Η ουλίτιδα είναι μια κοινή και ήπια μορφή ασθένειας των ούλων (περιοδοντική νόσος) που προκαλεί ερεθισμό, ερυθρότητα και πρήξιμο (φλεγμονή) των ούλων σας, (το μέρος των ούλων σας γύρω από τη βάση των δοντιών σας). Είναι σημαντικό να λαμβάνετε σοβαρά υπόψη την ουλίτιδα και να την αντιμετωπίζετε αμέσως. Η ουλίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε πολύ πιο σοβαρή ασθένεια των ούλων που ονομάζεται περιοδοντίτιδα και απώλεια δοντιών. Η πιο κοινή αιτία της ουλίτιδας είναι η κακή στοματική υγιεινή. Οι καλές συνήθειες στοματικής υγείας, όπως το βούρτσισμα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, το νήμα καθημερινά και ο τακτικός οδοντικός έλεγχος, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και την αντιστροφή της ουλίτιδας. Σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Mayo Clinic.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
- Πρησμένα ούλα
- Σκούρα κόκκινα ούλα
- Τα ούλα που αιμορραγούν εύκολα όταν βουρτσίζετε ή κάνετε νήμα
- Κακή αναπνοή
- Μαλακά ούλα
Πότε να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο σας;
Εάν παρατηρήσετε σημάδια και συμπτώματα ουλίτιδας, προγραμματίστε ραντεβού με τον οδοντίατρό σας. Όσο πιο γρήγορα αναζητάτε φροντίδα, τόσο μικρότερες θα είναι οι πιθανότητές σας να χειροτέρεψε τα συμπτώματ
α της ουλίτιδας και να αποτρέψετε την εξέλιξή της σε περιοδοντίτιδα.
Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν ουλίτιδα;
- Έχει σχηματιστεί πλάκα στα δόντια σας. Η πλάκα είναι μια αόρατη, κολλώδης μεμβράνη που αποτελείται κυρίως από βακτήρια που σχηματίζονται στα δόντια σας όταν τα άμυλα και τα σάκχαρα στα τρόφιμα αλληλεπιδρούν με βακτήρια που βρίσκονται συνήθως στο στόμα σας. Η πλάκα απαιτεί καθημερινή αφαίρεση, επειδή σχηματίζεται ξανά γρήγορα.
- Η πλάκα μετατρέπεται σε πέτρα. Η πλάκα που μένει στα δόντια σας μπορεί να σκληρύνει κάτω από τα ούλα σας Το ταρτάρ καθιστά την πλάκα πιο δύσκολη να αφαιρεθεί, δημιουργεί μια προστατευτική ασπίδα για τα βακτήρια και προκαλεί ερεθισμό κατά μήκος της γραμμής των ούλων. Χρειάζεστε επαγγελματικό οδοντικό καθαρισμό για να αφαιρέσετε τη πέτρα.
- Προκαλείται φλεγμονή στα ούλα. Όσο περισσότερο παραμείνει η πλάκα και η πέτρα στα δόντια σας, τόσο περισσότερο ερεθίζουν τα ούλα, το μέρος των ούλων σας γύρω από τη βάση των δοντιών σας, προκαλώντας φλεγμονή. Με τον καιρό, τα ούλα σας διογκώνονται και αιμορραγούν εύκολα. Μπορεί επίσης να προκληθεί φθορά των δοντιών (τερηδόνα). Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η ουλίτιδα μπορεί να προχωρήσει σε περιοδοντίτιδα και ενδεχομένως απώλεια δοντιών.
Ποιοι είναι οι επικίνδυνοι παράγοντες;
- Κακές συνήθειες στοματικής υγιεινής
- Κάπνισμα
- Μεγαλύτερη ηλικία
- Ξηρό στόμα
- Κακή διατροφή, συμπεριλαμβανομένης της ανεπάρκειας βιταμίνης C
- Οδοντικές αποκαταστάσεις που δεν ταιριάζουν σωστά ή στραβά δόντια που είναι δύσκολο να καθαριστούν
- Καταστάσεις που μειώνουν την ανοσία όπως λευχαιμία, HIV / AIDS ή θεραπεία καρκίνου
- Ορμονικές αλλαγές, όπως αυτές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, τον εμμηνορροϊκό κύκλο ή τη χρήση χαπιών ελέγχου των γεννήσεων
- Γονίδια
- Ιατρικές παθήσεις όπως ορισμένες ιογενείς και μυκητιασικές λοιμώξεις
Τι πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε την ουλίτιδα
- Καλή στοματική υγιεινή. Αυτό σημαίνει να βουρτσίζετε τα δόντια σας για δύο λεπτά τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα το πρωί και πριν πάτε για ύπνο και το νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Ακόμα καλύτερα, βουρτσίστε μετά από κάθε γεύμα ή σνακ ή όπως σας προτείνει ο οδοντίατρός σας. Το νήμα πριν το βούρτσισμα θα σας επιτρέπει να καθαρίσετε τα υπολείμματα φαγητού σωματίδια και τα βακτήρια.
- Τακτικές οδοντιατρικές επισκέψεις. Επισκεφτείτε τακτικά τον οδοντίατρο σας για καθαρισμό, συνήθως κάθε 6 έως 12 μήνες. Εάν έχετε παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης περιοδοντίτιδας όπως ξηροστομία, λήψη ορισμένων φαρμάκων ή κάπνισμα μπορεί να χρειάζεστε επαγγελματικό καθαρισμό πιο συχνά. Οι ετήσιες οδοντιατρικές ακτινογραφίες μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό ασθενειών που δεν εμφανίζονται με οπτική οδοντική εξέταση και παρακολουθούν τις αλλαγές στην οδοντική σας υγεία.
- Καλές πρακτικές υγείας. Πρακτικές όπως η υγιεινή διατροφή και η διαχείριση του σακχάρου στο αίμα εάν έχετε διαβήτη είναι επίσης σημαντικές για τη διατήρηση της υγείας των ούλων.