐνες που παράγονται από ειδικά κύτταρα του χορίου, τους ινοβλάστες, σχηματίζουν ένα ισχυρό πλέγμα που υποστηρίζει το δέρμα και του δίνει τα μηχανικά χαρακτηριστικά του: ανθεκτικότητα, υφή και σφριγηλότητα.

Στο νεανικό δέρμα, οι ίνες κολλαγόνου, όταν ολοκληρώνουν τον κύκλο της ζωής τους ή όταν έχουν υποστεί φθορά εξαιτίας τραυματισμού ή φλεγμονής (π.χ. από τις ακτίνες UV ή τους περιβαλλοντικούς ρύπους), αποδομούνται με τη βοήθεια ενός ενζύμου -ονομάζεται κολλαγενάση- και τη θέση τους παίρνουν νέες και υγιείς. Η φυσιολογική αυτή διαδικασία είναι άμεση και συνεχής. Για παράδειγμα όσο κολλαγόνο αποδομείται άλλο τόσο παράγεται . Όσο όμως περνούν τα χρόνια, ενώ οι ρυθμοί με τους οποίους φθείρονται οι ίνες κολλαγόνου αυξάνονται, η ικανότητα του δέρματος να τις ανακυκλώνει και των ινοβλαστών να παράγουν νέες, μειώνεται δραματικά. Έτσι το πλέγμα αρχίζει να εμφανίζει κενά και ανωμαλίες, που γίνονται ορατές στην επιφάνεια της επιδερμίδας, αρχικά ως ρυτίδες και στη συνέχεια ως χαλάρωση.

Οι ίνες ελαστίνης παίζουν σημαντικό ρόλο στην ελαστικότητα της επιδερμίδας γιατί έχουν την ικανότητα να τεντώνονται στο 100% και να επανέρχονται αμέσως μετά, στο φυσιολογικό τους μήκος. Στη νεανική επιδερμίδα, όταν υφίστανται φθορές, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το κολλαγόνο, κατακερματίζονται από ένα αντίστοιχο ένζυμο, την ελαστάση και οι ινοβλάστες ενεργοποιούνται για να συνθέσουν νέες. Ήδη όμως από το τέλος της εφηβείας, ο ρυθμός ανανέωσής τους αρχίζει να γίνεται ιδιαίτερα αργός. Επιπλέον, η ποιότητα των νέων ινών ελαστίνης που παράγονται δεν είναι το ίδιο καλή με αποτέλεσμα, η επαναφορά τους, κάθε φορά που τεντώνονται, να μη γίνεται πια με την ίδια ευκολία (φανταστείτε ένα πολυκαιρισμένο λαστιχάκι). Έτσι, αν ασκηθεί πίεση στην επιδερμίδα –και η βαρύτητα είναι μια μορφή πίεσης- οι εξασθενημένες ίνες ελαστίνης δύσκολα θα την επαναφέρουν στην αρχική της θέση, με αποτέλεσμα η χαλάρωση να γίνεται πιο εμφανής.

Το «μαξιλάρι»: Το υποδόριο λίπος-αυτό δηλαδή που βρίσκεται κάτω από το δέρμα- λειτουργεί σαν ένα μαξιλάρι που απορροφά τους κραδασμούς , προστατεύει τα εσωτερικά μας όργανα και συγχρόνως δίνει όγκο και καμπύλες στο σώμα αλλά και στο πρόσωπο. Η φυσιολογική διαδικασία γήρανσης, συνοδεύεται από απώλεια λίπους η οποία γίνεται εμφανής κυρίως στα σημεία που δεν διαθέτουν οστέινη στήριξη, όπως είναι τα μάγουλα. Εκεί, το δέρμα χάνει εκ των έσω τον όγκο του και η επιδερμίδα μοιάζει να …περισσεύει. Με τη δύναμη της βαρύτητας και χωρίς οστά να συγκρατήσουν την πτώση, το δέρμα παίρνει την κατιούσα και το οβάλ του προσώπου αλλοιώνεται…

Ο σκελετός: Ακούγεται παράξενο αλλά μεγαλώνοντας, δεν «συρρικνώνεται» μόνο το δέρμα αλλά και τα οστά του προσώπου μας! Όπως γνωρίζουμε, ο σκελετός ενός νεανικού σώματος ανανεώνεται -όπως και όλα τα κύτταρα του οργανισμού-, ανακυκλώνοντας τα συστατικά των παλιών και φθαρμένων οστών και παράγοντας νέα. Από την ηλικία όμως των 45 και πολύ περισσότερο μετά τα 60, ο ρυθμός ανανέωσης των οστών επιβραδύνεται και η οστική μάζα μειώνεται. Τα οστά του προσώπου, δεν αποτελούν φυσικά εξαίρεση, με αποτέλεσμα όσο το καλούπι μικραίνει τόσο το δέρμα να περισσεύει!

