Πόσο συχνά αλλάζουμε πετσέτα και σφουγγάρι;
Δυστυχώς συνέχεια! «Αμέσως μόλις χρησιμοποιήσουμε για πρώτη φορά μια καθαρή πετσέτα, τη γεμίζουμε βακτήρια, νεκρά δερματικά κύτταρα και μόρια σωματικών εκκριμάτων, δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες για την επιβίωση και ανάπτυξη μυκήτων, βακτηρίων και ιών. Όσο περισσότερο μάλιστα μένει υγρή η πετσέτα τόσο περισσότεροι γίνονται όλοι αυτοί οι μικροοργανισμοί», τονίζει ο δερματολόγος Μάρκος Μιχελάκης.
Οι πετσέτες δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροοργανισμών επειδή συνδυάζουν νερό, υψηλή θερμοκρασία, οξυγόνο, τροφή (από τα νεκρά δερματικά κύτταρα και τα άλλα κατάλοιπα του δέρματος) και ουδέτερο pH.
Ειδικά το χειμώνα, που τα επίπεδα υγρασίας στην ατμόσφαιρα είναι αυξημένα, πρέπει να πλένουμε την πετσέτα του μπάνιου συχνότερα απ’ ό,τι το καλοκαίρι. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι η πετσέτα να αλλάζει στις τρεις χρήσεις ή -αν τη στεγνώνετε πολύ καλά μεταξύ των χρήσεων- τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
Η έτερη «εστία μικροβίων» του μπάνιου μας είναι το σφουγγάρι. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι προτιμότερο να σαπουνιζόμαστε με γυμνά χέρια, ειδικά στην εποχή μας, που το καθημερινό μπάνιο έχει εξαλείψει την ανάγκη να τρίβουμε το σώμα μας με σφουγγάρι. Σε κάθε περίπτωση όταν χρησιμοποιούμε σφουγγάρι πρέπει να το στεγνώνουμε πολύ καλά και να το αλλάζουμε συχνά!