Στον πόλεμο κατά του Covid-19 φρόντισε το ανοσοποιητικό σου

Home ΥΓΕΙΑ Στον πόλεμο κατά του Covid-19 φρόντισε το ανοσοποιητικό σου
covis19 dyo

Το φθινόπωρο και ο χειμώνας είναι εποχή γρίπης. Εκτός από την τακτική εποχική γρίπη, υποφέρουμε δυστυχώς από μια σοβαρή πανδημία του κοροναϊού Covid-19. Η Ελλάδα, όπως και πολλές άλλες χώρες, έχει εφαρμόσει πολύ ισχυρά και αποτελεσματικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του ιού, τα οποία δεν έχουν προηγούμενο σε περίοδο ειρήνης.

Μην πανικοβληθείτε

Παρόλο που κανένας σίγουρα δεν πρέπει να πάρει την πανδημία ελαφρά τη καρδία, ο πανικός δεν είναι αυτό που μας βοηθά να αποτρέψουμε ή να καταπολεμήσουμε τον κοροναϊό. Η διαφορά με αυτόν τον ιό είναι ότι είναι καινούριος για το ανοσοποιητικό όλων μας, ότι μολύνει πιο εύκολα από τη γρίπη, ότι γνωρίζουμε σχετικά λίγα για το πως λειτουργεί και πώς μεταλλάσσεται και ότι είναι πιο επιθετικός από το μέσο όρο της εποχιακής γρίπης για όσους ανήκουν στην ομάδα κινδύνου. Έχει σχετικά μεγαλύτερη θνητότητα, κατά μέσο όρο περίπου 1,5-2% έναντι 0,5% για την κανονική εποχιακή γρίπη.
Μέχρι να εφευρεθεί, να ελεγχθεί, να εγκριθεί, να παραχθεί μαζικά, να διανεμηθεί και να δοθεί αποτελεσματικό εμβόλιο σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού (κάποιος σίγουρα θα ξεκινήσει με τις πιο ευάλωτες ομάδες), όλο και περισσότεροι από εμάς (κατά προτίμηση σταδιακά) θα μολυνθούν.
Τώρα πρέπει να μιλήσουμε για τον ελέφαντα στο δωμάτιο: Πώς ο τρόπος ζωής και οι χρόνιες ανισορροπίες και ασθένειες παρεμβαίνουν και επηρεάζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Για να είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι για να αντισταθούμε σε λοίμωξη, πρέπει να βελτιστοποιήσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Εάν βεβαιωθούμε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε άριστη κατάσταση, μπορεί να μας προστατεύσει από τον ιό και δεν θα αρρωστήσουμε.

Πώς να προστατευτείτε χωρίς φάρμακα και εμβολιασμό

Το πιο σημαντικό είναι να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα όχι μόνο θα σας βοηθήσει να αντισταθείτε στα βακτήρια και τους ιούς, αλλά θα είστε πιο υγιείς καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα μας προστατεύει επίσης από τον καρκίνο, ο οποίος είναι τώρα μιά κύρια αιτία πρόωρου θανάτου, κάθε χρόνο.
Πολλά τρόφιμα περιέχουν αντιικούς και βακτηριοκτόνους παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει λοιμώξεις και να αποτρέψουν την ασθένεια ενισχύοντας την φυσική άμυνα του σώματος.
Μελέτη του Φεβρουαρίου του 2020 (Journal and Medical Virology) αναφέρει στις πιθανές θεραπείες για κορονοϊό τα εξής: Βιταμίνες A, B, C, D, E, τα μέταλλα σελήνιο, ψευδάργυρος και σίδηρος, καθώς και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από θαλασσινά. Είναι μια καλή ιδέα να παίρνετε ένα καλό συμπλήρωμα πολυβιταμινών και μετάλλων.

Βιταμίνη D

Βέλτιστο επίπεδο βιταμίνης D είναι μία από τις απόλυτα καλύτερες στρατηγικές για την αποφυγή ασθένειας απο όλους τους τύπους λοιμώξεων και η ανεπάρκεια της βιταμίνης D είναι πιθανότατα ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εποχική γρίπη και πολλές άλλες λοιμώξεις.
Τώρα νέες έρευνες δείχνουν ότι αυτό ισχύει και για το COVID-19. Μόνο τον Απρίλιο του 2020, 14 επιστημονικά άρθρα έχουν δημοσιευτεί σε ιατρικά περιοδικά που ασχολούνται με τη σχέση μεταξύ COVID-19 και βιταμίνης D. Αυτή είναι πιθανώς η πιο σημαντική και φθηνότερη ασφάλιση κατά της γρίπης και του COVID-19.

Η θεραπεία υποκατάστασης της βιταμίνης D θεωρείται πολύ ασφαλής και συνήθως δεν παρατηρούνται προβλήματα από τη χορήγησή της.
Άλλες φυσικές ουσίες που σύμφωνα με μελέτες μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού :

Βήτα D-γλυκάνες από μανιτάρια
Μελέτες δείχνουν ότι οι μύκητες βοηθούν τα λευκά αιμοσφαίρια να λειτουργούν άριστα. Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση λοιμώξεων.

Λακτοφερρίνη
Η λακτοφερρίνη είναι μια γλυκοπρωτεΐνη που εμπλέκεται στην ανοσοαπόκριση και σε πολλές άλλες λειτουργίες (Baveye 1999). Υπάρχει αφθονία στο γάλα (τόσο μητρικό γάλα, αγελαδινό γάλα όσο και γάλα από άλλα ζώα). Η λακτοφερρίνη έχει καλά τεκμηριωμένες αντιβακτηριακές, αντι-ιικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες (Malaczewska 2019, Wakabayashi 2014, Ishikawa 2013).