Τι μπορούμε να κάνουμε

Κολλαγόνο: Πολύ πριν μας απασχολήσει η χαλάρωση του οβάλ του προσώπου υπάρχουν τρόποι να προλάβουμε τη φθορά. Ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός του κολλαγόνου είναι ο ήλιος και οι ακτίνες UV οι οποίες καταστρέφουν το DNA και τις πρωτεΐνες των κυττάρων- χωρίς βέβαια να ξεχνάμε την αστική ρύπανση ή τον καπνό του τσιγάρου. Η συστηματική χρήση αντηλιακών και αντιοξειδωτικών προϊόντων, μπορεί να θωρακίσει την επιδερμίδα απέναντι στις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες που πυροδοτούν τη διαδικασία της φλεγμονής και οδηγούν στη φθορά του κολλαγόνου. Να θυμάστε επίσης ότι φλεγμονή στα κύτταρα μπορεί να προκαλέσουν ο υπερβολικός καθαρισμός της επιδερμίδας και η απολέπισή της με επιθετικά προϊόντα. Προσοχή τέλος με την κατανάλωση ζάχαρης. Ευθύνεται για το φαινόμενο της γλυκοζυλίωσης –τα σάκχαρα προσκολλώνται στις ίνες κολλαγόνου και τις κάνουν σκληρές, άκαμπτες και εύθραυστες.

Οι καλλυντικές συνθέσεις που στοχεύουν στην αποκατάσταση της σφριγηλότητας της επιδερμίδας και στη βελτίωση του οβάλ του προσώπου δεν περιέχουν κολλαγόνο, όπως συχνά πιστεύουμε -το μεγάλο μοριακό του βάρος δεν επιτρέπει τη διείσδυσή του στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας- αλλά ενεργά συστατικά (για παράδειγμα βιταμίνη C, φυτικά εκχυλίσματα, ρετινόλη, πολυμερή ή πεπτίδια) τα οποία ενεργοποιούν την παραγωγή νέου κολλαγόνου δίνοντας το κατάλληλο «σήμα» στους ινοβλάστες και προσφέρουν ένα αποτέλεσμα σύσφιξης.

Ελαστίνη: Αντίθετα με το κολλαγόνο, όπου η κοσμητολογία έχει βρει συστατικά τα οποία αυξάνουν την παραγωγή του, η ενεργοποίηση της σύνθεσης νέων ινών ελαστίνης είναι ένα δύσκολο στοίχημα αν όχι ακατόρθωτο. Υπάρχουν συστατικά όπως τα αντιοξειδωτικά, που δρουν προληπτικά, αναστέλλοντας τη δράση της ελαστάσης- το ένζυμο που κατακερματίζει την ελαστίνη- δύσκολα ωστόσο ΄θα επανορθώσουν τις ήδη φθαρμένες ίνες- εκτός ίσως από τα ρετινοειδή και τα πεπτίδια χαλκού. Επομένως, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να επιβραδύνουμε τη φθορά τους, υιοθετώντας τις ίδιες ακριβώς συνήθειες και πρακτικές που ισχύουν για την προστασία του κολλαγόνου.

Υποδόριο λίπος: Δεν υπάρχουν δυστυχώς κρέμες που να αναπληρώνουν το χαμένο υποδόριο λίπος. Αυτό που προσφέρουν οι συνθέσεις που υπόσχονται δράση “plumping” είναι η –προσωρινή δυστυχώς- αποκατάσταση του όγκου της επιδερμίδας με συστατικά όπως το υαλουρονικό οξύ που δεσμεύει την υγρασία κάνοντας το πρόσωπο να δείχνει πιο «γεμάτο» . Tip: Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε την απώλεια λίπους είναι να υιοθετήσουμε από νωρίς ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής που θα περιέχει και καλά λίπη. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι πολύ αυστηρές, υποθερμιδικές δίαιτες που αποκλείουν κάθε είδους λιπαρά, μπορεί να οδηγούν σε γρήγορη απώλεια κιλών, συγχρόνως όμως «κλέβουν» πολύτιμο υποδόριο λίπος από το πρόσωπο, το οποίο πολύ δύσκολα ανακτάται.

Οστά: Προφανώς δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να καταπολεμήσετε τη χαλάρωση που οφείλεται σε απώλεια οστικής μάζας. Να θυμάστε μόνο πως ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε ασβέστιο και μαγνήσιο θα βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας των οστών για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο, ενώ η συστηματική άσκηση θα καθυστερήσει τη φθορά και θα αυξήσει την πυκνότητά τους.

Πηγή: https://skingurus.gr/
 


Η Προτείνει: