​Να βάλω το περσινό αντηλιακό… ή καλύτερα όχι;

Home ΟΜΟΡΦΙΑ ​Να βάλω το περσινό αντηλιακό… ή καλύτερα όχι;
sunscreen application

Είναι δίχως άλλο, το πιο συχνό δίλημμα της εποχής. Τι κάνουμε με το μισογεμάτο αντηλιακό που ξέμεινε στο νεσεσέρ των περσινών μας διακοπών; Έχει «χαλάσει» ή να το πάρουμε και φέτος για να μην πάει χαμένο; Στο σημερινό μας post έχουμε τις απαντήσεις.

Είτε μετράμε μέρες για τις καλοκαιρινές μας διακοπές είτε περιμένουμε απλά την επόμενη μίνι απόδραση του σαββατοκύριακου σε μια κοντινή παραλία, έχουμε ήδη διαλέξει το μαγιό, το παρεό, τα γυαλιά, το καπέλο που θα φορέσουμε, ακόμα και την ψάθινη τσάντα που θα παίρνουμε στη θάλασσα. Και από αντηλιακό; Μήπως να τελειώσουμε πρώτα το περσινό μας και μετά να αγοράσουμε καινούργιο;

Είναι μια σκέψη που, για να είμαστε ειλικρινείς, πολλές από εμάς κάνουμε- προφανώς δεν μας αρέσει να πετάμε κάτι που έχουμε πληρώσει, έστω και φτηνά. Και, τις περισσότερες φορές, ανοίγουμε το αντηλιακό, τσεκάρουμε την υφή του, το μυρίζουμε και αν δεν μας φανεί «χαλασμένο» το βάζουμε ικανοποιημένες στο καλοκαιρινό μας νεσεσέρ.

Κάνουμε όμως σωστά; Πολλοί επιστήμονες θα απαντήσουν «μάλλον όχι». Κάποιοι άλλοι θα μας καθησυχάσουν λέγοντάς μας ότι τα αντηλιακά είναι σχεδιασμένα να αντέχουν τον ήλιο και την ταλαιπωρία, επομένως δεν «χαλάνε» τόσο εύκολα. Εμείς πάντως συγκεντρώσαμε τα στοιχεία που καλό είναι να γνωρίζετε πριν αποφασίσετε ότι το περσινό σας αντηλιακό είναι … summerproof, έτοιμο για χρήση και αυτό το καλοκαίρι.

Πότε λήγει ένα αντηλιακό; Όπως όλα τα καλλυντικά προϊόντα, έτσι και τα αντηλιακά έχουν ημερομηνία λήξης. Σε αρκετά από αυτά θα δείτε και το χαρακτηριστικό σύμβολο στη συσκευασία -το βαζάκι με το ανοιχτό καπάκι και δίπλα έναν αριθμό με ένα γράμμα, π.χ. αν γράφει 12Μ, σημαίνει ότι η διάρκεια της ζωής τους, αφότου ανοιχτούν, είναι ένας χρόνος. Σύμφωνα με τον FDA, τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, τα αντηλιακά λήγουν 3 χρόνια -το πολύ- μετά την ημερομηνία παραγωγής τους, αν διατηρηθούν σε σκιερό και δροσερό περιβάλλον και δεν ανοιχτούν.

Στην πράξη όμως, το σύμβολο αυτό δεν μας λέει όλη την αλήθεια, αφού με την…άστατη ζωή που κάνουν τα αντηλιακά, δύσκολα φτάνουν σώα και αβλαβή στην προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης. Βλέπετε, αντίθετα με τα άλλα καλλυντικά που απολαμβάνουν την ασφάλεια του μπάνιου μας, αυτά, δοκιμάζουν τις αντοχές τους, ταξιδεύοντας μαζί μας τα καλοκαίρια υπο-μένοντας για ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο της παραλίας. Μάλλον δεν έχει άδικο η Γαλλίδα δερματολόγος που δηλώνει: “προτιμώ να χρησιμοποιήσω μια «ληγμένη» αλλά κλειστή αντηλιακή κρέμα, παρά μια κρέμα που δεν έχει ξεπεράσει το χρόνο ζωής της αλλά έχει ανοιχτεί και έχει παραμείνει για μέρες στην παραλία”…

Το ερώτημα είναι πώς καταλαβαίνουμε, αν ένα αντηλιακό είναι πρόωρα «ληγμένο» και τι θα μπορούσε να μας συμβεί αν το χρησιμοποιήσουμε . Όπως τονίζουν οι ειδικοί, τα σημάδια αλλοίωσης σε ένα αντηλιακό δεν είναι πάντα ορατά. Σπάνια θα μας μυρίσει περίεργα -θα πρέπει να έχει μολυνθεί από βακτήρια-ή θα το δούμε να «νερουλιάζει»-εκτός κι αν πρόκειται για το γαλάκτωμα που αγοράσαμε το 2015…Πιο συχνά βλέπουμε αλλαγές στο χρώμα ή την υφή του. Όταν σκουραίνει ή δεν απλώνεται ομοιόμορφα, είναι σημάδι πως η ισορροπία της φόρμουλας ανάμεσα στα ενεργά και μη ενεργά συστατικά που περιέχει έχει διαταραχθεί. Ακόμα όμως κι αν υποθέσουμε ότι οι επιφανειακές αλλοιώσεις δεν μας ενοχλούν, δεν θα πρέπει παραβλέψουμε την αόρατη αλλά και πιο σοβαρή…ζημιά που έχει πάθει πιθανότατα το περσινό αντηλιακό μας: την αποδυνάμωση των φίλτρων προστασίας.

