Η εικοσάχρονη πρωταθλήτρια τοξοβολίας, Αλεξάνδρα Ζαϊμίδη μιλά αποκλειστικά στο ΔΥΟ για την σχέση της με τον αθλητισμό κατα την διάρκεια της ζωής της αλλά και για το πώς αυτή επηρεάστηκε από την πανδημία.
-Πώς μπήκε η τοξοβολία στη ζωή σας; Πόσα χρόνια ασχολείστε με αυτό το άθλημα;
Έναυσμα για την απασχόληση μου με την τοξοβολία αποτέλεσε η αδερφή μου. Αφού δοκίμασε μόνη της σε ένα προπονητικό camp το άθλημα, όντας αδερφές που τα κάναμε όλα μαζί, αποφάσισα να ξεκινήσω και εγώ. Τα πρώτα 5 χρόνια επικεντρώθηκα στο ολυμπιακό τόξο και ύστερα ανέπτυξα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το σύνθετο. Η αγάπη μου για το σύνθετο τόξο με οδήγησε στο να συνειδητοποιήσω πως θέλω να φτάσω ψηλά στον χώρο του αθλητισμού. Τα υπόλοιπα χρόνια αφοσιώθηκα στις πολύωρες προπονήσεις και στην εξέλιξη μου. Συνολικά ασχολούμαι 12 χρόνια με την τοξοβολία.
-Και οι υψηλές επιδόσεις ήλθαν σε μικρή ηλικία. Μιλήστε μας για τις διακρίσεις που έχετε λάβει. Τι θυσίες απαιτεί αυτό;
Στα 12 μου, το 2013 κατέκτησα για πρώτη φορά την πρώτη θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, η οποία είναι και η μόνη μου πανελλήνια διάκριση με το ολυμπιακό τόξο. Το 2016 είχα την πρώτη μου πανελλήνια διάκριση με το σύνθετο τόξο όπου κατέλαβα την 1η θέση στο κύπελλο Ελλάδος. Τη στιγμή εκείνη συνειδητοποίησα πως οι κόποι μου είχαν ξεκινήσει να ανταμείβονται. Έπειτα ακολούθησαν και άλλες πανελλήνιες διακρίσεις και μέχρι σήμερα κατέχω 6 πρωταθλήματα Ελλάδος, 2 κύπελλα Ελλάδος και 1 σχολικό πρωτάθλημα. Στα 16, δηλαδή το 2017 αποτέλεσα μέλος της εθνικής ομάδας στις νεανίδες σύνθετου τόξου και έτσι ξεκίνησα να συμμετέχω στο πανευρωπαϊκό κύπελλα και πρωταθλήματα. Το 2018 στα πλαίσια του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος νέων κατέκτησα την 6η θέση στην κατηγορία μεικτού ομαδικού νέων σύνθετου τόξου που ήταν η πρώτη μου αναγνώριση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο οι βόλτες με τους φίλους μου και τα ελεύθερα σαββατοκύριακα που χάθηκαν δεν ήταν λίγα ώστε να κατακτήσω τις διακρίσεις που προαναφέρθηκαν. Παρ’ όλα αυτά, η αγάπη και ο ενθουσιασμός μου για το άθλημα δεν με έκαναν να νιώθω ότι θυσιάζω την κοινωνική μου ζωή.
-Τι δυσκολίες έφερε η πανδημία στην αθλητική σας δραστηριότητα (προπονήσεις, διοργανώσεις); Και γενικότερα στη ζωή σας;
Στην αρχή οι προπονήσεις μειώθηκαν δραματικά. Βέβαια, αδυνατούσα να παρευρεθώ και σε αυτές τις λίγες προπονήσεις λόγω ύπαρξης ευπαθούς ομάδας στην οικογένεια μου, πράγμα που με επηρέασε αρνητικά στην ψυχολογία μου. Αυτό όμως δεν με εμπόδισε από το να συνεχίσω να ασχολούμαι με αυτό που αγαπώ. Για να διατηρήσω την αντοχή μου, έκανα καθημερινά διάφορες διατάσεις, ασκήσεις και παράλληλα ακολουθούσα μια ισορροπημένη διατροφή.
– Είστε και φοιτήτρια;
Ναι! Είμαι φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών και αυτήν την περίοδο διανύω το τέταρτο εξάμηνο του τμήματος Διοίκηση Επιχειρήσεων.
– Πώς είναι να ισορροπεί κανείς μεταξύ ακαδημαϊκών και αθλητικών υποχρεώσεων, εν μέσω λοκντάουν;
Για κάποιους μπορεί να φαντάζει δύσκολος ο συνδυασμός ακαδημαϊκών σπουδών και πρωταθλητισμού όμως με ένα πρόγραμμα που διατηρεί τις ισορροπίες, όλα είναι εφικτά. Για καλή μου τύχη στην Πάτρα με φιλοξένησε η ομάδα ΑΟΠ Ερμής και μου προσέφερε μια θέση στις προπονήσεις τους. Με αυτόν τον τρόπο μπορούσα να συνδυάσω και την φοιτητική και την αγωνιστική μου ζωή στην Πάτρα.
– Πώς βλέπει ένας νέος σήμερα όλη αυτή την κατάσταση;
Γενικότερα πιστεύω πως ο εγκλεισμός είναι κατά της φύσης των νέων και αποτελεί ακόμη μια πρωτόγνωρη κατάσταση που έχει αλλάξει δραματικά την ζωή μας. Όμως ο καθένας μας μπορεί να βρει διάφορους τρόπους για να ξεφύγει από την μονοτονία, την απομόνωση και την επαναλαμβανόμενη ρουτίνα. Την προσωπική μου διαφυγή αποτελεί η ζωγραφική. Η καραντίνα με βοήθησε να ανακαλύψω μια καινούργια και μάλιστα δημιουργική πτυχή του εαυτού μου. Πλέον, μαζί με την άθληση, η ζωγραφική έχει γίνει κομμάτι της καθημερινότητας μου. Μου αρέσει πολύ να ζωγραφίζω διάφορα πρόσωπα και να τα μοιράζομαι στα social media. Αυτή την στιγμή μοιράζομαι τις δημιουργίες μου στο tiktok με πάνω από 160.000 ακόλουθους !!
Μπορείτε να βρείτε την Αλεξάνδρα στα εξής : Tiktok @alexaportraits – Instagram @alexaportraits
Συνέντευξη απο: Νεκταρία Καρακώστα, Δημοσιογράφος Υγείας