Παχυσαρκία: ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για θάνατο από COVID-19

Home ΥΓΕΙΑ Παχυσαρκία: ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για θάνατο από COVID-19
obesity

Σύμφωνα με τον Δρ. Ηρακλή Αβραμόπουλο, Ειδικό Παθολόγο με ειδίκευση στον σακχαρώδη διαβήτη και την υπέρταση (Medweb.gr), η πλειοψηφία των θανάτων από COVID-19 παγκοσμίως, ήταν σε χώρες όπου πολλοί άνθρωποι είναι παχύσαρκοι, με ποσοστά θνησιμότητας από τον κορωνοϊό 10 φορές υψηλότερα στις χώρες όπου τουλάχιστον το 50% των ενηλίκων είναι υπέρβαροι, σύμφωνα με μια παγκόσμια μελέτη.

Η δημοσίευση, η οποία περιέγραψε μια «δραματική» συσχέτιση μεταξύ των θανάτων από COVID-19 και της παχυσαρκίας των χωρών, διαπίστωσε ότι το 90% ή 2,2 εκατομμύρια εκ των 2,5 εκατομμυρίων θανάτων από την πανδημία μέχρι στιγμής, ήταν σε χώρες με υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας.

Η μελέτη ανέλυσε τα στοιχεία θανάτου από COVID-19 από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την παχυσαρκία.

Είναι εντυπωσιακό ότι δεν υπάρχει ούτε μια χώρα όπου οι άνθρωποι γενικά δεν είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι με υψηλά ποσοστά θανάτου COVID-19.

Χώρες όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα θανάτων από COVID-19, καθώς και πολύ χαμηλά επίπεδα παχυσαρκίας στους ενήλικες. Αυτές οι χώρες έδωσαν στο παρελθόν προτεραιότητα στη δημόσια υγεία με μια σειρά μέτρων, συμπεριλαμβανομένου του βάρους του πληθυσμού, και αυτό απέδωσε τώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αντίθετα, η μελέτη διαπίστωσε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, για παράδειγμα, τόσο τα ποσοστά θανάτου COVID-19 όσο και τα επίπεδα παχυσαρκίας ήταν από τα υψηλότερα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό θανάτων από τον κοροναϊό στον κόσμο και το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας – 184 θάνατοι COVID-19 ανά 100.000 και 63,7% των ενηλίκων είναι υπέρβαροι, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ – ακολουθούμενο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με 152,49 COVID-19 θανάτους ανά 100.000 και 67,9% των ενηλίκων υπέρβαρους.

Φαίνεται ότι η παχυσαρκία πρέπει να αναγνωριστεί ως βασικός παράγοντας κινδύνου για COVID-19 και να ληφθεί υπόψη στον σχεδιασμό του εμβολιασμού.

Όπως και άλλα νοσήματα όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, τα άτομα με παχυσαρκία πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για να πάρουν προτεραιότητα στα προγράμματα εμβολιασμού σε όλο τον κόσμο.