Τι συμβαίνει με τα χημικά και τι με τα ορυκτά φίλτρα: Τα συστατικά που περιέχουν τα χημικά φίλτρα αλλοιώνονται σε μοριακό επίπεδο. Η στέρεη δομή τους, που τους επιτρέπει να απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία χαλαρώνει και δεν καταφέρνουν να μπλοκάρουν όλες τις βλαβερές ακτίνες UV. Τα ορυκτά φίλτρα πάλι, ενώ δεν αλλοιώνονται, παύουν να προστατεύουν σωστά την επιδερμίδα. Κάτω από κανονικές συνθήκες, τα μικροσωματίδια διοξειδίου του τιτανίου και οξειδίου του ψευδαργύρου είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα στην αντηλιακή σύνθεση. Με τον καιρό όμως τα μικροσωματίδια αυτά «κολλάνε» μεταξύ τους με αποτέλεσμα όταν απλώνουμε το αντηλιακό, τα φίλτρα αλλού να περισσεύουν και αλλού να λείπουν…

Πόσο SPF έχει… περισσέψει από πέρυσι; Μολονότι δεν είναι ακόμα σαφές, πόσο γρήγορα ένα αντηλιακό μπορεί να χάσει μέρος της δράσης του, όλοι συμφωνούν πως η πολύωρη έκθεση στο δυνατό φως του ήλιου και στις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται το καλοκαίρι-π.χ. στην παραλία ή σε ένα αυτοκίνητο παρκαρισμένο στο λιοπύρι -, μειώνουν τη δύναμη των φίλτρων ακόμα και στο μισό, με συνέπεια ο δείκτης του να προσφέρει πολύ μικρότερη προστασία από αυτήν που υπόσχεται. Οι περισσότεροι ειδικοί λένε πως όσο χαμηλότερο είναι το SPF, τόσο γρηγορότερα θα χάσει την ικανότητά του να μας προστατεύει αποτελεσματικά κι αυτό γιατί ένα αντηλιακό με SPF 50 και ένα άλλο, με SPF15, έστω κι αν ανήκουν στην ίδια σειρά και έχουν την ίδια ακριβώς φόρμουλα, διαφέρουν ως προς την περιεκτικότητά τους σε ενεργά συστατικά (φίλτρα). Έτσι, ενώ το πρώτο ίσως διατηρεί ακόμα μέρος της δύναμής του, το δεύτερο πιθανότατα την έχει εξαντλήσει.

Μήπως υπερβάλλουμε λίγο; Υπάρχει όμως και ο αντίλογος. Τον «σπόρο της αμφιβολίας» έριξε το 2017, μια Ιταλική ένωση καταναλωτών η οποία σκέφτηκε να κάνει ένα μικρό τεστ για να διαπιστώσει την αποτελεσματικότητα των αντηλιακών από τη μια χρονιά στην άλλη. Συγκέντρωσε λοιπόν οκτώ από τα πιο γνωστά αντηλιακά της αγοράς, με SPF50+ και με μια προσομοίωση στο εργαστήριο, τα εξέθεσε σε συνθήκες ανάλογες με αυτές που θα ίσχυαν αν είχαν ανοιχτεί και χρησιμοποιηθεί 12 μήνες πριν – π.χ. έκθεση στον ήλιο και σε υψηλές θερμοκρασίες, έως 40ο επί 15 μέρες, επαναλαμβανόμενο άνοιγμα και κλείσιμο της συσκευασίας κλπ. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Κανένα από τα προϊόντα δεν παρουσίασε αλλοιώσεις ως προς την υφή, το χρώμα ή τη μυρωδιά και το πιο ενδιαφέρον, ο δείκτης προστασίας σε όλα, είχε παραμείνει στο SPF50+!

Skingurus say: Το πρόβλημα είναι πως όλες εμείς, που μάλλον δεν διαθέτουμε… χημικό εργαστήριο στο σπίτι μας, δεν θα μάθουμε ποτέ τι ισχύει πραγματικά: αν το περσινό μας 50άρι συνεχίζει να είναι 50άρι ή αν το 30άρι λάδι μας έπεσε στο 10! Θα λέγαμε λοιπόν ότι καλύτερα να μην το ρισκάρουμε γιατί το ηλιακό έγκαυμα και η φωτογήρανση καραδοκούν…

Το ερώτημα βέβαια παραμένει: δεν είναι κρίμα να το πετάξουμε; «Ναι, κρίμα είναι» θα απαντήσουμε κι εμείς, «αλλά μπορούμε να το αξιοποιήσουμε αλλιώς». Ακόμα κι αν η αντηλιακή του δύναμη έχει…μαραθεί, δεν παύει να είναι μια πολύ καλή ενυδατική σύνθεση την οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σαν κρέμα σώματος. Αν μάλιστα έχει και άρωμα, θα μυρίζουμε καλοκαίρι όλο το χρόνο!

Πηγή: www.skingurus.gr