Ποιές βιταμίνες καθυστερούν την εμφάνιση των γκρίζων μαλλιών;

Home ΟΜΟΡΦΙΑ Ποιές βιταμίνες καθυστερούν την εμφάνιση των γκρίζων μαλλιών;
mallia gkriza

Όσo μεγαλώνετε , τα γκρίζα μαλλιά αυξάνονται κατά 10% έως 20% κάθε 10 χρόνια μετά την ηλικία των 30 ετών, αλλά με την κατάλληλη διατροφή μπορεί να καθυστερήσετε αυτή τη διαδικασία. Δείτε ποιες βιταμίνες περιορίζουν τα γκρίζα μαλλιά.

Βιταμίνη Β12

Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 συνδέεται με το πρώιμο γκριζάρισμα των μαλλιώνΗ βιταμίνη Β12 συμβάλλει στην καλή κατάσταση του νευρικού συστήματος και συνεργάζεται με το φυλλικό οξύ και τη βιταμίνη Β9 για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Καθώς μεγαλώνετε, μειώνεται η ικανότητα του οργανισμού σας να απορροφήσει τη βιταμίνη Β12 από τις τροφές.

Που θα την βρείτε: στα δημητριακά, που είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη Β-12, καθώςκαι στα αυγά, στο συκώτι, στα νεφρά, στα ψάρια και στα οστρακοειδή.

Φυλλικό οξύ

Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β-9 μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών. Όπως η βιταμίνη Β12, έτσι και το φυλλικό οξύ είναι αναγκαίο για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Επίσης, είναι απαραίτητο για την παραγωγή της μεθειονίνης, ενός αμινοξέος που είναι σημαντικό για τον
χρωματισμό των μαλλιών.

Που θα το βρείτε: τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ περιλαμβάνουν το σπανάκι, το κατσαρό λάχανο, οι φακές, τα ρεβίθια, τα σπαράγγια, το μαγειρεμένο ρύζι και τα ζυμαρικά.

Χαλκός και Σίδηρος

Μια ανεπάρκεια σε χαλκό ή σίδηρο μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες της πρόωρης γήρανσης των μαλλιών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2012 στην επιστημονική επιθεώρηση Biological Trace Element Research. Όι επιστήμονες διαπίστωσαν μεγάλη συσχέτιση μεταξύ του χαμηλού επιπέδου τουχαλκού και του
πρόωρου γκριζαρίσματος των μαλλιών στους συμμετέχοντες στην έρευνα. Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου ήταν επίσης εμφανή σε αυτή τη διαπίστωση. Ό χαλκός είναι απαραίτητος για την υγιή λειτουργία πολλών βασικών ενζύμων στο σώμα και ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη δημιουργία ερυθρών
αιμοσφαιρίων.

Που θα τα βρείτε: τροφές πλούσιες σε χαλκό είναι το συκώτι, τα στρείδια, οι αχιβάδες, τα φιστίκια κάσιους, τα φουντούκια, τα αμύγδαλα και οι φακές. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το μοσχάρι, το σπανάκι και οι φακές.