Εκχύλισμα μαύρων elderberry (Sambucol)
Κλινικές μελέτες στη Νορβηγία και το Ισραήλ έδειξαν ότι το εκχύλισμα ενός συγκεκριμένου τύπου μαύρου βατόμουρου έχει θετική επίδραση σε διάφορους τύπους γρίπης, με ασθενείς να αναρρώνουν μετά από 2-3 ημέρες με εκχύλισμα black elderberry σε σύγκριση με 4.5-5 ημέρες με το αντιγριππικό φάρμακο Tamiflu.

Τρώτε τρόφιμα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Για να καταπολεμήσετε τα κρυολογήματα, τη γρίπη και άλλες λοιμώξεις, όπως ο κοροναϊός, το σώμα σας χρειάζεται μια ποικιλία από θρεπτικά τρόφιμα, κυρίως πολλά φρέσκα λαχανικά και φρούτα. Αυτά περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών και επίσης ψευδάργυρο. Όλα αυτά είναι σημαντικά για το ανοσοποιητικό σύστημα. Το σωστό λίπος, όπως από ψάρια και ξηρούς καρπούς, μπορεί επίσης να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τρώτε κρεμμύδια και σκόρδο τακτικά
Τρώτε κρεμμύδια και σκόρδο τακτικά. Αυτά μπορούν να σας βοηθήσουν να πολεμήσετε μια συνεχιζόμενη μόλυνση Το σκόρδο περιέχει αλικίνη, αζοενίνη και θειοθειϊκό. Αυτά τα τρία βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμά τη μόλυνση και είναι αντιβακτηριακά. Το σκόρδο λειτουργεί ως ένα ευρύ φάσμα αντιβιοτικών, αλλά χωρίς τα βακτήρια να γίνουν ανθεκτικά.

Τρώτε λιπαρά ψάρια και συμπληρώματα ωμέγα 3
Το Ωμέγα 3 είναι απαραίτητο για τη διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος. .

Αποφύγετε τη ζάχαρη και τις επεξεργασμένες τροφές
Η ζάχαρη και τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα σχεδόν αμέσως.

Να τρώτε καρότα και πορτοκαλί λαχανικά
Τα πορτοκαλί λαχανικά προωθούν το υγιές δέρμα, το οποίο αποτελεί σημαντική προστασία από βακτηριακές λοιμώξεις. Δοκιμάστε τα καρότα, τη γλυκοπατάτα, τις ντομάτες και την κολοκύθα.

Γιαούρτι και Κεφίρ (Προβιοτικά)
Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι τα προβιοτικά ποτά, δηλαδή τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα με είδη Bifidobacteria και Lactobacilli, μπορούν να αυξήσουν την αντιιική ανοσολογική δράση και να μειώσουν την επίπτωση, τη σοβαρότητα και τη διάρκεια των ιογενών λοιμώξεων όπως η γρίπη (Lenoir-Wijnkoop 2019, Mousa 2017).

Ψευδάργυρος
Βρίσκουμε ψευδάργυρο σε στρείδια, άπαχο κόκκινο κρέας και κοτόπουλο, καρύδια και φασόλια. Ο ψευδάργυρος ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και μια ήπια ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να εξασθενήσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Φάτε βραζιλιάνικα φυστίκια για σελήνιο
Το σελήνιο είναι ένα από τα βασικά μέταλλα του οργανισμού και έχει σημαντικές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιιικές δραστικότητες στο σώμα. Η έλλειψη σεληνίου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από ιούς (Wrobel 2016).

Πιπέρι καγιέν και τσίλι
Το πιπέρι Cayenne και το τσίλι περιέχουν την ουσία καψαϊκίνη, η οποία αποτρέπει τα σήματα πόνου στον εγκέφαλο.

Η κοτόσουπα
Η επιστήμη επιβεβαίωσε τη σοφία της γιαγιάς: Η σούπα κοτόπουλου είναι χωρίς αμφιβολία καλή για κρυολογήματα.

Χυμός πορτοκαλιού
Δεδομένου ότι ο χυμός πορτοκαλιού περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, είναι ένα εξαιρετικό τρόφιμο για κρυολογήματα. Ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού περιέχει περίπου. 120 mg βιταμίνης C, το οποίο είναι ελαφρώς υψηλότερο από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση (90 mg). Θυμηθείτε ότι ο φρέσκος χυμός είναι καλύτερος, οπότε πιείτε φρεσκοστυμμένο χυμό αν μπορείτε.

Πράσινο τσάι
Πράσινο τσάι παρασκευάζεται από τα φύλλα του φυτού Camellia sinensis, το οποίο είναι ένα αειθαλές φυτό. Το πράσινο τσάι περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά και έχει επίσης ευεργετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα χάρη στην αλκυλαμίνη.

Πιπερρόριζα
Αν κρυολογήσετε στην Κίνα, κατά πάσα πιθανότητα θα σας προσφέρουν τσάι τζίντζερ . Το τζίντζερ έχει δειχθεί ότι έχει ήπιες αναλγητικές ιδιότητες και μπορεί να καταπολεμήσει ορισμένους ιούς.

Πίνετε νερό
Το νερό είναι το κλειδί για την ικανότητα του σώματος να μεταφέρει θρεπτικά συστατικά.


 

 

 


Η Health Editor Προτείνει: