lips

Όταν οι ρυτίδες…μιλούν

Αν έχετε παρατηρήσει λεπτές, κάθετες γραμμές να κάνουν πρόωρα την εμφάνισή τους, ακριβώς πάνω από το άνω χείλος, οι πιθανότητες είναι ότι είτε είστε ακόμα καπνίστρια, είτε κάνετε duckface σε κάθε story που ανεβάζετε, είτε απλά σας αρέσει πολύ να πίνετε τον freddo σας με καλαμάκι. Μπορείτε να τις προλάβετε ή να τις απαλύνετε; Κι αν ναι, πώς;

Τις αποκαλούν «γραμμές του καπνιστή», «barcode lines» ή «lipstick lines». Είναι εξαιρετικά λεπτές, αλλά μπορεί να σχηματιστούν πολλές ταυτόχρονα, γι’ αυτό και δεν κρύβονται εύκολα- ιδίως όταν το κραγιόν χάνεται μέσα στις …χαραμάδες και μοιάζει να «αιμορραγεί». Οι λεπτές γραμμές γύρω από την περιοχή του άνω χείλους, όσο δύσκολο είναι να προληφθούν άλλο τόσο είναι να αντιμετωπιστούν. Όχι όμως και ακατόρθωτο. Ας δούμε όμως πρώτα ποιοι παράγοντες ευνοούν την εμφάνισή τους.

Τι …γερνάει τα χείλη;

Οι εκφράσεις μας. Τα χαμόγελα, ο θυμός, ή το στρες μας «ζωγραφίζονται» καθημερινά στο πρόσωπό μας και από τις επαναλαμβανόμενες συσπάσεις του μυ που περιβάλλει το στόμα (Orbicularis oris). Αυτές οι εκφράσεις συμβάλλουν σημαντικά στην εμφάνιση γραμμών πάνω από τα χείλη που με το πέρασμα του χρόνου μπορούν να βαθύνουν και να γίνουν ρυτίδες.

Ο χρόνος που περνά. Το δέρμα μας αποτελείται από δομικά στοιχεία πρωτεϊνών, όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη, που έχουν σχεδιαστεί για να το διατηρούν σφριγηλό και ελαστικό. Ήδη όμως από τη δεκαετία των είκοσι, η παραγωγή τους στο δέρμα αρχίζει να μειώνεται κατά περίπου 1% κάθε χρόνο. Για τα χείλη, η φυσιολογική αυτή διαδικασία μεταφράζεται σε λέπτυνση και απώλεια όγκου. Το περίγραμμά τους γίνεται πιο επίπεδο και λιγότερο καθορισμένο, ενώ στην περιοχή μεταξύ του άνω χείλους και της μύτης – ένα σημείο δύσκολο για τη δημιουργία νέου κολλαγόνου- εμφανίζονται λεπτές, κάθετες ρυτίδες. Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, τα χείλη δεν έχουν καθόλου σμηγματογόνους αδένες και με τα επίπεδα των λιπιδίων στο δέρμα να μειώνονται σημαντικά με την ηλικία, παρουσιάζουν έντονη ξηρότητα που οδηγεί σε ακόμα βαθύτερες ρυτίδες και πτυχώσεις.

Το περιβάλλον

Η διαδικασία υποβάθμισης του κολλαγόνου επιδεινώνεται και από εξωτερικούς παράγοντες, με τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου να είναι ο μεγαλύτερος εχθρός. Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε ο ήλιος συμβάλλει στο 80% της ορατής γήρανσης του δέρματος και επειδή τα χείλη -μια ιδιαίτερα ευάλωτη ζώνη- συχνά μένουν απροστάτευτα, η πρόωρη εμφάνιση λεπτών γραμμών στην περιοχή, είναι πολύ πιθανή.

Το κάπνισμα και άλλα …δεινά

Δεν λέγονται τυχαία «γραμμές του καπνιστή». Το κάπνισμα κάθε είδους (με παραδοσιακό τσιγάρο, ηλεκτρονικό ή άτμισμα) μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση γραμμών γύρω από τα χείλη. Αυτό συμβαίνει με δύο διαφορετικούς τρόπους: Ο ένας είναι ότι η νικοτίνη και οι άλλες τοξίνες του κλασικού τσιγάρου, περιορίζουν τη ροή του οξυγόνου και των ζωτικών θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα και επιταχύνουν τη διάσπαση του κολλαγόνου και της ελαστίνης. Η άλλη κύρια αιτία είναι η επαναλαμβανόμενη κίνηση των χειλιών όταν εισπνέουμε τον καπνό, που ευνοεί τον σχηματισμό δυναμικών ρυτίδων – δηλαδή εκείνων που αναπτύσσονται όταν κάνουμε επανειλημμέναορισμένες εκφράσεις του προσώπου. Με τον καιρό, το δέρμα χάνει την ανθεκτικότητά του και αυτές οι γραμμές αρχίζουν να παραμένουν, ακόμα και όταν έχουμε σταματήσει να σφίγγουμε τα χείλη μας. Αλλά ακόμη και αν δεν έχουμε καπνίσει ποτέ, είναι πολύ πιθανό, οι γραμμές του καπνιστή να εμφανιστούν από μια παρόμοια μυϊκή κίνηση – πίνοντας καθημερινά τον καφέ και το smoothie μας με το καλαμάκι ή βγάζοντας αμέτρητες selfies με τη γνωστή πόζα duckface…

Πώς θα προλάβουμε τις γραμμές;

Προφανώς δεν θα πάψουμε να δηλώνουμε τα συναισθήματά μας μέσα από τις εκφράσεις του προσώπου και ειδικότερα των χειλιών μας, μόνο και μόνο για να μην κάνουμε ρυτίδες, ούτε μπορούμε φυσικά να σταματήσουμε το χρόνο. Μπορούμε όμως να αλλάξουμε συνήθειες. Για παράδειγμα, αν εξοστρακίσουμε από τη ζωή μας το τσιγάρο και περιορίσουμε -όσο γίνεται- την κατανάλωση αναψυκτικών και ροφημάτων που πίνονται με καλαμάκι θα έχουμε ήδη κάνει ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αν δεσμευτούμε ότι θα θυμόμαστε να απλώνουμε το αντηλιακό μας και στα χείλη, θα έχουμε εξασφαλίσει ένα ισχυρό προστατευτικό φράγμα ανάμεσα στην ευαίσθητη επιδερμίδα τους και στις «βολές» των ακτινών UV του ήλιου. Τέλος, ενυδατώνοντας καθημερινά την περιοχή και χρησιμοποιώντας ένα lip balm με βούτυρο καριτέ ή βιταμίνη Ε για να κλειδώσουμε την υγρασία στα χείλη και να εμποδίσουμε την απώλεια που φυσιολογικά συμβαίνει καθώς μεγαλώνουμε, θα καθυστερήσουμε την εμφάνιση ρυτίδων.

Πώς θα τις σβήσουμε;

Χρειάζεται χρόνος για να σχηματιστούν οι λεπτές γραμμές πάνω από τα χείλη αλλά και για να απαλλαγούμε από αυτές. Αν αποφασίσουμε να τις αντιμετωπίσουμε μόνο με περιποίηση, χωρίς επεμβατικές ή μη λύσεις στον δερματολόγο και τον πλαστικό χειρουργό, θα χρειαστούμε υπομονή, συνέπεια και καλλυντικές φόρμουλες με τα σωστά συστατικά.

Είναι αλήθεια όμως πως σε αντίθεση με τις κρέμες ματιών που…αφθονούν στην αγορά, τα εξειδικευμέναπροϊόντα για την περιοχή γύρω από τα χείλη – τα απλά lip balms είναι μια άλληκατηγορία- είναι ελάχιστα, ιδίως αυτά που υπόσχονται αντιγηραντικά οφέλη. Το κενό συνήθως καλύπτεται από τις κλασικές κρέμες προσώπου. Εμείς πάντως ξεχωρίσαμε 10+1 φόρμουλες στοχευμένης δράσης που έχουμε δοκιμάσει και μας έχουν πείσει για τη δύναμή τους να προστατεύουν, να περιποιούνται, να αναδομούν….

Πηγή: skingurus.gr