blowdry hair how to 32 hair oiling benefits homepage 1280x720 1

Πέφτουν τα μαλλιά σας; Βρήκαμε τον τρόπο να το αντιμετωπίσετε

Ο πρώτος κανόνας είναι να το πάρετε ψύχραιμα. Η τριχόπτωση είναι μέρος της καθημερινής ζωής. Αυτό μπορείτε να το αντιληφθείτε από τις τρίχες στο πάτωμα αλλά και από αυτές που συσσωρεύονται στο ντους.

Σύμφωνα με έρευνες, η τριχόπτωση είναι απόλυτα φυσιολογική, και κατά μέσο όρο, χάνετε περίπου 80 τρίχες την ημέρα. Αν όμως ξεκινήσετε να παρατηρείτε ένα ρυθμό συχνότερο από τον κανονικό τότε υπάρχουν τόσα πολλά πιθανά ερεθίσματα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπίσετε τον ακριβή λόγο για τον οποίο πέφτουν οι τρίχες σας και, κατά συνέπεια να το επιλύσετε.

Δείτε πώς λειτουργεί ο κύκλος ανάπτυξης των μαλλιών

Κάθε θυλάκιο στο τριχωτό της κεφαλής περνά από τρία στάδια ενός κύκλου ζωής. Όλα ξεκινούν με την αναγέννηση, όπου είναι η ενεργή φάση ανάπτυξης, η οποία μπορεί να διαρκέσει μεταξύ 2-7 ετών κατά την οποία τα μαλλιά γίνονται μακρύτερα και πυκνότερα. Μετά έρχεται η καταγέννεση ή μεταβατική φάση, όπου ο θύλακας της τρίχας μετακινείται για μικρό χρονικό διάστημα. Όταν η ίνα της τρίχας σταματά να αναπτύσσεται, ακολουθούμενη από τη φάση ηρεμίας ή τελογέννεσης που διαρκεί περίπου 3 μήνες. Κατά τη διάρκεια της τελογέννεσης, η παλιά τρίχα ωθείται σταδιακά προς τα πάνω προς την επιφάνεια του δέρματος προτού στη συνέχεια απορριφθεί φυσικά και αντικατασταθεί με μια νέα αναδυόμενη τρίχα φάσης αναγέννησης.

Σε μια τυπική κεφαλή, κάθε θύλακος βρίσκεται σε διαφορετικό στάδιο σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, οπότε πιθανότατα δεν θα παρατηρήσετε όλη αυτή τη διαδικασία να συμβαίνει πρακτικά. Αυτός ο κύκλος συνεχίζεται επανειλημμένα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής και κάθε θύλακας κινείται ανεξάρτητα από τους γειτονικούς θύλακες, πράγμα που σημαίνει ότι η ανθρώπινη τριχοφυΐα είναι ασύγχρονη. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η τριχόπτωση είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα για τις γυναίκες. Έρευνα δείχνουν ότι τουλάχιστον 1 στις 3 γυναίκες θα υποφέρει από απώλεια μαλλιών ή μειωμένο όγκο μαλλιών κάποια στιγμή στη ζωή της.

Υπάρχουν 2 διαφορετικές οδοί για την απώλεια μαλλιών

  1. Γενετικός

Υπάρχει πιθανότητα να έχετε γενετική προδιάθεση για αραίωση μαλλιών, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να δείτε μια προοδευτική, σταδιακή μείωση του όγκου των μαλλιών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ορισμένα τριχοθυλάκια είναι ευαίσθητα στις ανδρικές ορμόνες – και αυτή η ευαισθησία αναγκάζει τους θύλακες να συρρικνώνονται σταδιακά και να παράγουν ελαφρώς πιο λεπτές και κοντές τρίχες με κάθε κύκλο τριχοφυΐας που περνάει.

2. Αντιδραστικός

Αυτό σημαίνει ότι η τριχόπτωση είναι αποτέλεσμα ενός συγκεκριμένου περιστατικού. Η υπερβολική καθημερινή απώλεια μαλλιών (η οποία είναι γνωστή ως telogen effluvium) δεν εξαρτάται από την ύπαρξη γενετικής προδιάθεσης, συμβαίνει ως αποτέλεσμα εσωτερικής ανισορροπίας ή αναστάτωσης, όπως διατροφική διαταραχή, έντονο στρες, δίαιτα ή ασθένεια.

Ποιοι είναι οι 5 συνηθέστεροι λόγοι;

  1. Ορμονική ανισορροπία: Μια ορμονική ανισορροπία μπορεί να οδηγήσει σε ένα πλήθος ενοχλητικών προβλημάτων υγείας και ομορφιάς, από την ακμή των ενηλίκων μέχρι την αύξηση βάρους. Εάν οι ορμόνες σας είναι εκτός λειτουργίας, τα αποτελέσματα θα ακτινοβολούν σε ολόκληρο το σώμα (και φυσικά, αυτό περιλαμβάνει τα μαλλιά σας).
  2. Στρες: Δεν είναι μύθος ότι το υπερβολικό άγχος μπορεί κυριολεκτικά να κάνει τα μαλλιά σας να πέφτουν. Πώς συμβαίνει αυτό; Λοιπόν, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ανδρογόνων (ανδρική ορμόνη), η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών.
  3. Σιδηροπενική αναιμία: Μία από τις πιο κοινές αιτίες τριχόπτωσης στις γυναίκες είναι η έλλειψη σιδήρου. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή πρωτεΐνης των κυττάρων της τρίχας. Εάν έχετε αμφιβολίες, είναι καλύτερο να μιλήσετε με τον γιατρό σας για συμβουλές σχετικά με έλλειψη σιδήρου, καθώς μπορεί να συστήσει μια εξέταση αίματος για να επιβεβαιώσει τη σωστή θεραπεία.
  4. Υποθυρεοειδισμός και υπερθυρεοειδισμός: Ο θυρεοειδής αδένας βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού του σώματος ελέγχοντας την παραγωγή πρωτεϊνών και τη χρήση οξυγόνου στους ιστούς. Οποιαδήποτε ανισορροπία του θυρεοειδούς μπορεί επομένως να επηρεάσει τους θύλακες των τριχών.
  5. Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12: Η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι και να έχετε χαμηλή ενέργεια, σας φαίνεται οικείο; Λοιπόν, τα αποτελέσματα δε σταματούν εκεί, μπορεί επίσης να επηρεάσουν και στα μαλλιά σας. Η λύση και εδώ είναι να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Πηγή: glow.gr